Головна Новини Суспільство Екологія В Коста-Риці нашестя небезпечних м'ясоїдних паразитів: введено надзвичайний стан
commentss НОВИНИ Всі новини

В Коста-Риці нашестя небезпечних м'ясоїдних паразитів: введено надзвичайний стан

Популяція гвинтових мух у Коста-Риці досягла критичного рівня. Личинки цих комах, потрапивши в рани, активно поїдають м'язи тварин та людей.

10 квітня 2024, 15:45
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Коста-Рика вже два місяці активно бореться проти небезпечних паразитів – мух Нового світу, яких називають гвинтовими мухами (Cochliomyia hominivorax). Ці м’ясоїдні комахи, втричі більші за звичайних кімнатних мух, кидають виклик державі, яка змусила владу оголосити надзвичайний стан.

В Коста-Риці нашестя небезпечних м'ясоїдних паразитів: введено надзвичайний стан

Личинки гвинтових мух. Фото з відкритих джерел

В Коста-Риці виявили повторну появу гвинтових мух дев’ять місяців тому, а вже у лютому оголосили в країні надзвичайний стан, оскільки популяція м’ясоїдних комах продовжує зростати. 

Поширені на більшій частині Північної та Південної Америки гвинтові мухи з’являються та сіють хаос на континентах протягом століть. Відомо, що муха знищує популяції худоби, а також заражає домашніх тварин і навіть людей.

Звичні для нас мухи відкладають личинки у мертві тканини, однак самки гвинтових мух відкладають 250-500 личинок у відкриті рани теплокровних тварин, зокрема і людини. Через тиждень з цих яєць вилуплюються личинки, які зариваються глибоко в живу тканину та починають харчуватись м’язами господаря. Якщо личинки цієї мухи залишається в організмі досить довго, вони можуть пошкодити тканини, а зрештою і вбити господаря, зокрема викликаючи хворобливі інфекції через пошкодження.

Влада Коста-Рики запровадила спеціальний протокол, спрямований на припинення спалахів інфекції. Він передбачає проведення широких контрольних кампаній по всій країні та лабораторну перевірку кожної підозри на інфекцію. Попри усі зусилля Коста-Рики зупинити збільшення популяції цих паразитів, чисельність гвинтових мух продовжує зростати, а у березні зафіксували зараження людини личинками гвинтових мух.

Наразі вдало знищити мух вдалось лише у США. У минулому столітті США провели масштабну кампанію стерилізації комах за допомогою радіації. Вчені випускали мільйони стерилізованих самців у дикі популяції, які запліднювали самок, однак не давали потомства. Однак гвинтові мухи все ще є проблемою в Коста-Риці, Мексиці, Панамі, Ямайці та інших країнах Південної та Північної Америки.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Антарктиді вчені виявили сотні мертвих пінгвінів, які загинули через небезпечну хворобу.

Також "Коментарі" писали про червоно-чорних комах, які масово з'являються на території України на початку весни. Чи становлять загрозу ці істоти для людини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Тарас

10 квітня 2024, 15:16

"...самки гвинтових мух відкладають 250-500 личинок... Через тиждень з цих яєць вилуплюються личинки..." Ужас-то какой!


Новини