Головна Новини Суспільство події Захід дедалі активніше говорить про переговори з РФ: що це означає – коли реально це може статися
commentss НОВИНИ Всі новини

Захід дедалі активніше говорить про переговори з РФ: що це означає – коли реально це може статися

США та інші союзники України пропонують змінити публічну риторику, говорячи про переговори, але не більше того

10 листопада 2022, 12:35 comments2611
Поділіться публікацією:

У Пентагоні та Білому домі заговорили про можливість мирних переговорів між Україною та РФ. Подібні заклики періодично звучать із Туреччини, з Європи. Про що це говорить? За яких умов Київ та Москва можуть (якщо можуть) вийти на переговорний процес? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Захід дедалі активніше говорить про переговори з РФ: що це означає – коли реально це може статися

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Схоже, що Зеленський дослухався до рекомендацій Штатів

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської ВДА (2015-2016 роки), керівник та засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука пояснює:

"Далеко не в усіх європейських державах беззастережно підтримують нашу країну. У багатьох державах Європи населення схильне до багаторічної, небезперечної та вдалої обробки з боку російських ЗМІ та тих місцевих медіа, які протягом низки років фактично куруються РФ. Це так називається "м'яка сила". У результаті мешканці деяких європейських країн починають вимагати від своєї влади зміни умов надання допомоги Україні та зниження санкцій проти Росії. Вибудовуючи логічний ряд за наративами Кремля. Що після скасування санкцій проти РФ покращиться добробут європейців: знизяться ціни, надійдуть дешеві енергоносії тощо. Щоб змінити порядок денний, який продукує це населення, необхідно, з точки зору США (і я з цим погоджуюся), змінити публічну риторику, яку демонструє президент України. І схоже, що Зеленський дослухався до рекомендацій Штатів".

По-перше, зазначає експерт, не йдеться про те, що Зеленський завтра почне переговори з Путіним. Йдеться про переговори з Росією, а не з Путіним.

"Нагадаю читачам, що під час Другої світової війни, починаючи з 1944 року велися кулуарні переговори членів антигітлерівської коаліції з представниками Німеччини – про способи та методи завершення війни та можливі варіанти капітуляції. Вони не велися ні з Гітлером, ні з його найближчим оточенням. Були інші люди, уповноважені для їхнього ведення", – наголошує Георгій Тука.

По-друге, продовжує він, необхідно вибити пропагандистську "качку", яку запускає Кремль на Заході і не лише у стилі "наш дорогий Володимир Володимирович – голуб світу, прагне переговорів, а клятий Зеленський від них відмовляється". На основі такої конструкції, пояснює експерт, російські та проросійські ЗМІ намагаються збудувати негативний образ України як винуватці погіршення добробуту жителів багатьох країн.

"Щоб перевернути це з голови на ноги, американці пропонують змінити публічну риторику. Не більше", – упевнений Георгій Тука.

Він нагадує, що днями Зеленський заявив про умови, які мають передувати початку переговорного процесу.

Йдеться, зокрема, про звільнення всієї території України (включаючи захоплену росіянами материкову частину та Крим); про визнання Росією верховенства міжнародного права (від чого РФ публічно відмовилася); про видачу військових злочинців та обговорення процесу виплати репарацій; про гарантії безпеки.

"На мій погляд – цілком прийнятна позиція. Але реального переговорного процесу в найближчому майбутньому не буде, – прогнозує Георгій Тука. – Йдеться поки що виключно про інформаційний простір – розмови про переговори. Немає сумнівів, що з Путіним та його братвою ніхто більше розмовляти не буде. Як відомо і те, що нинішнє керівництво РФ звільняти окуповані території не готове. тому немає жодної платформи для обговорення".

Для того, щоб підтримувати інтерес усіх до України, американці обирають тактику, ніби вони шукають компромісу з РФ

Професор соціології Павло Федорченко-Кутуєв закликає не шукати "зрад" у заявах американських чи європейських посадових осіб щодо необхідності переговорів.

"Слід розуміти, що світ є складним, багатогранним. А в особі РФ ми маємо справу з небезпечним ворогом, бо це все ще ядерна держава, – пояснює соціолог. – США є лідером коаліції, яка надає допомогу Україні. Але Євросоюз – друга важлива частина цієї коаліції – багатогранна освіта різних країн. Кожен має свої інтереси, свою зовнішню політику. І для того, щоб підтримувати інтерес усіх до України, американці обирають тактику, ніби вони шукають компромісу з РФ. Але наш президент неодноразово наголошував (і я вважаю – абсолютно вірно), що вести переговори з військовими злочинцями, людьми, які розпочали невмотивовану агресію проти України – не лише аморально, а й безплідно. Ми не можемо їм довіряти. Звичайно, після всього, що сталося, залишати наших людей, наші території під окупацією – аморально, безвідповідально, контпродуктивно".

Тому, зазначає Павло Федорченко-Кутуєв, якийсь зондаж щодо переговорів здійснюватиметься, але ні до чого конкретного не призведе.

"У популярному в пізніший радянський час фільмі "Сімнадцять миттєвостей весни" описувалися можливі переговори між гітлерівською Німеччиною і, наприклад, між Британією та США. У результаті, як пам'ятаємо, все закінчилося штурмом Рейхстагу, самогубством фюрера та капітуляцією фашистської Німеччини. У нас схожа ситуація. Предметом переговорів між Києвом та Москвою може бути лише обговорення умов звільнення всіх українських територій. Оскільки ми не спостерігаємо рухів у цьому напрямку з боку РФ – відповідно, все довкола переговорного кейсу лише розмови без конкретних наслідків", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у США зрозуміли: чи справді росіяни залишають Херсон.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини