Головна Новини Суспільство події Коли в Україні зростуть пенсії
commentss НОВИНИ Всі новини

Коли в Україні зростуть пенсії

У Верховній Раді міністр соціальної політики України відзвітувала про стан пенсійного забезпечення та індексацію пенсій

4 червня 2021, 11:00
Поділіться публікацією:

В Україні з 1 березня 2021 року пенсії проіндексовано на 11% для 8 млн пенсіонерів, чергове підвищення пенсій варто очікувати вже наступного місяця. Про це під час звіту у Верховній Раді України розповіла міністр соціальної політики Марина Лазебна, передає кореспондент "Коментарів".

Коли в Україні зростуть пенсії

Українська гривня. Фото з відкритих джерел

Очільниця Мінсоцполітики доповіла народним депутатам про стан соціальної допомоги сім’ям з дітьми, пенсійне забезпечення та захист людей з інвалідністю в Україні.

"У липні цього року буде проведено індексацію пенсій ще для одного мільйона пенсіонерів, яким призначено пенсію у 2018-2020 роках, а також тим, кому пенсії виплачуються в мінімальному розмірі. Таким чином підвищення в цьому році одержать 10,5 млн пенсіонерів... З 1 липня цього року також буде підвищено мінімальні пенсійні виплати для осіб з інвалідністю внаслідок війни", — заявила Лазебна.

За її словами, станом на 1 квітня цього року середній розмір пенсій складає 3725 грн. Це на 17,5% більше, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Середня пенсія в Україні зросла на 555 грн, зазначила міністр.

Зміни в законодавство України, ухвалені у 2017 році, не дозволяють індексувати пенсії з 1 березня, а для деяких категорій пенсіонерів — науковців, держслужбовців, військових, працівників органів місцевого самоврядування — індексація пенсій припинена, нагадала Лазебна. Відновити індексацію пенсій з 1 вересня 2022 року для всіх категорій пенсіонерів стане можливо після ухвалення законопроєкту №4668, зазначила міністр. Проєкт закону вже подано на розгляд парламенту.

В Україні у 2016 році після зменшення розміру єдиного соціального внеску вдвічі скоротилися надходження до Пенсійного фонду, доповіла очільниця Мінсоцполітики. Ці кошти могли бути спрямовані на підвищення пенсій. Щоб підтримати пенсіонерів уряд започатковував додаткові соціальні програми, зазначила Лазебна.

"Це адресна допомога для 2 млн 400 тис. пенсіонерів старше 75 років. Це щомісячні виплати компенсацій для пів мільйона осіб, які мають страховий стаж 30 років для жінок та 35 років для чоловіків. Та це цільові доплати для 1,7 млн пенсіонерів з низькими розмірами заробітних плат. Близько 5 млн пенсіонерів — майже половина охоплена такими адресними соціальними програмами", — розповіла міністр.

Нагадаємо, Верховна Рада України викликала звітувати міністра соціальної політики Марину Лазебну. Наприкінці січня 2021 року парламент ухвалив постанову про соцзахист населення у зв’язку з підвищенням комунальних тарифів. Нардепи хочуть почути від уряду, що саме вони зробили у цьому напрямку. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини