Головна Новини Суспільство події Яка ймовірність, що Росія нападе на одну з європейських країн: про що говорять погрози Москви
commentss НОВИНИ Всі новини

Яка ймовірність, що Росія нападе на одну з європейських країн: про що говорять погрози Москви

Путін хоче відновлення зони впливу, які були у СРСР

4 січня 2024, 12:45 comments4275
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск не відкидає агресії РФ проти Європи і закликає європейців мобілізуватисяПредставник російського МЗС Марія Захарова, коментуючи заяву міністра закордонних справ Польщі про те, що Україні потрібно більше озброєнь на фоні російських масованих атакнатякає, що російські ракети можуть прилетіти до ПольщіКолишній президент РФ, заступник секретаря Радбезу країни-агресора Дмитро Медведєв без жодних натяків погрожує французам (за те, що МЗС Франції підтримало право України на самооборону – з ударами по російській території) та ображає їхПро що говорять ці заяви? Якою є ймовірність, що Росія таки нападе на одну з європейських країн (або не на одну)? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Яка ймовірність, що Росія нападе на одну з європейських країн: про що говорять погрози Москви

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Україні потрібно максимально доносити до всього світу, що це не лише наша війна

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда розмірковує так:

"НАТО та ЄС, як на мене, досить чітко розуміють, що Росія без завершення бойових дій в Україні не здатна здійснювати якихось агресивних дій щодо них. Тому тамтешні політики можуть робити гучні заяви".

За словами експерта, позиція того ж Туска цілком зрозуміла. Він має значною мірою продовжувати курс попереднього уряду. До того ж, сам ставиться до України дуже добре.

"Польща є стратегічним союзником України, продовжує потужно підтримувати нас у військово-технічному плані. Ну, а політичний досвід у Туска – один із найбільших у сучасній Європі", – наголошує Євген Магда.

Щодо заяви РФ — тут, зазначає експерт, є своя зрозуміла внутрішня логіка. У середині березня, нагадує він, відбудеться переобрання Путіна на новий президентський термін. І цьому підпорядкована, зокрема, вся зовнішньополітична діяльність російської влади. Відповідно, знову і знову звучатимуть заяви, подібні до тих, що роблять Захарова і Медведєв, пояснює Євген Магда.

"Щодо України – нам слід продовжувати боротися проти російської агресії. І максимально доносити до всього світу, що це не тільки наша війна, що РФ піде далі, якщо її не зламати і санкціями, і українськими руками, в які слід вкласти якнайбільше зброї", – підсумовує експерт.

Путін не відмовився від свого ультиматуму – відкат НАТО до кордонів 1997 року

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан акцентує, що готуватися до війни європейців закликає не лише польське керівництво. Про це, нагадує він, говорив міністр оборони ФРН, про це постійно стверджують представники балтійських держав.

"У Європі, схоже, поступово сформувалося розуміння, що нинішня т.зв. РФ на чолі з військовим злочинцем Путіним не зупиниться ні перед чим у спробах створити радянську імперію 2.0. Зрозуміло, що Україна для такої Росії – це спосіб посилитись, ресурс. Адже найгірший сценарій, який малюють деякі аналітики – це поразка України, захоплення росіянами усієї нашої території – і поголовна мобілізація поневоленого населення (як уже відбувалося на тимчасово окупованих територіях). Плюс – використання наших ресурсів, заводів тощо для посилення імперської армії. Яка піде далі", – зазначає експерт.

Путін, продовжує Вадим Трюхан, не відмовився від свого ультиматуму — відкату НАТО до кордонів 1997 року. Він хоче відновлення зони впливу, який мав СРСР. Фактично – новий Варшавський договір, але у сучасних реаліях, пояснює екс-дипломат.

"У короткостроковій перспективі пряме вторгнення РФ до однієї з країн НАТО є малоймовірним, – вважає він. – Немає в неї наразі таких ресурсів. Їх у країни-агресора немає навіть на те, щоби вторгнутися в Чернігівську область чи Київську. Потрібно щонайменше півроку, щоб підготувати серйозне поєднання сухопутних підрозділів (200-300 тисяч) і, наприклад, атакувати Польщу. Або Фінляндію. Або Естонію".

Але не можна виключати ненавмисне (або нібито ненавмисне) ураження території однієї з держав-членів НАТО російськими ракетами, попереджає Вадим Трюхан.

"Вже були, – нагадує експерт, – прецеденти у Польщі (уламки ракети та просто проліт ракети над територією), у Румунії (дрони). Так, у РФ говоритимуть, що вони – не спеціально. Можуть навіть намагатись спихати все на Україну. Але насправді це буде спланована операція. Щоб показати, що можуть піти ще далі. Щоб посіяти паніку, страх серед населення тієї чи іншої країни-члена НАТО. І це дуже реалістичний сценарій. Який уже зчитують у Європі. І, сподіваюся, готуються".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому питання допомоги від США все ще далеке від вирішення: як треба діяти Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини