Головна Новини Суспільство події Який план може бути у Путіна та Сі: чим відповість Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

Який план може бути у Путіна та Сі: чим відповість Захід

Авторитарні режими не бачать здатності Заходу протистояти збільшеній агресивності

25 травня 2024, 15:34
Поділіться публікацією:

Недостатнє реагування демократичного світу (умовного колективного Заходу) на російську агресію проти України підштовхує інші авторитарні режими до подібних дій. З'явилася інформація, що Китайська Народна Республіка (КНР) може розпочати вторгнення на Тайвань на початку червня. А КНДР (Північна Корея) за підтримки РФ вдатися в жовтні, напередодні президентських виборів у США, до найбільш провокаційних військових дій за останнє десятиліття, посилюючи напруженість в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Експерти проаналізували ситуацію спеціально для порталу "Коментарі".

Який план може бути у Путіна та Сі: чим відповість Захід

Путін і Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Китай бачить слабкість США та Європи

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш поділився такими роздумами:

"Я бачу прямий і дуже тривожний зв'язок між нещодавньою поїздкою Путіна до Китаю, між навчаннями армії КНР навколо Тайваню, що почалися днями, між навчаннями РФ і Білорусі, що активізувалися, з тактичної ядерної зброї (ТЯЗ). А також між заявами про ініціативу Китаю та Бразилії щодо нібито мирних переговорів. І навіть між прильотом Януковича до Білорусі, якщо такий був насправді".

За словами експерта, якщо Китай розпочне агресію проти Тайваню на початку червня, як пишуть деякі видання, то Білорусь, швидше за все, відразу відкриє другий фронт проти України.

"Для КНР, якщо та наважиться на таке загострення, важливо, щоб спалахнуло скрізь. Насамперед, в Україні. Якщо такий план реально існує, стають зрозумілі візити Путіна спочатку до Китаю, потім до Білорусі. Обговорення питань безпеки. Навчання щодо використання ТЯЗ", – зазначає Сергій Гармаш.

Він не впевнений у здатності Заходу протистояти агресивності авторитарних режимів. Китай, наголошує експерт, бачить слабкість США та Європи. І, схоже, саме це підштовхує КНР до рішення про можливу агресію проти Тайваню з паралельним розпалюванням інших вогнищ напруги по всьому світу. Включно з відкриттям другого фронту проти України з боку Білорусі, ймовірні провокації проти Молдови, атаку Північної Кореї на Південну тощо. Щоб Захід, який демонструє нездатність ефективно підтримувати навіть одну Україну, не зміг зосередити свої ресурси, зусилля на підтримці ще й Тайваню, резюмує експерт.

Путін потрібен Сі для ще більшого розхитування НАТО

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній упевнений, що мова не тільки про те, що Північна Корея за допомогою Росії може здійснювати якісь провокації. На його думку, привертає увагу і вчорашній путінський візит до Білорусі, звідки лунали погрози на адресу НАТО. Все це – ланки одного ланцюга, вважає експерт.

А бенефіціаром усіх цих дій є Китай. Швидше за все, він вимагає від Путіна, в обмін на свою допомогу, конкретних дій щодо розхитування НАТО, – розмірковує Тарас Загородій. – І Путін це робить".

Експерт припускає, що КНР хоче остаточно посварити РФ із Заходом. Щоб той ніколи не розглядав Росію як союзник у гіпотетичній війні проти Китаю.

"Те саме Пекін робить руками Північної Кореї, яка є сателітом Китаю (70% товарообігу у КНДР припадає на КНР). Тобто Сі чужими руками розхитує ситуацію у світі. Знижує можливість США швидко та жорстко реагувати скрізь, де потрібно", – робить висновок Тарас Загородній.

Він наголошує, що нинішня політика США зі ставкою на умиротворення агресорів продемонструвала свою неспроможність. Відсутність належної реакції, військового втручання, чітких та ясних посилів щодо захисту демократичного світу лише стимулюють агресорів (вже цілий блок країн) до подальших атак.

Захід дуже не хоче вплутуватися у війну

Формально виглядає так, що Захід не готовий відповідати на агресію авторитарних режимів, зазначає засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єременко.

"Однак, – продовжує він, – демократичні країни, загалом західна демократія – це як великий авіаносець. Він повільно розвертається, але, якщо вже взяв на щось курс, його не зупиниш".

І приблизно з середини минулого року цей великий корабель почав розгортатись на мілітарний курс, вважає експерт. Ми бачимо поступове збільшення виробництва снарядів та озброєнь у Європі, поступове посилення риторики, збільшення різних навчань тощо.

При цьому, зазначає Андрій Єрьоменко, Захід дуже не хоче вплутуватися у війну, чим намагаються користуватися різні диктатори.

"Проте повільний, але неухильний розворот цього "авіаносця" вже відбувається, – наголошує експерт. — Думаю, півроку-рік і відбудеться "залп", наслідком чого стане поступове падіння диктаторських режимів у всьому світі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — який "привіт" Путін передав Сі: про що говорять його заяви в Білорусі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

26 травня 2024, 06:38

Каждый день идет здача территорий. Волчанск можно сказать здали, сидят там до последнего целого здания. Как все разнесут там, так и здадут окончательно. И так каждый день. И склько помощи не давай ничего не меняется, только зе-выблядки карманы набивают разворовывая эту помощь, твари. А народа нашего все меньше и меньше остается, а зе-твари богаче и богаче. Будете вы прокляты на века, мрази зеленые во главе с клоуном просроченным.


Новини