Головна Новини Суспільство події З чим Україна входить у зиму: чи справді цей опалювальний сезон буде легшим за попередній
commentss НОВИНИ Всі новини

З чим Україна входить у зиму: чи справді цей опалювальний сезон буде легшим за попередній

Гарантувати енергопостачання всім споживачам у режимі 24/7 сьогодні не зможе ніхто

11 листопада 2023, 14:28
Поділіться публікацією:

У опалювальний сезон 2023-24 росіянам значно важче суттєво нашкодити українській енергосистемі, адже зараз Україна має потужнішу систему ППО, а енергетика весь рік готувалася до відновлення ударів. Про це пише CNN з посиланням на думку представників Головного управління розвідки Міноборони України та ДТЕК. Чи згодні з такою оцінкою ситуації? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

З чим Україна входить у зиму: чи справді цей опалювальний сезон буде легшим за попередній

Опалювальний сезон-2023-2024 Фото: з відкритих джерел

Нинішній опалювальний сезон навряд чи виявиться набагато легшим за попередній

Фахівець з держполітики у паливно-енергетичному комплексі, доктор наук із державного управління Геннадій Рябцев зізнався, що не давав би таких однозначних оцінок готовності України до опалювального сезону.

"Так, дійсно, щільність протиповітряної оборони зараз набагато вища, ніж рік тому. Так, насправді, більше захищені й самі об'єкти енергетики. Зокрема, за рахунок покращення пасивного захисту, заглиблення обладнання, встановлення бетонних загороджень та протидронних сіток. Але, порівняно з попереднім опалювальним сезоном, є й мінус – менший резерв потужності енергетичної системи та використання як основні резервні лінії передачі у низці регіонів країни", – пояснює експерт.

Тому, продовжує він, нинішній опалювальний сезон навряд чи виявиться набагато легшим за попередній.

"Гарантувати енергопостачання всім споживачам у режимі 24/7 я не став би. Насамперед проблеми можливі в прифронтових регіонах, які можуть залишитися без енергії будь-якої миті, – зазначає Геннадій Рябцев. – Думаю, це розуміють навіть журналісти CNN".

Росіяни пристосувалися до нашої зміцнілої системи ППО

Голова Спілки споживачів комунальних послуг, голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони довкілля Громадської Ради при КМДА Олег Попенко поділився таким коментарем:

"Я не особливо згоден з оптимістичними оцінками, наведеними у матеріалі CNN. Українська енергетична система дуже велика. Її об'єкти розміщені по всій країні. Є генерація (ГЕС, АЕС, теплові станції), система розподілу тощо. Покрити всю територію України ППО неможливо".

Можливо, енергосистема Києва та області виявиться захищеною краще, ніж роком раніше. Але ефективно захистити ту ж таки Одеську область навряд чи вийде, вважає Олег Попенко.

"А що робити з АЕС, провокації в районі яких росіяни вже здійснюють? А із трансформаторними підстанціями, які теж треба захищати? Ми точно страждатимемо від масованих ударів по енергосистемі, про що попереджають ті самі представники ГУР. Росіяни пристосувалися до нашої зміцнілої системи ППО. До того ж вони чудово обізнані про те, де знаходяться ті чи інші об'єкти нашої енергосистеми, – зазначає експерт. – І цілеспрямовано атакують уже не лише трансформаторні підстанції, а й лінії електропередач. Але ж ми не поставимо у кожної ЛЕП по системі ППО/ПРО?".

Отже, констатує Олег Попенко, матеріал CNN, що обговорюється, виглядає надмірно позитивним у порівнянні з реальним станом справ.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи зараз реально рухатися до мети про вихід на кордони 1991 року: як може змінитися війна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини