Головна Новини Суспільство події Яку тактику щодо РФ вибрав Китай – чи може статися ще більше зближення
commentss НОВИНИ Всі новини

Яку тактику щодо РФ вибрав Китай – чи може статися ще більше зближення

Китай збільшує торговельний оборот з РФ, але не висловлюючи готовності надавати країні-агресору певну військову допомогу

13 липня 2023, 17:30 comments1039
Поділіться публікацією:

У Кремлі повідомили, що російський диктатор Володимир Путін найближчим часом вирушить із візитом до Китайської Народної Республіки (КНР). Цікаво, що нещодавно стало відомо про пораду президента США Джо Байдена китайському лідеру Сі Цзіньпіну "бути обережним" у відносинах з Путіним, якщо Пекін покладається на західні інвестиції. Що можна сказати про російсько-китайські відносини на цьому етапі? Як вони можуть (і чи можуть) змінитись у найближчому майбутньому на фоні російсько-української війни? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Яку тактику щодо РФ вибрав Китай – чи може статися ще більше зближення

Путін та Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Продовження війни виснажує ресурси та геополітичні можливості росії і Китай цим користується

Політичний консультант Сергій Биков упевнений, що китайсько-російські відносини все більше нагадують відносини між сюзереном та васалом.

"Дедалі більше росія залежить від постачання високотехнологічних товарів Китайською Народною Республікою. Та й на геополітичній арені росії все частіше доводиться догоджати Китаю і виходити з комунікацією з глобальним півднем, оглядаючись на думку КНР", – наголошує експерт.

На думку Сергія Бикова, продовження російсько-української війни виснажує ресурси та геополітичні можливості росії. І Китай користується цим.

Китай вважає за краще вичікувати

Політолог, партнер міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максим Джигун поділився такою думкою:

"Можна констатувати, що Китай не намагається якось форсувати події, активно втручаючись у перебіг російсько-української війни. Для КНР це несло б іміджеві та політико-економічні ризики. Особливо щодо взаємин із США, які й так не клеяться досить тривалий час (економічне та геополітичне протистояння, фактор Тайваню тощо). Ще одна причина – Китай зовсім не впевнений, що РФ може запропонувати цікавий вихід із ситуації в Україні".

Окупаційні війська зараз на тому ж півдні пішли в глуху оборону, не надто мають успіхів у атакуючих діях на сході, нагадує експерт. А українські наступальні дії набирають хід, а далекобійного озброєння у ЗСУ стає дедалі більше, а тут ще й касетні боєприпаси від США.

"І Китай вважає за краще вичікувати. Збільшуючи при цьому торговельний оборот з РФ (завалюючи її ринок своїми товарами і купуючи дешево російські нафту і газ), але не висловлюючи готовності надавати країні-агресору якусь військову допомогу", – пояснює політолог.

Тож, констатує він, останнім часом усі китайсько-російські зустрічі – це зустрічі господаря (КНР) із васалом (РФ). І в процесі цих зустрічей саме Китай висловлює свої побажання, а Росії нічого не залишається, як їх виконувати, розуміючи, що якась співпраця з КНР зараз, на фоні закритого від неї Заходу – єдиний її шанс на виживання.

"І немає жодного приводу для більшого, ніж є зараз, зближення Пекіна та Москви, хоч би як це намагалася розкрутити російська пропаганда. Китай повільно, але вірно, перетворює РФ на свій сировинний придаток, заселяє Далекий Схід своїми громадянами, фактично колонізує Росію. І чим далі, тим більше це видно, – зазначає Максим Джигун. – Якщо, звісно, хотіти бачити те, що відбувається насправді".

Читайте також на порталі "Коментарі" — переговори України та РФ: які перспективи – про що говорять натяки західних політиків.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини