Головна Новини Суспільство події Загрози для України напередодні дня "победобесия": на що здатна РФ – як реагує Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

Загрози для України напередодні дня "победобесия": на що здатна РФ – як реагує Захід

Україна та світ чекають 9 травня, щоб зрозуміти, чи озвучить Путін важливі рішення щодо війни в Україні

8 травня 2022, 13:27 comments1653
Поділіться публікацією:

Заступник міністра внутрішніх справ України Євген Єнін зазначив, що 8-9 травня роблять Москву шаленішою і російська сторона бажає не лише парадів, а ще й якихось екшенів. Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю телеканалу Fox News наголосив, що можливе офіційне оголошення Росією війни Україні 9 травня для нас нічого не змінює. Експерти оцінили загрози для України напередодні і власне в день "победобесия", на який росіяни перетворили 9 травня, а також дії Заходу в ракурсі протистояння планам Кремля.

Загрози для України напередодні дня "победобесия": на що здатна РФ – як реагує Захід

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Путін буде говорити, що в Україні вони воюють проти всього НАТО, що РФ перебуває в оточенні ворога

Політолог Кирило Сазонов вважає, що набір можливостей на 9 травня у Путіна не надто великий.

"Часткова мобілізація в РФ вже йде без зайвого галасу. Заявити про перемогу над Україною він не в змозі – бо перемоги цієї немає (і не буде). Немає значних успіхів на фронті, не взяті Київ, Одеса чи Харків. Навіть на кордони Донецької та Луганської областей не вийшли", – зазначає експерт.

Тому, прогнозує він, Путін говоритиме, що в Україні вони воюють проти всього НАТО, що РФ перебуває в оточенні ворога – та інший пафос для внутрішнього глядача.

"А ось Україні та Заходу він, ймовірно, пред'явить якийсь ультиматум. Саме для цього в повітря на параді піднімуть літак Іл-80. Це такий літаючий штаб на випадок ядерної війни. Путін дасть зрозуміти, що не зазнає поразки і готовий йти на крайності. Але навряд чи це налякає Захід чи Україну", – вважає Кирило Сазонов.

Ми розуміємо, що повинні боротися, поки агресор не буде повалений

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала розмірковує так:

Зрозуміло, що 9 травня символічна для РФ дата. І якщо будуть якісь радикальні заяви – то саме цього дня. І чекати можна на все, що завгодно".

Віталій Бала звертає увагу на чутки, що 9 травня Путін оголосив уже формальну війну Україні, щоб спростити моменти мобілізації необхідних людських ресурсів для цієї війни.

"Як на мене, це цілком ймовірний варіант. Втім, оголошувати – не оголошувати – це внутрішня справа РФ. Ми ж розуміємо, що маємо битися, поки агресор не буде повалений. Схоже, це зрозумів і Захід, – зазначає експерт. – І зустріч 26 квітня на базі Рамштайну 40 міністрів оборони для вироблення спільної стратегії підтримки України говорить саме про це. Цивілізований світ чітко дав зрозуміти, що має намір нарощувати підтримку України та санкції проти Росії".

Нам дається фактично карт-бланш у моменті жорсткішого протистояння агресору

На думку співголови Громадської ініціативи "Права Справа", історика, юриста Дмитра Снєгірьова, скасування парадів в окупованих Луганську та Донецьку – вже свідчить, що аншлюс не вдався. Як не вдався і вихід на адмінкордони Луганської та Донецької областей до 9 травня, як намічали у Кремлі.

"Не факт, що відбудеться "парад перемоги" у такому мілітарному вигляді, як хотілося б росіянам, у багатостраждальному Маріуполі. Все це – наслідок військових поразок РФ, – наголошує експерт. – Ну, а ескалація у тому чи іншому вигляді, безумовно, буде. І є".

Захід, за словами Дмитра Снєгірьова, і так досить жорстко реагує на те, що робить Росія. У тому числі наші партнери збільшують військову підтримку України, надаючи нам все більш досконалі зразки озброєння. А 9 травня, як анонсується, президент США має намір підписати закон про ленд-ліз України.

"Американцями виділяються нові кошти на переоснащення ЗСУ. У лідерах підтримки і Великобританія, яка займає найжорстокішу позицію щодо РФ. Заява британського прем'єра Бориса Джонсона про те, що він зробить усе можливе для перемоги України у цій війні, для краху режиму Путіна – говорить сама за себе. Ми бачимо також зміну риторики з боку німецької влади. Німеччина, яка раніше не надавала нам озброєння, кардинально змінила позицію. Франція виділяє дедалі більші кошти на підтримку ЗСУ, Та й увесь Євросоюз (за рідкісним винятком) переосмислює свої погляди на те, що відбувається. Багато в чому під тиском США, Великої Британії, громадськості", – наголошує експерт.

Він також зазначає, що продовжуються і економічні удари по країні-агресору. У стадії розгляду питання про запровадження ембарго на постачання нафтопродуктів із РФ. А позиція кількох країн (тієї ж Угорщини ) не є показником загальноєвропейських настроїв, які на боці України.

"Так що можна очікувати невдовзі на нову хвилю санкцій проти РФ, з можливим тотальним відключенням її від системи SWIFT, з ембарго. Захід налаштований на подальшу жорстку ізоляцію Росії – економічну та політичну. З паралельним збільшенням воєнної підтримки України. У тому числі летального озброєння, причому вже не так оборонного, як наступального характеру. Що дозволяє вести дистанційну війну. Показовим є надання нам артилерії з дальністю поразки від 40 до 60 км, тоді як російські САУ б'ють максимум на 30 км. Або ж постачання нам РСЗВ із дальністю поразки до 300 км, що дозволяє тримати під контролем не лише тимчасово окуповані українські території, а й території самої РФ. Тобто ЗСУ отримують вогневу перевагу", – пояснює Дмитро Снєгірьов.

Важливими він вважає заяви американського керівництва, що саме Україна вирішуватиме – завдаватиме ударів по території Росії чи ні.

"Нам дається фактично карт-бланш у моменті жорсткішого протистояння агресору, – акцентує експерт. – У тому числі, на його території. Не випадково після цих заяв розпочалися контрнаступальні дії ЗСУ на низці стратегічних напрямків".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у британській розвідці розповіли, яке лихо наздоганяє путінських командирів в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини