Головна Новини Суспільство події Затримання Чауса: кому свідчення екссудді можуть завдати найсильнішого удару
commentss НОВИНИ Всі новини

Затримання Чауса: кому свідчення екссудді можуть завдати найсильнішого удару

Експерти вважають, що Чаус може назвати прізвища високопоставлених чиновників, які ймовірно причетні до низки злочинів

4 серпня 2021, 10:14 comments1103
Поділіться публікацією:

Детективи НАБУ затримали екссуддю Дніпровського райсуду Києва Миколи Чауса, якого підозрюють у хабарництві, в лікарні "Феофанія". При цьому до засідання Вищого антикорупційного суду (ВАКС), запланованого на 4 серпня, Чаус буде перебувати під охороною Служби безпеки України (СБУ).

Затримання Чауса: кому свідчення екссудді можуть завдати найсильнішого удару

Микола Чаус - фото з відкритих джерел

Що міг Чаус вже розповісти і про кого? Наскільки його свідчення будуть вагомі? Як далі може розвиватися справа екссудді? Щоб розібратися у цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Найбільший удар справа Чауса завдасть саме Порошенку і його оточенню

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), доктор політичних наук Ігор Петренко думає, що СБУ добровільно дала можливість НАБУ затримати Чауса, попередньо отримавши від нього необхідну інформацію.

"СБУ цікавить епізод його викрадення, насамперед у 2016 році. Ось цю інформацію він їм і надав. Це, швидше за все, стосується Порошенка і його найближчого оточення. Також СБУ цікавить потенційна участь Чауса в політичних замовленнях в період його суддівства, наприклад, у справі Корбана, де також фігурує оточення п'ятого президента, — зазначає Ігор Петренко. — НАБУ ж цікавить факт отримання Чаусом хабара у 2016 році (історія з трилітровими банками, повними грошей). Але думаю, що для Чауса ця справа вже не страшна — відсутність покарання за неї, імовірно, є частиною угоди з Чаусом за його свідчення за іншими епізодами".

На думку експерта, Чаус не тільки дає словесну інформацію, але й має щось ще, наприклад, документи.

"Хоча самі його показання будуть вагомі й так, адже він може закласти багатьох інших людей, з якими почнуть працювати правоохоронці, підуть обшуки, допити і так далі, — прогнозує представник МЦПД. — З огляду на ту істерику, яка почалася в порошенківських ЗМІ, у експрезидента дійсно бояться свідчень Чауса. Значить, буде цікаво. Упевнений, що найбільший удар справа Чауса завдасть саме Порошенку і його оточенню".

Чаус може назвати прізвища людей, які так чи інакше впливали за його судової каденції на судову систему

Доктор права, адвокат Іван Ліберман вважає великим плюсом той факт, що Чаус все ще живий і, треба думати, здоровий. Він також вважає, що екссуддя — володар цінної інформації, раз за ним у змагальному режимі полювала низка спецслужб.

"Затримання Чауса — це в мініатюрі почерк роботи ізраїльських спецслужб, які вважаються найсильнішими у світі, — зазначає експерт. — Припускаю, що Чаус може назвати прізвища людей (аж до найвищих чинів того часу), які так чи інакше впливали за його судової каденції на судову систему. Можливо, у нього є якісь конкретні докази або він знає, де вони зберігаються — у вигляді відеозаписів, аудіозаписів. Якщо Чаус дасть цінну інформацію (а у мене є обґрунтовані припущення, що так і буде — або вже сталося), то це можуть бути нові кримінальні справи. Або зміцнення існуючих кримінальних справ щодо найвищого колишнього керівництва України. А, можливо, і не тільки України".

Іван Ліберман не виключає, що велика частина такої інформації буде засекречена. І стане розглядатися в різних судах під грифом "секретно", в закритому режимі.

"Сам Чаус може понести серйозну кримінальну відповідальність, — вважає доктор права. — Але, можливо, він сторгується зі слідством: "Я вам інформацію, а ви мені — свободу". Ось тільки чи буде він жити після того, як дасть свідчення проти високих політиків або їх представників — питання".

Раніше портал "Коментарі" писав, кому справа екссудді Чауса може завдати найбільшої шкоди.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини