Головна Новини Суспільство Екологія У Росії оголосили надзвичайну ситуацію: очікують екологічну катастрофу світового масштабу
commentss НОВИНИ Всі новини

У Росії оголосили надзвичайну ситуацію: очікують екологічну катастрофу світового масштабу

Паводок в Іркутській області може змити в озеро Байкал відходи промислового виробництва

6 липня 2023, 20:31 comments7488
Поділіться публікацією:

Через паводок в Іркутській області Росії у всесвітньо відоме озеро Байкал можуть потрапити відходи промислового виробництва Байкальського паперово-целюлозного комбінату, закритого ще 2013 року. Про це повідомляють "Коментарі" із посиланням на видання "Люди Байкалу". У самому Байкальську через повінь запроваджено режим надзвичайної ситуації.

У Росії оголосили надзвичайну ситуацію: очікують екологічну катастрофу світового масштабу

Байкальський паперово-целюлозний комбінат

Як повідомляють журналісти, карти-накопичувачі комбінату знаходяться на самому березі Байкалу, на шляху можливого сходження селю з хребта Хамар-Дабан. Вони заповнені відходами виробництва целюлозно-паперового комбінату. Відходи так і не ліквідовані, хоча було прийнято державну програму, за яку виділили гроші з федерального бюджету.

До 2013 року в Байкальську хотіли побудувати китайський завод освітлювального обладнання та судноверф, до 2014 — зробити з Байкальська туристичний кластер, у 2019 році відкрити нову котельню. Нічого з цього не сталося. Зараз на березі Байкалу розташовані руїни занедбаного комбінату, стара котельня та більше десятка відстійників із відходами.

"Це буде екологічна катастрофа світового масштабу, величезна кількість відходів БЦПК потрапить до Байкалу, — прокоментував ситуацію завідувач лабораторії біогеохімії Лімнологічного інституту Сибірського відділення Російської академії наук Олександр Сутурін. — Це токсичний органічний матеріал, через нього на дні озера залишаться тільки води без кисню. Це мертві води, де не може жити жоден живий організм. Заходи, які влада хоче зараз зробити, вже марні, залишається тільки молитися, щоб не було більше дощів. Потрібно було зачищати всі гірські річки до самого витоку, звільняти горішні карти-накопичувачі(з відходами від БЦПК), знижувати там рівень води. Ми про це говоримо весь час, але жодних заходів за стільки років не вжито. Усі, хто цим займаються, лише гроші крадуть".

Байкал — озеро тектонічного походження у південній частині Східного Сибіру площею 31 722 км², найглибше озеро на планеті, найбільший природний резервуар прісної води та найбільше за площею прісноводне озеро Євразії. Озеро та прибережні території є унікальним біогеоценозом, більшість видів тварин ендемічна.

Тим часом, Маляр розповіла подробиці удару по Макіївці.

Оприлюднено заповіт Берлусконі: відомо, що і кому залишив колишній прем'єр Італії.

А в Міненерго розповіли, якою буде наступна зима в Україні.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини