Головна Новини Суспільство події Як розуміти заяву Арестовича про фатальну помилку України – що за нею стоїть
commentss НОВИНИ Всі новини

Як розуміти заяву Арестовича про фатальну помилку України – що за нею стоїть

Завжди є дуже тонка межа між – «національна», що ми бачимо в сучасній Україні, та «націоналістична», що будувала гітлерівська Німеччина та збудувала путінська Росія

11 серпня 2023, 11:15 comments12640
Поділіться публікацією:

Екс-радник глави Офісу президента Олексій Арестович заявив, що Україна, зробивши ставку на побудову "націоналістичної держави", припустилася ідеологічної помилки. Мовляв, так у результаті можна побудувати "другу Угорщину", що входить у суперечність із ліберальними цінностями, основних західних союзників України в ЄС та НАТО. Чи згодні з подібними твердженнями? Навіщо їх робить Арестович? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Як розуміти заяву Арестовича про фатальну помилку України – що за нею стоїть

Олексій Арестович. Фото - з відкритих джерел

Національна держава можлива лише на основі спільності, єднання навколо мови та релігії

Політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран розмірковує так:

"Складається враження, що людина, яка дає подібний коментар, зовсім не розуміється на історії, у питаннях становлення нації, держави, створення та збереження ідентичності. Що він або не компетентний, або – маніпулятор".

За словами експерта, американський філософ, політолог, політичний економіст і письменник японського походження Йосіхіро Френсіс Фукуяма, який є адептом ліберального світу, наголошував, що американська ідентичність була сформована на таких базових китах як протестантська віра та англійська мова. Не абсолютна різноманітність, а певна уніфікація.

"За словами Фукуями, на основі різноманітності націй, мов та культур не можна побудувати сильну державу. Як приклад – та сама Сирія з її мультикультурністю, різноманітністю мов, релігій, етносів. Що в результаті виросло в колосальні внутрішні проблеми, які за відсутності єдиного стрижня обернулися фактичним розвалом держави та війною, яка триває котрий рік", – наголошує Віктор Таран.

Отже, продовжує він, національна держава можлива лише на основі спільності, єднання навколо мови та релігії. І тут, наголошує політтехнолог, дуже тонка межа між – "національна" (що ми бачимо в сучасній Україні) та "націоналістична" (що будувала гітлерівська Німеччина та збудувала путінська Росія).

"Абсолютно нелогічна спроба Арестовича порівнювати Україну з тією ж Угорщиною, – упевнений Віктор Таран. – Адже тамтешній прем'єр Орбан говорить про необхідність відновлення Великої Угорщини минулого, куди входили терени нинішніх України, Румунії, Хорватії. А у нас на державному рівні ніхто не закликає захоплювати міжнародно визнані території інших держав. Ми захищаємо та звільняємо своє. І це – принципова різниця між національною ідентичністю та націоналістичною".

Експерт нагадує, що неможливо отримати статус громадянина тієї чи іншої цивілізованої країни, не знаючи її мови та історії. І ми, зазначає він, маємо йти (і йдемо, про що говорить нещодавно ухвалений закон про громадянство України) таким шляхом.

"Думаю, Арестович порушив цю тему в цікавому йому ракурсі, маніпулюючи в цьому інтерв'ю з погляду вигідної йому логіки лише тому, що він збирається йти в політику. Як політтехнолог я чудово знаю, що для такого походу важливо спиратися на певний електорат. І Арестович хоче грати на рештках електорату ОПЗЖ. Як і філософ Сергій Дацюк. Як і політолог, співзасновник Українського інституту майбутнього Юрій Романенко. Вони хочуть грати на гібридній ідентичності, розповідаючи, що не все так однозначно, що в російській мові немає нічого поганого і так далі. Ці хлопці просто вибудовують свій політичний проект. Самостійно чи за гроші Банкової – я не знаю. Але достеменно знаю, що це дуже небезпечні ігри. Якими раніше бавилися "Партія регіонів", ОПЗЖ, зрештою привівши до нас війну. І те, чим зараз займаються Арестович іже з ним – це вирощування "русского мира" у нашому тилу, тоді як ми воюємо з його носіями на фронті, – наголошує Віктор Таран. – Слід зробити табу на спроби маніпулювання темами мови, церкви, культури, історії".

Україні намагатися вести політики "титульної нації" – це закопувати бомбу сповільненої дії під основи державності

На думку політолога, медіа-експерта Дениса Гороховського, Арестович абсолютно правий у тому, що намагатися будувати націоналістичну державу в умовах глобалізації – це шлях у нікуди.

"Ми сьогодні можемо бачити, що навіть ті країни, які традиційно вважалися мононаціональними, потихеньку відходять від подібних практик. І це стосується не лише Європи. Навіть Японія, яка традиційно вважалася країною такого типу, за останній рік на 10% збільшила приріст іноземних резидентів", – зазначає експерт.

Він упевнений, що в Україні, яка завжди була багатонаціональною державою, намагатиметься вести політику "титульної нації" – це закопувати бомбу сповільненої дії під основи державності.

"Та й загалом якось дивно вимагати, наприклад, від кримських татар, щоб вони визначилися, хто вони більше – українці чи кримські татари", – констатує Денис Гороховський.

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорить війна безпілотників – до чого готуються Україна та Росія.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

11 серпня 2023, 10:29

Держава будується на основі єднання і поваги всієї спільноти. Коли за основу беруть демократичні цінності і рівні права і можливості для всіх. На основі спільності, єднання навколо мови та релігії будується нацистська держава. Особливо чужої релігії, яка замість духовного, стала комерційним проектом. Хід подій вже показує, що цей шлях в нікуди.


Новини