Головна Новини Суспільство події Як борги облгазів впливають на пенсії та субсидії в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Як борги облгазів впливають на пенсії та субсидії в Україні

Міністр соціальної політики України Марина Лазебна відзвітувала в Раді, проте не про субсидії, а про важливі ініціативи влади з підтримки населення. Водночас українці скаржаться на затримки з соцвиплатами, а Оператор ГТС — на мільярдні борги облгазів

4 червня 2021, 15:51
Поділіться публікацією:

Українці сплачують облгазам за розподіл газу близько 2 млрд грн щомісяця, проте ці підприємства збільшили заборгованість перед Оператором газотранспортної системи (ГТС) України до майже 10 млрд грн. Про це повідомляє прес служба Оператора ГТС.

Як борги облгазів впливають на пенсії та субсидії в Україні

Комунальні платежі в Україні. Фото: apostrophe.ua

До 29 травня облгази мали розрахуватися з Оператором ГТС України за газ, який відібрали з магістральних газогонів для власних виробничих потреб на суму 1,5 млрд грн. На погашення заборгованості за 12 днів лютого їм дали три місяці відстрочки, проте розрахунки склали менш ніж 1,3%. Оператор ГТС має сумніви, що облгази також розрахуються за інші борги.

"Наразі облгази мають сплатити ОГТСУ майже 10 млрд грн за газ для власних виробничих потреб. З них 5,1 млрд грн — це вже прострокована заборгованість, а 4,8 млрд грн — це нарахування з відстрочкою до сплати в червні", — повідомили в пресслужбі Оператора ГТС.

У підприємстві наголосили, що через борги облгазів несуть значні збитки, а держбюджет недоотримує кошти у вигляді дивідендів та податків. Усе це впливає на пенсії, субсидії та інші соцвиплати.

"При цьому населення України справно сплачує тариф на розподіл облгазам обсягом приблизно 2 млрд грн щомісяця, але важелів контролю цільового використання цих коштів не має", — заявив гендиректор Оператора ГТС Сергій Макогон.

За його словами, ані відтермінування платежів, ані суди та перемовини не зупиняють практику безоплатних відборів газу з ГТС та зловживання облгазами. Завадити цьому можуть розподільчі рахунки, вважає Макогон. Кошти, які українці сплачують облгазам, мають розподілятися за цільовим призначенням, наголосив гендиректор Оператора ГТС.

Чи є проблеми з соціальними виплатами та оформленням субсидій, кореспондент "Коментарів" запитав у мешканців Київської області. Олена має понад 15 років трудового стажу, але з квітня 2021 року втратила роботу. Останні роки жінка працювала на керівних посадах та отримувала офіційну зарплатню. Аби мати якусь підтримку від держави за сплачені роками податки на час пошуку нової роботи, вона звернулась до центру зайнятості.

"На початку травня я отримала статус безробітної та почала шукати роботу. Наприкінці травня у центрі зайнятості повідомили, що затримка з виплатами допомоги по безробіттю складає 1,5-2 місяці. Тобто перші гроші я отримаю не раніше липня. Мені сказали, що така ситуація по всій Україні. Окрім того, є вірогідність, що виплата буде мінімальною, тому що є затримка з електронною базою, яка мала показати, скільки грошей мені нарахують. За місяць даних не було. Така в нас діджиталізація", — розповіла Олена.

В Україні з 1 січня значно зросли ціни на комуналку. Подорожчали електроенергія та газ. Кабмін затвердив граничну ціну на газ у 6,99 грн за куб. м та обмежив ціну на розподіл газу до 1,79 грн за куб. м. Такі ціни діяли з 1 лютого до 31 березня. У квітні ціни на газ повернулися до ринкових та обмеження у 6,99 грн за куб. м втратили чинність. У травні уряд запровадив річний тариф на газ для населення.

Компенсувати зростання цін на комуналку влада обіцяла за рахунок субсидій. З 1 травня в Україні стартувало перепризначення субсидій. Грошова державна допомога стала адресною. Через нові правила українці під час пандемії коронавірусу змушені були стояти в чергах для переоформлення субсидій, а ті, хто мав на депозиті 56 750 гривень, втратили можливість оформити держдопомогу. Кабмін змінив правила та спростив оформлення субсидій, проте для деяких українців нічого не змінилося: щоб переоформити субсидію, у чергу записують через два місяці.  

"Я дізнався, що переоформити субсидію можна автоматично, проте у соцзахисті мені повідомили, що треба підійти до них та наново подати усі документи. Дзвонив їм наприкінці травня. Мене записали в чергу на кінець липня. Субсидію отримував на банківський рахунок, бо маю договір з реструктуризації боргу за комірне. Зараз незрозуміло, як буду отримувати", — розповів мешканець Київської області Сергій.

Чоловік має інвалідність та отримує соціальну допомогу. Він додав, що у травні соціальну допомогу через інвалідність отримав вчасно. 

Цього тижня Верховна Рада України викликала звітувати міністра соціальної політики Марину Лазебну про соцзахист населення у зв’язку з підвищенням комунальних тарифів. Міністр доповіла народним депутатам про стан соціальної допомоги сім’ям з дітьми, пенсійне забезпечення та захист людей з інвалідністю в Україні. Зокрема, вона повідомила, що з 1 липня 2021 року мільйону українців перерахують пенсії. Проте жодних запитань до Лазебної щодо переоформлення субсидій у народних депутатів під час години запитань до уряду не виникло.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що посадовці Міністерства енергетики та вугільної промисловості (Міненерго) України налагодили масштабну корупційну схему, яка за три роки завдала збитків державі у майже 1,5 млрд грн. Після аудиту правоохоронці провели 47 обшуків по всій Україні. Слідчі дії велись у Міненерго, Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, та у 37 облгазах, а також за місцями проживання колишніх високопосадовців міністерства.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини