Головна Новини Суспільство події Які сценарії чекають на Україну в опалювальному сезоні – чи є ще санкції, які зупинять РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Які сценарії чекають на Україну в опалювальному сезоні – чи є ще санкції, які зупинять РФ

Незважаючи на санкції, на жаль, залишилися області, де РФ не лише продовжує зберігати свої позиції, а й нарощує

9 вересня 2023, 12:54 comments4394
Поділіться публікацією:

Україна продовжує активну підготовку до нового опалювального сезону, який обіцяє бути непростим з огляду на намір росіян продовжувати ракетні удари по нашій енергосистемі. Так, держсекретар США Ентоні Блінкен під час візиту в Україну цього тижня відвідав один з енергетичних об'єктів, ознайомився з ходом підготовки до опалювального сезону та роботами щодо захисту інфраструктури. За словами українського прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, який супроводжував його, серед іншого, йшлося про можливість співпраці з американськими компаніями в галузі зміцнення нашої енергобезпеки. Продовжується і робота над посиленням санкцій проти РФ, у тому числі – енергетичних, про що заявив у своєму вечірньому зверненні 8 вересня президент Володимир Зеленський. Видання "Коментарі" продовжує аналізувати разом із експертами енергетичні битви України.

Які сценарії чекають на Україну в опалювальному сезоні – чи є ще санкції, які зупинять РФ

Енергомережі України. Фото: з відкритих джерел

Нам потрібно продовжувати активно працювати над подальшим посиленням санкційного тиску на Росію

Екс-гендиректор ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" Сергій Макогон розмірковує так:

"Ми бачимо, що поточні санкції завдали значної шкоди нафтовій галузі Росії. Але, на жаль, залишилися області, де РФ як продовжує зберігати свої позиції, так й нарощує. Зокрема, постачання зрідженого газу з країни-агресора значно зросло".

Тому, зазначає експерт, нам потрібно продовжувати активно працювати над подальшим посиленням тиску санкцій на Росію.

"Щодо ракетного терору, то до нього не можна бути повністю готовим. Але я впевнений, що певний досвід ми здобули – і змогли підготуватися до зими. Зокрема, Міненерго рапортує про успішне завершення ремонтної кампанії, про запаси газу в підземних сховищах. Хоча перевірити ці заяви складно. Зима покаже", – констатує Сергій Макогон.

Представляється три найбільш ймовірні сценарії розвитку подій у майбутньому опалювальному сезоні

На думку фахівця з держполітики в паливно-енергетичному комплексі, доктор наук з державного управління Геннадія Рябцева, є три найбільш ймовірні сценарії розвитку подій у майбутньому опалювальному сезоні.

Перший – оптимістичний. Сезон вдасться пройти без будь-яких проблем, всі споживачі будуть забезпечені як теплом, так і електроенергією.

"Цей сценарій є найменш ймовірним, оскільки резерву генерації в Україні недостатньо. А про відмову Москви від подальших ударів по нашій енергетичній інфраструктурі мова, схоже, не йдеться", – зазначає експерт.

Другий сценарій – песимістичний. Він приблизно відповідає ситуації минулого року, коли більшість споживачів в Україні були позбавлені електричної, а в низці регіонів також теплової енергії. Тривалість стабілізаційних відключень за добу часом перевищувала десять годин.

"Цей сценарій вірогідніший, ніж перший. Однак навіть він унеможливлює втрату контролю операторів над функціонуванням енергосистеми країни. І має на увазі безумовне її відновлення після збоїв внаслідок масованих ракетних атак з боку РФ", – наголошує Геннадій Рябцев.

Він вважає найбільш реалістичним третій сценарій, відповідно до якого більшість українських споживачів не відчуватимуть значних незручностей протягом усього опалювального сезону. Проблеми з відключеннями енергії чекають на мешканців усіх прифронтових регіонів. Але на більшій частині території України максимальна тривалість відсутності електроенергії буде значно меншою за час її наявності.

"Перспективи посилення санкцій у сфері енергетики проти РФ – досить сумнівні, – каже Геннадій Рябцев. – На мій погляд, мова повинна йти не стільки про посилення та збільшення кількості санкцій, скільки про закриття лазівок, які дозволяють обходити обмеження, що вже є. Саме правова недосконалість механізму санкцій дає Росії можливість отримувати значно більше прибутку, ніж очікували їхні ініціатори".

Найбільш ефективним санкційним ударом стане повне енергетичне ембарго РФ

Голова Комітету економістів України Андрій Новак вважає, що напередодні нового опалювального сезону ми згадуємо попередній. А саме – масові атаки російськими ракетами по об'єктах української енергосистеми.

"Незважаючи на чимало песимістичних прогнозів (у стилі, що прийдешня зима може бути навіть важчою, ніж минула, з погляду ворожих атак та відключень світла), я думаю, ми зараз підготовлені краще. І щодо захисту від російських атак, і щодо можливості працювати в екстремальних умовах. А тому припускаю, що на нас чекає зима, яка точно не буде складнішою за попередню", – зазначає експерт.

Україна зараз, пояснює він, має значно більше засобів захисту від ракетних та дронових атак, а також систем, які дозволяють здійснювати контратаки (ракет середньої та дальньої дальності). А в Росії запаси тих самих ракет серйозно скоротилися.

"Якщо говорити про санкції, то найефективнішим стане повне енергетичне ембарго РФ. Без цього всі косметичні обмеження не можуть серйозно вплинути на російську економіку, – упевнений Андрій Новак. – На жаль, за багатьма напрямами за останні півтора роки країна-агресор не зменшила, а в рази наростила постачання палива різного виду (передусім – на азіатські ринки). Наголошую, без повного енергетичного ембарго не вдасться перекрити фінансову жилу, яка дозволить Росії продовжувати війну проти України".

Читайте також на порталі "Коментарі" – з чим наближаємось до зими – які шанси встояти проти ударів по енергосистемі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини