Головна Новини Суспільство події Який результат російсько-української війни влаштує Китай – чи можливий союз із РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Який результат російсько-української війни влаштує Китай – чи можливий союз із РФ

Антидемократичний альянс (Китай-РФ-Північна Корея-Іран) став особливо помітним на фоні російсько-української війни

15 квітня 2023, 15:47 comments1971
Поділіться публікацією:

Під час перевірки Південної зони бойового командування Народно-визвольної армії Китаю (НОАК), китайський лідер Сі Цзіньпін, де він проводив, зокрема, перевірку Військово-Морських сил, наголосив на поглибленні навчання та підготовці до реальної війни. Тим часом російське військове командування ухвалило рішення підняти по тривозі весь Тихоокеанський флот і розпочати масштабні маневри. На думку аналітиків американського Інституту вивчення війни (ISW), у такий спосіб Кремль намагається зобразити Росію як рівноправного військового партнера Китаю напередодні візиту до Москви міністра оборони КНР Лі Шанфу. Експерти проаналізували ситуацію для видання "Коментарі", зокрема спрогнозувавши, чого в найближчому майбутньому чекати від Пекіна в ракурсі російсько-української війни.

Який результат російсько-української війни влаштує Китай – чи можливий союз із РФ

Китайський флот Фото: з відкритих джерел

РФ тужиться, намагаючись виглядати нехай не повноцінним, але й не зовсім дрібним партером на підтанцьовуванні у Китаю

Голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права", народний депутат Верховної Ради трьох скликань (з п'ятого по сьоме) колишній заступник голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим Андрій Сенченко розмірковує так:

"Китай постійно та послідовно зміцнює свої збройні сили. Масштаб цих зусиль, як на мене, виходить далеко за межі того завдання, яке Китай вважає для себе метою №1. А саме – поглинання Тайваню. Антидемократичний альянс (Китай-РФ-Північна Корея-Іран) став особливо помітним на фоні російсько-української війни. Але створюватись став явно раніше. При цьому Китай, який виступає за нерозповсюдження ядерної зброї, фактично сам допоміг Північній Кореї розвинути її ядерну програму. Посиливши цим напруженість не тільки в азіатському регіоні, а й у всьому світі".

І цілком логічні, впевнений експерт, зусилля низки країн щодо створення так званого Тихоокеанського НАТО. Мета – стримати агресивні наміри Китаю та його нинішнього керівництва.

Нагадаємо, що у 2021 році з'явився AUKUS – тристоронній оборонний альянс (Австралія, Великобританія та США), який спрямований на протидію впливу Китаю у спірній акваторії Південно-Китайського моря. А нещодавно екс-помічник президента США з національної безпеки (при Трампі) Джон Болтон заявив про необхідність запросити до НАТО тих же Австралію та Японію, які мають свої інтереси в Тихоокеанському регіоні.

"Щодо нинішніх маневрів Тихоокеанського флоту росіян, я згоден з тими оцінками, що РФ тужиться, намагаючись виглядати нехай не повноцінним, але й не зовсім дрібним партнером на підтанцьовуванні у Китаю. Звідси цей брязкіт зброєю в Тихому океані. При тому, що сухопутна частина східного військового округу країни-агресора значною мірою перемолота на території України, – зазначає Андрій Сенченко. – Кремль кидав у топку цієї війни і морську піхоту, інші частини, і боєприпаси".

Перемога Росії могла б прискорити вирішення територіальних питань на користь Китаю

Економічний та політичний експерт Тарас Загородній звертає увагу, що інтереси Китаю та Росії збігаються не в усьому. І закликає розрізняти дипломатичні заяви китайців та ті чи інші маневри росіян. Останні, на думку експерта, наразі роблять все, щоб створити враження, ніби вони з КНР – союзники. Щоб показати, наскільки готові бути такими союзниками.

"Однак Китай категорично проти вибудовування блоків та союзів. Пекін виходить з того, що подібне роблять американці, а тому не слід повторювати за ними. Мовляв, КНР вам – не США, – пояснює Тарас Загородній. – Китай веде зрозумілу політику, яка не передбачає жодних військових союзів, щоби не брати на себе непотрібні зобов'язання. При цьому йому цікаві військові, ядерні технології Росії, її сировина. Все це він потихеньку з неї висмоктує. Також для Пекіна важливо, щоб при зміні влади в РФ після Путіна наступне керівництво не відмовилося від тих домовленостей, на які Китай дотиснув нинішній режим, який потрапив у безвихідь".

Щодо російсько-української війни, то її результат, вважає експерт, не особливо турбує Китай. Але, за китайською логікою, краще була б перемога РФ. У такому разі створюється прецедент, на якому гратиме КНР. Мовляв, дивіться, – демократичний Захід слабкий, він не здатний захистити своїх партнерів, майбутнє – за Китаєм, за авторитарними державами.

"Все це створить комфортні для КНР умови, щоби атакувати Тайвань. І взагалі різко – і агресивно – активізувати свою політику за іншими напрямками. А їх у китайців вистачає, – наголошує Тарас Загородній. – Вони намагаються Південно-Китайське море зробити лише своїм, внутрішнім. Насипають штучні острови, ставлять там свої аеродроми – і оголошують це своєю територією. З усіма такими, що випливають у вигляді 20-мильної морської зони КНР навколо цього новоутворення. Існують конфлікти з Філіппінами, з Південною Кореєю, з Японією. І перемога Росії могли б прискорити вирішення територіальних питань на користь Китаю. Чи допомагатиме він росіянам озброєнням та боєприпасами – поки що питання відкрите. Ті ж путінські заяви про розміщення ядерної зброї в Білорусі говорять скоріше про те, що з Пекіном щодо військової підтримки Москва не домовилася".

Але й за програшу РФ (а так, сподіваємося, і буде), КНР теж особливо не втрачає, запевняє експерт. Все одно отримує з неї, ослаблої, необхідну кількість ресурсів, прискорює поглинання Росії.

Читайте також на порталі "Коментарі" — настав час припинити "СВО": про що говорить заклик ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини