Головна Новини Суспільство події Заявка України на вступ в НАТО: про що говорить цей крок – чому нам потрібна ядерна парасолька
commentss НОВИНИ Всі новини

Заявка України на вступ в НАТО: про що говорить цей крок – чому нам потрібна ядерна парасолька

Після тривалих обговорень у Києві таки зрозуміли, що єдині гарантії безпеки можна отримати лише будучи членом НАТО

30 вересня 2022, 19:30 comments1207
Поділіться публікацією:

Україна подає заявку на вступ в НАТО у прискореному режимі. Про це заявив президент Володимир Зеленський у своєму зверненні. Про що говорить такий поворот подій? Як все може розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Заявка України на вступ в НАТО: про що говорить цей крок – чому нам потрібна ядерна парасолька

НАТО-Україна. Фото: з відкритих джерел

Саме життя призведе до того, що саме у форматі США, Великобританія, Україна та РФ буде в результаті підписано капітуляцію Росії

Голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко розмірковує так:

"Подання Україною заявки на членство в НАТО за прискореною процедурою говорить про те, що вирішення проблем безпеки потрібно шукати в системах, які вже існують, а не писати щось із чистого аркуша".

За словами експерта, прискорена процедура використовувалася при прийомі в члени НАТО не лише для Швеції та Фінляндії, як цього року. Раніше, нагадує він, таким чином у НАТО були прийняті Греція та Туреччина відповідно до концепції стратегічної доцільності.

"Нам з самого початку слід було йти саме цим шляхом, а не вигадувати ту безглузду дитину, яку назвали Київським безпековим договором. Ті речі, які пропонувалися в цьому договорі, є неприйнятними для Заходу. Це створювало якусь паралельну систему НАТО. Не потрібну – за наявності власне Північноатлантичного альянсу, гарантії безпеки якого успішно працюють уже 70 років", – пояснює Павло Жовніренко.

Він також зазначає, що разом з іншими фахівцями в галузі міжнародного права давно говорив про те, що остаточні переговори між Україною та РФ мають відбутися за участю таких гарантів Будапештського меморандуму (за умовами якого ми втратили ядерну зброю, а нам гарантували збереження територіальної цілісності та суверенітету) як США та Великобританія. Третій гарант – Росія – зневажила не лише цей меморандум, а й усі норми міжнародного права.

"Всі інші формати були відкинуті самим життям, як відкинуті будь-які варіації безпекових гарантій, окрім як стати членом НАТО, – наголошує Павло Жовніренко. – Упевнений, саме життя призведе до того, що саме у форматі США, Великобританія, Україна (як жертва агресії та переможець) та РФ (як країна-агресор, яка зазнала поразки) буде в результаті підписана капітуляція Росії – заключний акт драми російсько-української війни. ".

Україна потребує захисту у вигляді ядерної парасольки

Політичний експерт Олександр Антонюк вважає заявку України на прискорений вступ в НАТО своєчасним та вмотивованим кроком.

"Як мінімум, це ставить запит перед усіма членами НАТО. Те, що ми побачили сьогодні у виконанні Росії, – це черговий акт анексії. І Україна потребує захисту у вигляді ядерної парасольки, – пояснює експерт. – Зрозуміло, що та сама анексія та підписання "договорів" з колаборантами не впливає на плани ЗСУ щодо звільнення наших територій. Але є загроза тактичного ядерного удару, який шантажує Кремль. А це стосується вже всього цивілізованого світу. Оскільки основна його частина є членами НАТО, логічно дати відповідні гарантії безпеки Україні".

До того ж, продовжує Олександр Антонюк, подання заявки на прискорений вступ нашої країни до НАТО ставить до порядку денного питання військово-технічної та фінансової допомоги Україні з боку Альянсу.

"Сьогодні ми отримуємо відповідну підтримку від країн, які входять в блок. А ні від самого НАТО як від організації", – зазначає експерт.

Ну і, звичайно, важливим є політичне рішення про те, що Україна має бути членом НАТО, враховуючи постійні загрози, які є РФ.

"Адже ми розуміємо, – констатує Олександр Антонюк, – що навіть після деокупації всіх наших територій, включаючи Крим, якщо Росія збережеться в її міжнародно визнаних кордонах, вона може через деякий час піти на нову агресію".

Читайте також на порталі "Коментарі" — переговорів із Путіним більше не буде: Зеленський поставив крапку у питанні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини