Головна Новини Суспільство події Затримання Медведчука: що за цим стоїть – чому лідер ОПЗЖ тепер не потрібний РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Затримання Медведчука: що за цим стоїть – чому лідер ОПЗЖ тепер не потрібний РФ

Віктор Медведчук може знати важливі відомості щодо планів Кремля в Україні

13 квітня 2022, 12:00 comments2942
Поділіться публікацією:

Співробітники Служби безпеки України провели спецоперацію із затримання кума російського президента Володимира Путіна, поки що народного депутата, одного з лідерів ОПЗЖ Віктора Медведчука. Президент Володимир Зеленський вже запропонував обміняти Медведчука на українських бранців. Експерти розповіли виданню "Коментарі", що означає подібне затримання у ракурсі російсько-української війни, а також наскільки реально обміняти Медведчука на наших полонених.

Затримання Медведчука: що за цим стоїть – чому лідер ОПЗЖ тепер не потрібний РФ

Віктор Медведчук. Фото: СБУ

Набагато безпечніше для Медведчука одразу опинитися в руках українських спецслужб – і добровільно здати своїх спільників

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков розмірковує так:

"Затримання Медведчука – це один із небагатьох шансів зберегти йому життя та отримати необхідні відомості про всю мережу колаборантів в Україні. Як головний куратор підготовки російського вторгнення в Україну, Медведчук може розповісти, як різні топ-політики працювали на розкол суспільства та разом із ним готували ґрунт для російського вторгнення".

На думку експерта, якби Медведчуку вдалося втекти з нашої країни – на нього чекав би несприятливий результат у будь-якій точці світу.

"З високою ймовірністю, в Росії чи в інших країнах його б убили самі російські спецслужби, у яких великий досвід у цій справі. За більш позитивного результату, Медведчук опинився б у руках американських спецслужб, з подальшою екстрадицією в Україну. У світлі цих подій, набагато безпечніше для Медведчука одразу опинитися в руках українських спецслужб – і добровільно здати своїх спільників, оцінюючи особистий внесок кожного у підготовку російського вторгнення", – пояснює Сергій Биков.

Він вважає, що якщо Медведчука дійсно обміняють на українських військових і передадуть Росії, то там на нього чекає незавидна доля.

"По всій практиці роботи російських спецслужб очевидно, що саме росіяни несуть набагато більшу загрозу Медведчуку, ніж тепла українська в'язниця", – констатує глава ІНПОЛІТ.

Шанси на обмін Медведчука можна оцінити як 50 на 50

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко впевнений, що за нинішніх умов таке затримання справді можна називати спецоперацією, на відміну від того, що називає "спецоперацією" Путін, який пішов війною на Україну.

"Щодо самого затримання – це, безумовно, позитивний фактор. Щоб іншим не кортіло. Питання, чи захоче сам Медведчук, щоб його обмінювали? Адже він зрадник не лише в Україні, а й для РФ. У країні-агресорі він розглядається як людина, яка неефективно використала (простіше кажучи – тирила) гроші РФ, запевняючи, що "все добре, чудова маркіза". Що російські війська тут зустрічатимуть із квітами", – зазначає Віктор Бобиренко.

Неправильна інформація, наголосив він, сформувала у Путіна неправильне уявлення про те, що насправді відбувається в Україні. У результаті Путін зробив найбільшу стратегічну помилку свого життя – розпочав відкриту війну з Україною.

"Отже Медведчука в РФ точно не чекають із братськими обіймами. Тому що, висловлюючись кримінальним сленгом, злочинна російська "бригада" поставила його "наглядачем" за Україною, а він "із громади" гроші потяг. Йому в РФ не дадуть спокійно доживати. Тож він – людина без Батьківщини", – наголошує Віктор Бобиренко.

Шанси на обмін Медведчука аналітик оцінює як 50 на 50. При цьому акцентує, що, якщо того росіяни і забиратимуть, міняти – точно не щоб обіймати, а щоб покарати. І швидше за все, обмін, якщо він відбудеться, буде у складі групи.

"З негативу – що на цій темі політики намагаються піаритись. Так, у заяві СБУ зазначається, що Медведчука затримано "за дорученням президента". І це певною мірою злить. Що на затримання кожного зрадника нам потрібне окреме доручення президента? Не думаю, – зазначає Віктор Бобиренко. – Неприємно й те, що голова СБУ Баканов, якого практично не було чути до цього з початку війни, побачив світ саме з цією новиною. Хоча, як на мене, були і є у СБУ більш яскраві операції".

Медведчук сьогодні більше потрібний в Україні, ніж у РФ

Політичний консультант Олександр Вербицький вважає, що Медведчук, який втік з-під нагляду прокуратури у воєнний час (особливий період) як фігура для розміну малоцікавий Росії.

"Він не розповість правди ні тут, ні там, чому поводився таким чином в Україні, де російські кошти на просування "російського світу" тощо. Можна тільки здогадуватися, що йому відомо про процеси та проекти з розгойдування влади. Наприклад, про так званий "податковий майдан", або протести щодо повернення грошей вкладників ліквідованих банків. Водночас, не варто забувати, що Медведчук – це медійна складова опозиції, яку просто відключили від телеглядача. І тут теж є питання про злиття телеканалів та їхню ідеологію. У демократичному суспільстві опозиційна преса має бути. Але вона точно не має працювати на розхитування державності, на пропаганду іншої країни, – наголошує експерт. – При цьому й сама влада не має права ні на винятковість, ні на авторитарність (Кучма, Янукович, Порошенко). Це призводить до катаклізмів, якими користуються супротивники України".

На думку Олександра Вербицького, роль, місце та функції Медведчука було визначено не так їм, як ситуацією та замовниками.

"Виходячи з цього, стає зрозумілим і його втеча – стала непотрібною, небезпечним свідком для сторін. При цьому обмін Медведчука навряд чи можливий, вважає експерт. – Він сьогодні більше потрібний в Україні, ніж у РФ. І до речі, так, на мою думку, безпечніше для нього самого".

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти розповіли, про що говорять нові заяви Володимира Путіна та Олександра Лукашенка.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини