Головна Новини Суспільство події ЗСУ тепер не впізнати: як змінилося українське військо від початку повномасштабної війни з РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

ЗСУ тепер не впізнати: як змінилося українське військо від початку повномасштабної війни з РФ

ЗСУ отримують найсучасніші види озброєнь – і сухопутних, і ППО

14 жовтня 2022, 12:05 comments1443
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 14 жовтня, відзначаємо не лише Покрову Пресвятої Богородиці, а й День захисників та захисниць України. Як змінилася українська армія з початку широкомасштабної російської агресії? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

ЗСУ тепер не впізнати: як змінилося українське військо від початку повномасштабної війни з РФ

ЗСУ. Фото: Генштаб ЗСУ у Facebook

Наша держава запровадила концепцію опору – "Тотальна оборона"

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков пояснює:

"Система оборони країни – відповідальність держави. Займається цим Кабмін загалом та профільний міністр – оборони, зокрема. У свою чергу, ЗСУ ведуть бойові дії. З початку відкритої агресії, з 24 лютого, держава нарешті почала активно впроваджувати стандарти НАТО (оперативні та адміністративні). На тактичному, оперативному та стратегічному рівні".

За словами експерта, на тактичному та оперативному рівні всі стандарти НАТО – найпередовіші – нами з початку відкритої російської агресії прийнято. Що реально видно зі звільнення наших територій, зокрема, на півночі та півдні України.

"Міністр оборони Резніков, нарешті, почав виконувати функціональні завдання щодо забезпечення ЗСУ новими видами озброєнь. Генштаб робить відповідні заявки, виходячи із проблематики, а профільний міністр працює. І формат "Рамштайн", шосте засідання у рамках якого відбулося цього тижня, тому підтвердження. Ми бачимо, що ЗСУ отримують найсучасніші види озброєнь – і сухопутних, і ППО", – наголошує Олег Старіков.

Крім того, продовжує він, наша держава запровадила концепцію спротиву – "Тотальна оборона". Вона, пояснює експерт, оперативно сумісна між ЗСУ, НАТО та іншими партнерами. Плюс — прийнята концепція опору (стосується цивільного населення).

"У хід пішли нетрадиційні методи ведення бойових дій, – розповідає Олег Старіков. – Розвідувальні мережі – в РФ та на окупованих територіях, де виконують завдання сили спеціальних операцій. Активна робота у кіберпросторі. Інформаційні операції, таємні операції, а також ненасильницький опір (коли окупанти пропонують співпрацювати, але це саботується – люди сидять удома або виїжджають на підконтрольну українській владі територію)".

Якщо говорити про рівень ЗСУ, то після запровадження стандартів НАТО ми навчилися вести сетецентричну війну, наголошує Олег Старіков. Результати були показані під час Балаклійсько-Ізюмської контрнаступальної операції на оперативному театрі воєнних дій, а також у звільненні маси населених пунктів на Херсонщині.

"Після прийняття стандартів НАТО наші збройні сили піднялися на такий рівень, коли здатні виконувати завдання, поставлені вищим військово-політичним керівництвом", – констатує експерт.

Збройні сили України зупинили так звану "другу у світі" російську армію

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан нагадує, що до 24 лютого поточного року в українську армію мало хто вірив у світі. Вірили, наголошує він, лише українці. Вірили та допомагала її становленню, хто чим міг, зокрема останні 8 років.

"Наразі українська армія стала фактором глобальної безпеки, – упевнений експерт. – Причина такої кардинальної зміни очевидна. Збройні сили України зупинили так звану "другу у світі" російську армію під Києвом та Харковом. Завдали їй безпрецедентні втрати з часів Другої світової війни. Вигнали з більшості тимчасових окупованих територій України. У світі не залишилося експертів чи політиків, які не усвідомлюють, що наша країна у війні, що розв'язана рашистською федерацією, виграє. Перемога вже на обрії. Питання лише у тому, якою саме вона буде".

А ще, продовжує Вадим Трюхан, важливо відзначити три ключові зміни, які зазнала українська армія за останні сім місяців.

"Перше. Армія практично перейшла до стандартів НАТО. Екстерном. На полі бою. Друге. Українське військо стало по-справжньому народним. Адже чималу його частину становить територіальна оборона, яка включає добровольчі формування, що формувалися "з коліс" у перші дні та тижні після вторгнення. Третє. Збройні сили України стали справжнім професійним військом, адже переважна частина солдатів і офіцерів, мічманів і матросів пройшли або зараз проходять навчання в державах-членах НАТО або в Україні на наших полігонах за програмами Альясна, на новітній бойовій техніці. Тепер, – констатує експерт, – жодна країна у світі не наважиться безкарно загрожувати, а тим більше нападати на Україну. З цієї війни наша держава вийде сильною в плані безпеки, як ніколи раніше".

Читайте також на порталі "Коментарі" — закрити небо та запровадити миротворців: які із закликів Зеленського можуть бути почуті.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

sssss

14 жовтня 2022, 21:31

СEКС Знaкoмствa в твoем горoде: бeсплатно, анoнимно, пpoсто попpобуй ----- https://7l.ink/goo


Новини