Головна Новини Суспільство події Які очікування від зустрічей у Давосі: чи будуть зрушення по формулі миру
commentss НОВИНИ Всі новини

Які очікування від зустрічей у Давосі: чи будуть зрушення по формулі миру

Є підстави, що може бути ухвалено політичне рішення про передачу Україні заморожених російських активів

13 січня 2024, 11:40 comments1062
Поділіться публікацією:

У вечірньому зверненні 12 січня президент України серед іншого повідомив про зустріч зі спеціальною представницею Сполучених Штатів з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер. За словами Володимира Зеленського, вони обговорили підготовку до Світового економічного саміту у Давосі. Там же 14 січня пройде важлива зустріч по формулі миру, а також очікується багато переговорів щодо економічного посилення України, нашого відновлення, наших оборонних партнерств з провідними країнами та компаніями. Які очікування від зустрічей у Давосі? Чи можуть бути ухвалені якісь проривні для України рішення? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Які очікування від зустрічей у Давосі: чи будуть зрушення по формулі миру

Світовий економічний саміт у Давосі. Фото: з відкритих джерел

Очікуємо рішення на користь України

Голова Комітету економістів України Андрій Новак вважає, що основні очікування від форуму в Давосі – це ухвалення політичного рішення щодо передачі Україні заморожених російських активів.

"Це – ключове рішення, яке може бути ухвалене. Після чого остаточно стане зрозуміло, що РФ відповідатиме за свою агресію проти нашої країни не лише зараз (санкції тощо), а й протягом кількох поколінь. Ситуація нагадуватиме наслідки Другої світової – Німеччина досі виплачує репарації деяким країнам", – зазначає експерт.

Він звертає увагу, що ключові гравці, ті ж самі США, так чи інакше, вже анонсували такі рішення на користь України.

"І ми очікуємо на прийняття саме цього рішення в Давосі. У контексті чого можуть бути й інші – про відновлення України зараз і після війни", – пояснює Андрій Новак.

Щодо чергових переговорів навколо формули миру, тут, на його думку, показовим є вчорашній візит до Києва прем'єра Британії, підписання Угоди у сфері безпеки.

"Це підтвердження того, що ми отримуватимемо допомогу аж до нашої перемоги над агресором. Своєрідна неформальна імплементація української формули миру. І добрий сигнал іншим. Думаю, його почують і ті, хто братиме участь у Давоському економічному форумі. Що сценарій закінчення війни можливий не за китайським чи іншим варіантом, а виключно за українським", – констатує Андрій Новак.

Без зміни самої України не може бути радикального збільшення західної допомоги

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович розмірковує так:

"Проривні для України рішення мають ухвалюватися не в Давосі, а в Києві. Для приходу в Україну інвестицій потрібні зміни в українському законодавстві. Слід створити інфраструктуру для інвесторів. Це і фондовий ринок, і сприятливе інвестиційне середовище – економічна свобода та верховенство права. Ані першого, ані другого в Україні немає".

На думку експерта, формула миру, в якій Захід має приборкати Росію, а Україна не проводитиме жодних змін, і залишиться найкорумпованішою країною Європи, навряд чи буде прийнята Заходом.

"Військово-політичне керівництво України має продемонструвати свою здатність запустити економіку, виробляти озброєння, забезпечити демократію та проведення виборів, – наголошує Павло Себастьянович. – Без зміни самої України не може бути радикального збільшення західної допомоги".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді світ уже у Третій світовій війні: чому 2024-й стане роком великих загроз.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини