Головна Новини Суспільство події Зниклого суддю Чауса знайшли в Україні: що буде далі і хто може потрапити під удар
commentss НОВИНИ Всі новини

Зниклого суддю Чауса знайшли в Україні: що буде далі і хто може потрапити під удар

3 квітня в Молдові заявили про викрадення українського судді Миколи Чауса

30 липня 2021, 18:46
Поділіться публікацією:

Колишнього суддю Миколу Чауса, якого раніше викрали в Молдові, знайшли в Україні. Як можуть події розвиватися далі? Хто ризикує потрапити під удар в зв'язку зі справою Чауса?

Зниклого суддю Чауса знайшли в Україні: що буде далі і хто може потрапити під удар

Микола Чаус - фото з відкритих джерел

Колишній працівник СБУ і консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак вважає, що в ситуації з колишнім суддею Миколою Чаусом українська влада знаходяться в цугцвангу, коли новий хід веде тільки до погіршення позиції.

"До ситуації, що склалася виникає маса питань, — зазначає експерт. — Починаючи з того, чому суддя вирішив здатися саме зараз — і закінчуючи тим, чому він знаходився зовсім один, без відповідної охорони, в селі, яке знаходиться всього в 70 км від кордону з Молдовою".

Іван Ступак нагадує, що керівництво України в особі президента Володимира Зеленського неодноразово заперечувало свою причетність до викрадення на території Молдови Миколи Чауса.

"Очевидно, що новина про раптову появу втікача привела в замішання Офіс президента. Тому СБУ отримала термінову вказівку будь-якими засобами приховати даний факт, навіть шляхом його "викрадення" у співробітників Національної поліції ", — припускає експерт.

На його думку, є три варіанти подальшого розвитку подій.

Варіант №1

Влада всіляко заперечувати факт сьогоднішньої появи Миколи Чауса в селі Мазурівка Вінницької області, звинувачуючи ЗМІ в поширенні заздалегідь неправдивої інформації.

Варіант №2

Микола Чаус, за погодженням з Офісом Генпрокурора, буде негайно поміщений в СІЗО СБУ в рамках раніше невідомого кримінального провадження. Таким чином його надовго ізолюють від суспільства. Даний хід дозволить Офісу президента отримати певний перепочинок і організувати тактику своєї оборони.

Варіант №3

Найжахливіший. Микола Чаус перетворився для влади країни в "чемодан без ручки", його перебування в країні тільки множить проблеми і не дає раніше запланованих вигод. Тому може реалізуватися ситуація, коли втікач зникне назавжди.

"Основною і єдиною політичною жертвою такого скандалу, очевидно, стане президент України Володимир Зеленський, — зазначає Іван Ступак. — На міжнародному рівні він отримає значне погіршення добросусідських відносин з Республікою Молдова, а всередині країни — черговий скандал рівнем не нижче "Вагнерагейта".

Адвокат, керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко підкреслює, що з правової точки зору ситуація Чаусом — досить сумна.

"Те, на що могло б розраховувати суспільство — ефективне і повне розслідування корупції в українській судовій системі і вищих ешелонах влади, — може не відбутися. Виходячи з неправомірних дій пов'язаних з викраденням Часуса з території Молдови і переправленням його в Україну, чистота процесуальних дій, які дуже важливі в будь-якому судовому процесі, залишається під питанням. Чаус має високі можливості уникнути покарання. І у нього немає ніякого інтересу допомагати розкриттю системи корупції в Україні, давати правдиві показання, здатні лягти в основу вироку, який встоїть в суді", — пояснює Михайло Дяденко.

Експерт не розуміє, кому і навіщо потрібно було викрадення Чауса. Адже все йшло до його екстрадиції, після чого все процесуально було б чисто.

"З публікацій в ЗМІ, в тому числі молдавських, зрозуміло, що до викрадення Чауса якось причетні співробітники українських спецслужб, — зазначає експерт. — І хотілося б отримати чіткі відповіді від нашої влади — що сталося, чия це була ініціатива, хто відповідальний за це і хто понесе покарання ".

Нагадаємо, на думку керівника Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайла Дяденко, ситуація з т.зв. "Викраденням Чауса" надзвичайно скандальною для України, незалежно від того, хто зробив відповідні неправові дії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Іван

30 липня 2021, 21:59

Превратности судьбы - доллары трёхлитровыми банками и - голодный и в трусах! Выкрали, чтобы выпытать, где деньги, и выбросили в глухом селе? Теперь службы рвут его между собой тоже в надежде первыми добраться до денег?


Новини