Головна Новини Суспільство події Який "привіт" Путін передав Сі: про що говорять його заяви у Білорусі
commentss НОВИНИ Всі новини

Який "привіт" Путін передав Сі: про що говорять його заяви у Білорусі

Путін фактично "мітить" ті країни, куди його запрошують, або куди він може полетіти сам

25 травня 2024, 14:20 comments2217
Поділіться публікацією:

Російський диктатор Володимир Путін здійснив (прихопивши із собою нового міністра оборони Андрія Білоусова) одноденний візит до підконтрольної йому Республіки Білорусь (РБ). Того ж дня там нібито приземлився літак українського президента Віктора Януковича. У Білорусі Путін продовжив російську ІПСО, назвавши президента України Володимира Зеленського "нелегітимним" і заявивши, що тепер незрозуміло, з ким підписувати можливі "мирні угоди". Про що говорить путінський візит до Білорусі та зроблені саме там заяви? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Який "привіт" Путін передав Сі: про що говорять його заяви у Білорусі

Путін та Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Протокольний візит Путіна

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич зазначає, що є кілька складових путінського відвідування Мінська.

По-перше, пояснює він, це був до певної міри протокольний візит.

"Зважаючи на статус РБ як союзника РФ, за весь час свого правління, Путін тільки під час свого другого терміну не здійснив перший чи другий візит після інавгурації до Білорусі. В інших випадках РБ була перша чи друга. Тож тут все логічно", – вважає експерт.

По-друге, продовжує він, нагромадилися теми для обговорення. І чимало.

Одна з них – подальша прив'язка білоруської економіки до Росії. І робота білоруського військово-промислового комплексу на користь РФ.

"Путіну хотілося б, щоб білоруський ВПК більше зав'язувався на РФ, не намагаючись замістити її на вторинних ринках, звідки вона випадає. Крім того, Москва хотіла б отримати від Мінська певні технології та технологічні вироби, яких не має РФ. Є низка таких напрацювань у РБ, які зроблено під протекцією Китаю. І без його згоди ділитися ними не можна. Ті ж проблемні для нас КАБи. Звичайні авіабомби з пристроями корекції та планування Росія почала масово використовувати з минулого року. Вони летять щонайбільше на 40 км. А в Білорусі досконаліший зразок (з дальністю 60-70 км) зробили ще 2013-го. Але зробили разом із Китаєм. І той своєї згоди на передачу даних технологій РФ не давав. Система РЕБ "Гроза" білорусько-китайського виробництва теж дуже цікава Росії. Але і її вона поки що отримати не може. Усі ми знаємо про ефективність західних реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) HIMARS. А Білорусь має схожий РСЗВ "Полонез", лише з дальністю в 200-300 км. Тож точно обговорювалися всі ці питання", – упевнений Ігор Тишкевич.

Порушувалася, за його словами, також тема нафтопродуктів. Росія після ударів України по її НПЗ зазнає тут певних складнощів. І Білорусь тут може допомогти. І допомагає.

"Крім того, оскільки російські калійні добрива умовно під санкціями, а білоруські – під санкціями, у РФ знову з'являється шанс поглинути калійну галузь РБ через створення спільних підприємств. Минулого року офіційний Мінськ був у цьому плані врятований Китаєм, який викуповував надлишки. У цьому такого немає. І Москва, ймовірно, намагалася отримати тут зиск", – пояснює експерт.

Він акцентує, що на ракурсі опції війни проти України, було зафіксовано приліт нібито літака Януковича до Гомелю. Потім на спільному брифінгу Лукашенка та Путіна, де всі питання заздалегідь узгоджені, прозвучало одне – про сумніви щодо легітимності Зеленського, оскільки термін його повноважень минув.

"Лукашенко на це дав зрозуміти, що однозначної відповіді тут немає. Можна припустити, що якби Путін натиснув на нього і той заявив про нелегітимність Зеленського, то могли б дістати Януковича, як чорта з табакерки – ось, мовляв, легітимний. Але, наскільки я розумію, Лукашенко побоявся залазити ще й у таку авантюру. Зістрибнув, скажімо так, з цього поїзда. В результаті вийшла зім'ята заява, яка пролунала на тлі чуток про прибуття літака Януковича, який чи був, чи не був, – зазначає Ігор Тишкевич. – Ну, а заява Путіна з цього приводу (мовляв, розмова може бути лише з легітимною владою) – явний розрахунок на якусь зміну влади в Україні (вигіднішої РФ), після чого, мовляв, не виключена ймовірність якогось діалогу".

Москва намагається зберігати хоча б видимість самостійності

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок звертає увагу, що путінський візит до Білорусі відбувся після того, як він відвідав Китай. А далі запланував візит до Північної Кореї.

"Тобто Путін фактично "мітить" ті країни, куди його запрошують, або куди він може полетіти сам. Він чекав на таке запрошення від Китаю, тому що це було для Путіна важливо, особливо після його т.зв. "інаугурації". Для господаря Кремля важливо було зафіксувати зближення РФ та КНР. Але в Пекіні він, схоже, отримав низку умов, які потрібно виконати. У тому числі – погодитися на "мирний план" Китаю, який не особливо відповідає намірам Путіна продовжувати війну", – зазначає експерт.

Він не виключає, що путінський візит до Білорусі та його заява звідти про те, що Зеленський нібито нелегітимний президент України, що РФ запрошує РБ до випробувань тактичної ядерної зброї, мають продемонструвати, що Москва намагається зберігати хоча б видимість самостійності. Такий собі "привіт" Сі Цзіньпіну в стилі – не все так буде, як хоче Пекін.

"Хоч зрозуміло, що шансів у Путіна на самостійність не так багато. Але вони все ж таки є, – вважає Валерій Клочок. – Схожа ситуація була в березні 2023 року, коли Сі Цзіньпін після чергового сходження на китайський престол насамперед вирушив до Москви. Але тоді його візит було несподівано скорочено, скасовано зустріч із російськими комуністами. Була очевидна розбіжність поглядів Путіна та Сі щодо рішення РФ розмістити тактичне ядерне озброєння на території РБ".

Виходячи із сказаного вище, експерт і робить висновок, що нинішній візит Путіна до Білорусі, зроблені там заяви – це демонстрація певної самостійності, непідкотрольності Китаю.

Водночас, наголошує він, КНР і Бразилія підписують спільну заяву, яка відображає їхню готовність підтримувати мирні ініціативи, що йдуть у канві російського бачення. Але з китайським коригуванням.

"Фактично ведеться велика геополітична гра, в якій Путін намагається показати самостійність та підтримку його терористичної війни проти України низкою країн (тими ж Білоруссю та Північною Кореєю), а КНР – продемонструвати своє лідерство на Глобальному півдні та умовну нейтральність", – констатує експерт.

Ну, а нібито літак Януковича, який прилетів до Мінська, без демонстрації самого Януковича – це те, на що не варто звертати увагу, вважає Валерій Клочок. Навіть якби показали самого президента-втікача, який давно не має жодної ваги, впливу та поваги, не кажучи вже про легітимність.

Путін і Лукашенко просто в унісон запустили ІПСО

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко поділився таким коментарем:

"Путін після "інавгурації" передбачувано спершу злітав до свого сюзерена – Сі, а потім відвідав свого васала – Лукашенка. Немає сумнівів, що Лукашенко дуже не хоче, щоби його безпосередньо втягнули у війну. В іншому він Путіна підтримує. Фактично, є найвищим російським пропагандистом у світі. Ні Соловйов, ні Скабеєва, ні Медведєв – і поряд не стояли. Статус президента, хай навіть не визнаного Заходом, все ж таки має якусь вагу".

На думку експерта, кумедно, що у легітимності Зеленського сумніваються самопроголошений президент Лукашенко (що залишився главою держави лише тому, що підтасував результати та придушив протести) та Путін (який завдяки маніпуляції свідомістю росіян править уже майже чверть століття).

"Тоді як легітимність визначається не рішеннями Лукашенка чи Путіна, а визнанням народу та більшої частини світу. В Україні із цим проблем немає. Наше громадянське суспільство, наші закордонні партнери і навіть не партнери визнали легітимність Зеленського. І він залишиться президентом, допоки ми законним способом не оберемо іншого главу держави", – пояснює Віктор Бобиренко.

Зрозуміло, робить висновок він, що Путін і Лукашенко просто в унісон запустили ІПСО, толку від якої, втім, як не було, так і немає.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи є реалістичні терміни щодо переговорів України та РФ: яку "пастку" виставив Кремль.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Гарик

25 травня 2024, 14:00

а с чего плешивый чмоня взял,что с ним кто то будет чего то подписывать?Окстись ,шибздик!С тобой будут разговаривать только ЗСУ!Ипанько!

Донбас

25 травня 2024, 13:42

Что этот нелегитимный несет, опять обдолбался - "Война меня поменяла очень сильно. Ценности, главные, которые есть: страна, семья, дом, дети." Ценности ваши - это побольше наворовать и набить карманы, пока дают помощь. Мерзкая циничная тварь. Чтоб язык у тебя отсох за циничную, наглую ложь. Гнида.


Новини