Головна Новини Суспільство події Які сигнали приховує стаття TIME про Зеленського та Україну: в чому головна загроза
commentss НОВИНИ Всі новини

Які сигнали приховує стаття TIME про Зеленського та Україну: в чому головна загроза

Стаття TIME фактично дає зрозуміти: час авансів закінчено

31 жовтня 2023, 10:47 comments5327
Поділіться публікацією:

Стаття в американському журналі TIME, присвячена російсько-українській війні загалом і президенту Володимиру Зеленському, зокрема, викликала серйозний резонанс. У ній порушується тема корупції, у тому числі в Міноборони, падіння підтримки України з боку партнерів, нібито має місце конфлікт між українськими політиками та військовими. Про що говорить поява цієї статті саме зараз? Що це за сигнал та кому? Як події можуть розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Які сигнали приховує стаття TIME про Зеленського та Україну: в чому головна загроза

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

У статті зашито дуже багато сигналів та вимог

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко наголошує, що ця стаття у TIME – вже не перший сигнал Володимиру Зеленському та його команді.

"Перші тривожні сигнали та критичні публікації на Заході щодо України та її лідера з'явилися після Вільнюського саміту НАТО у липні цього року. Офіс президента тоді списав їх на підступи ворогів – мовляв, це публікації, проплачені Росією, – зазначає експерт. – Хоча моє особисте спілкування з європейськими політиками та експертами показувало: існує тенденція до критичного сприйняття Зеленського. "Ким він себе уявив? Він справді думає, що є політиком світового масштабу? Яким тоном він спілкується з нами?", — риторично запитував тоді один німецький політик високого рангу".

Далі, продовжує Костянтин Бондаренко, була досить дитяча стаття Майкла Деща "Трагедія Володимира Зеленського" у впливовому американському виданні Harpers, провальний візит до Румунії (не дали виступити в парламенті), більш ніж скромні результати останнього "Рамштайну"...

"А ще – серія дипломатичних провалів, – наголошує експерт. – Зеленському постійно надходять сигнали від Заходу. Минулого року він отримав велику кількість авансів – зокрема іміджевих. Його "розкрутили" за всіма правилами Голлівуду, зробивши з нього політичну зірку та створивши моду на Зеленського у світі. Але водночас від нього вимагали результату – видимих перемог. Зеленський у свідомості західного обивателя та західних еліт мав перетворитися на антипода Путіна: позитивний герой на фоні лиходія. Але Зеленський почав переймати найгірші риси російської політичної системи, створив деспотичний авторитарний режим, який не має нічого спільного з демократією, до того ж ускладнений корупцією".

За словами Костянтина Бондаренка, паралельно Зеленський рік не демонстрував Заходу переконливих перемог на фронтах — лише обіцянки контрнаступу.

"Рік без результатів, але з десятками тисяч загиблих (що мало хвилює Захід) та з мільярдами витрачених коштів (що хвилює дуже сильно). Із серпня США почали поступово брати ситуацію в Україні під свій безпосередній контроль, позбавляючи Зеленського та Єрмака можливості впливати на ті чи інші процеси, – розповідає експерт. – І вплив США (а також перетворення України на, по суті, залежну державу) посилюватиметься. Стаття TIME фактично дає зрозуміти: час авансів закінчено. Зеленський більше не герой без страху і докору, і ставлення до нього з боку західних еліт визначатиметься а) ступенем його осудності та б) результативністю".

У статті, зазначає Костянтин Бондаренко, зашито дуже багато сигналів та вимог (зокрема щодо радикальних змін в оточенні). Якщо ж Зеленський їх не почує, то йому, за словами експерта, можуть нагадати стару історію: у 1928 році Сталін сказав Надії Крупській: "Будеш виступати проти генеральної лінії партії — вдовою Леніна призначимо Стасову". США неодноразово показували, що знають, як у тій чи іншій країні призначити "вдову Леніна", констатує керівник Фонду "Українська політика".

Стаття явно не на часі, враховуючи тертя навколо виділення фінансової підтримки

Політолог, партнер міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максим Джигун розмірковує так:

"Стаття TIME, яку я прочитав в оригіналі, є досить складною для українського суспільства – у контексті сприйняття того, що там написано. Там є, як на мене, багато перебільшень. І у контексті ситуації на фронті. І в контексті відносин президента із військовими. Я ставлюся до неї з достатньою часткою скептицизму. Але при цьому вона є відображенням тих змін, які зараз спостерігаються передусім в американському політикумі в контексті допомоги Україні".

Загострилася двопартійна боротьба, нагадує експерт. Знизився рівень підтримки України загалом в американському суспільстві. І ця стаття, вважає він, відображає нинішній порядок денний у США.

"Мені дуже не подобається, як у статті описано, ніби президент України ухвалює рішення, які ведуть до поганих наслідків. Що вся команда нібито знає, що це помилкові кроки, але він нікого не слухає. Таке враження, що є якийсь не просто неправильний наратив, але щось, що не відповідає реаліям, – вважає Максим Джигун. – Судячи з загальнодоступної інформації, досить щільної комунікації президента з його командою, із суспільством – проблем із сприйняттям дійсності українська влада не має. Але американський читач, американський політик, навіть демократичного спрямування, прочитавши цю статтю і побачивши там безліч тез, які не красять Україну, може замислитись – чи раціонально продовжувати підтримку?".

За словами політолога, подібні інформаційні матеріали, з одного боку, демонструють складність та багатогранність війни, але з іншого — мають в собі чимало деструктивних, небезпечних для України моментів. Впливаючи на настрої, як у США, так і в Україні.

"Стаття явно не на часі, враховуючи тертя навколо виділення фінансової підтримки, враховуючи осінньо-зимовий період, коли багато хто впадає в депресію. А тепер все це може загостритись", – попереджає експерт.

Він вважає, що нам слід виходити на тіснішу взаємодію зі США в політичному контексті.

"Буквально вчора Зеленський привітав у Києві двопартійну делегацію Конгресу США. Спілкувався із окремими депутатами. І це значно важливіше для сприйняття американським політикумом того, що відбувається в Україні, ніж та чи інша стаття TIME, – наголошує Максим Джигун. – Важливіше більше прямої комунікації між представниками Демократичної та Республіканської партій – і президентом Зеленським та його командою. Щоб руйнувати міфи, демонструвати наш конструктивний підхід до того, як перемагати у війні. Це нівелювало б матеріали, які говорять про зворотнє".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувається на фронті: чи є ймовірність, що ЗСУ доведеться залишити Авдіївку.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Миколай

11 листопада 2023, 15:14

Без тісної співпраці з опозицією нинішня влада не має позитивних перспектив, адже в результаті політики сьогоднішньої влади все більше гине наших воїнів, що не пришвидшує нашу перемогу. Отямтеся "слуги", хіба ви не бачите, що самі не впораєтесь з нашим ворогом.


Новини