Головна Новини Суспільство події Який сценарій Кремль готує для Молдови: чому Україні та Заходу важливо зреагувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Який сценарій Кремль готує для Молдови: чому Україні та Заходу важливо зреагувати

Росія припустилася помилки, вторгнувшись на територію України, тож тепер, зробивши роботу над помилками, у Молдові населення готуватимуть набагато ретельніше

23 квітня 2024, 18:24
Поділіться публікацією:

Під опікою Кремля проросійська опозиція Молдови в неділю створила новий антиєвропейський політичний блок "Перемога", за допомогою якого має намір скинути чинну владу, яка взяла курс на ЄС. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" те, що відбувається зараз навколо Молдови, пояснивши, чому Україні та Заходу важливо не упускати ситуацію там з поля зору.

Який сценарій Кремль готує для Молдови: чому Україні та Заходу важливо зреагувати

Антиєвропейський політичний блок "Перемога". Фото: із відкритих джерел

Кремль вибрав собі наступну жертву

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченка, політолог Ганна Малкіна впевнена – активізація так званої молдавської "опозиції" говорить про те, що Кремль вибрав собі наступну жертву та розпочав активну роботу у цьому напрямі.

"Розкол Молдови розпочався набагато раніше, ніж в Україні, ще в ранніх 1990-х. Самопроголошення незалежності Придністровської республіки було з ентузіазмом підтримане РФ, оскільки, з одного боку, внесло розкол у молдавське суспільство, а з іншого – закрило шлях до вступу Молдови до ЄС та НАТО. Аналогічний сценарій згодом був застосований в Україні. Але, на відміну від Молдови, закінчився затяжною кровопролитною війною без зрозумілого на сьогоднішній день результату", – констатує політолог.

Вона вважає, що ситуація може розвиватись по-різному.

"Збройної агресії з боку РФ поки що не може бути фізично, – зазначає Ганна Малкіна. – Адже Росія не має з Молдовою спільного кордону, а російського військового контингенту на території Придністров'я замало, щоб здійснити ефективні бойові дії. Військовий сценарій міг би мати місце, якби Росія захопила Одесу та область. Поки що це малоймовірно. Але фантазії кремлівських лідерів та переможні доповіді їхніх воєначальників можуть говорити, що Одеса – справа часу, тому треба готувати підґрунтя для наступних кроків".

На думку експерта, Росія зробила величезну помилку, вторгнувшись на територію України, чекаючи квітів від населення та короваїв із хлібом-сіллю. Зробивши роботу над помилками, у Молдові населення готуватимуть набагато ретельніше.

"І це вже робиться руками "опозиції", яка за кремлівські гроші качатиме повістку про загниваючий Захід, ностальгію про прекрасний СРСР і найсмачніший у світі пломбір, – прогнозує Ганна Малкіна. – Підгрунтя для цього є: у Молдові всі проблеми, які були у нас: мова, геополітичний вектор "захід/схід", активні проросійські пенсіонери. Але до цього додалася страшилка: "Хочете, як в Україні? Хочете, щоб була війна? Ситуація вкрай тяжка для проєвропейськи налаштованої частини молдавського суспільства. Єдності щодо європейських цінностей немає, а російські мільярди, вбухані в медіа, становлять величезну загрозу. Тож доля Молдови наразі вирішується на полі бою в Україні. І не лише Молдови".

Демократичному світу треба об'єднуватися

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль пояснює:

"Ситуація зі створенням нового антиєвропейського блоку "Перемога" — добрий маркер щодо того, що РФ продовжує працювати над тим, щоб усілякими методами гальмувати розвиток країн пострадянського простору, до яких може дотягнутися. Щоб не давати їм стати частиною європейської, євроатлантичної сім'ї. Це виявляється у відкритій агресії проти України, а також у підривних роботах проти проєвропейської влади тієї самої Молдови".

Інформаційні механізми, пропагандистська машина РФ залишаються дуже сильними, наголошує експерт. І кожній країні, крім зміцнення своєї обороноздатності у зв'язку з новими викликами, слід розвивати інформаційну політику та безпеку. Працювати над контрпропагандою. Над протидією гібридним методам, які застосовує РФ.

"Це комплексне питання, яке стосується не лише України та Молдови, а й загалом країн демократичного світу", – уточнює Катерина Коваль.

Не секрет, продовжує вона, що різні проросійські сили діють навіть у серці Європи, США.

"Так що демократичному світу треба об'єднуватися та спільно шукати механізми протидії гібридній війні, розв'язаній Росією", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — останні дії різних гравців навколо війни в Україні: що відбувається і до чого готуватись.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини