Головна Новини Суспільство події Як потрібно підготуватися до зими, щоб не залишитися без світла та тепла – головні ризики
commentss НОВИНИ Всі новини

Як потрібно підготуватися до зими, щоб не залишитися без світла та тепла – головні ризики

Щоб уникнути дефіциту електроенергії, необхідно насамперед зосередитися на ремонтній компанії блоків на атомних станціях

6 серпня 2023, 08:10 comments1444
Поділіться публікацією:

Представник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони Вадим Скибицький попередив, що росіяни можуть спробувати знову залишити українців без світла і тепла в зимову пору року, атакуючи об'єкти енергетичної системи. У Кабміні наголошують на важливості децентралізації, мобільності генерації. Які важливі кроки для захисту нашої енергосистеми з урахуванням викликів минулого осінньо-зимового періоду вже зроблено? Що ще слід зробити? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Як потрібно підготуватися до зими, щоб не залишитися без світла та тепла – головні ризики

Підготовка до опалювального сезону. Фото: з відкритих джерел

Нам важливо запастися паливом, газом, вугіллям, мазутом, без належного запасу буде дуже складно диверсифікувати ризики

Народний депутат України ІХ скликання, голова підкомітету Верховної Ради з питань енергетичної безпеки Вікторія Гриб розмірковує так:

"Безумовно, ворог намагатиметься залишити нас без світла та тепла. Енергетичний фронт для росіян так само важливий, як власне військовий. Ми переконалися у цьому під час найскладнішого проходження минулого опалювального сезону. Спроби знищити нашу енергосистему не припиняться до закінчення війни. І розслаблятися тут у жодному разі не можна".

На думку експерта, коли Кабмін говорить про важливість енергетичної децентралізації, це правильно. Але це можливо у довгостроковій перспективі.

"У короткостроковій у нас, на жаль, немає іншого висновку як працювати з тим, що є. Теплогенерація, гідрогенерація, атомна генерація, вітрова та сонячна, де вона існує. Нам важливо запастися паливом. Газом, вугіллям, мазутом. Без належного запасу вкрай складно диверсифікувати ризики (працювати на мазуті та газі, наприклад, при нестачі вугілля). Я б рекомендувала Кабміну та Нафтогазу закупити додаткові обсяги газу на зовнішніх ринках (поки він не такий дорогий) та закачувати до наших сховищ. Закупивши його сьогодні і, припустимо, не використавши якихось обсягів, їх можна потім продати з вигодою на ті самі зовнішні ринки, коли ціни піднімуться. А всередині країни газ, звісно, має продаватися населенню за фіксованою ціною", – наголошує Вікторія Гриб.

Крім того, продовжує вона важливо відповідним чином підготувати теплогенерацію, яка в основному була мішенню для ворожих ударів.

"Почни росіяни стріляти по АЕС, світова спільнота, нарешті, жорстко відповіла б. Адже атомна небезпека є атомна небезпека. Тому вони не ризикнули, – пояснює нардеп. – Але те, що росіяни захопили Запорізьку АЕС, уже серйозно обмежило нас в використанні такого виду енергетики. Це найбільша (шість блоків) АЕС не лише в Україні, а й у Європі".

Тепер нам необхідно зосередитися на ремонтній компанії блоків на решті атомних станцій, зазначає експерт. Якщо ми цього не зробимо, наголосить вона, до опалювального сезону, буде дефіцит електроенергії.

"Щодо теплової генерації, яка постраждала найбільше (близько 70% пошкоджень) важливо допомогти виробникам відновитися. Для ремонтів потрібна ліквідність – гроші. І тут були б доречні пільгові кредити. Уряд говорить про них близько трьох місяців, але поки що відповідна програма не працює. Я вважаю, що доступ до кредитів 5-7-9% представникам теплової генерації потрібно надати у найближчі тижні-дні. Щоб ті могли якісно вкластися у ремонтну кампанію, закупівлю необхідного обладнання. Якщо минулого року ми обходилися своїми резервами, то сьогодні вони практично вичерпані. А нам конче необхідно мати резервне обладнання, щоб перепідключатися у разі обстрілу. Резервне обладнання виготовляється довго. Трансформатор від півроку до року, залежно від його складності. Їх треба закуповувати вже зараз, а грошей на це немає", – зазначає нардеп.

У профільному комітеті ВР, запевняє вона, постійно моніторять ситуацію. Буквально вчора розглядали питання щодо підготовки теплогенерації.

"У тому ж вугільному секторі необхідно вкладати кошти у закладку нових лав, є проблеми із виплатою зарплати, – розповідає Вікторія Гриб. – Також важливо, щоби на шахтах, як і у всьому енергетичному секторі, була "броня". Коли переривається робота, тому що військовому зупиняють автобуси, які везуть шахтарів на зміну, це абсолютно неправильно. Ці питання потрібно вирішувати. На жаль, є деякі перегини на місцях… Я вдячна всім закордонним партнерам, які допомагають Україні. Закуповують енергообладнання. Але це лише невелика частина необхідного. Тим важливіше нам відпрацювати відповідні механізми всередині своєї країни. Донори не повинні сплачувати податки – і це нам слід розуміти, звільняючи на законодавчому рівні від усіляких платежів відповідну допомогу".

Основним завданням є дотримання графіків ремонтів, пошкоджених об'єктів та створення резерву енергообладнання на випадок нових пошкоджень

Фахівець із держполітики у паливно-енергетичному комплексі, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев поділився таким коментарем:

"Масовані атаки РФ протягом минулого опалювального сезону підтвердили висновки американських військових про неможливість повної руйнації енергетичної системи будь-якої держави за наявності зовнішньої підтримки ззовні. Проте 15 ракетних та 18 дронових атак спричинили понад 250 потраплянь по об'єктах енергетичної інфраструктури України. І двома основними завданнями міжсезоння було відновлення пошкоджених об'єктів та забезпечення децентралізації нашої енергосистеми".

Наразі, за словами експерта, відновлено понад 60% пошкоджених об'єктів. Ремонтні роботи продовжуються.

"Основним завданням на даний момент є дотримання графіків ремонтів та створення резерву енергоустаткування на випадок нових пошкоджень. У цьому Україні допомагає щонайменше 20 держав, – наголошує Геннадій Рябцев. – Не менш важливим є забезпечення енергетичної самодостатності якнайбільшої кількості населених пунктів, територіальних громад, окремих домогосподарств".

Експерт наголошує, що підсумки регіональних форумів з цього питання свідчать – велика кількість органів місцевого самоврядування проявляють лідерство у вирішенні цієї проблеми.

"А тим, хто досі сподівається на центральні органи влади або на вказівки з Києва, слід зрозуміти, що чим самодостатнішим є споживач, тим менша ймовірність ускладнень під час чергового опалювального сезону. Додатковою запорукою його нормального проходження є відчутне посилення наших засобів протиповітряної оборони. І забезпечення фізичного захисту низки уразливих енергооб'єктів", – констатує Геннадій Рябцев.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи дійсно опалювальний сезон 2023-24 буде складнішим за попередній – що важливо врахувати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини