Головна Новини Суспільство події Візит Сійярто до Мінська: чого домагається Угорщина – як може відреагувати ЄС
commentss НОВИНИ Всі новини

Візит Сійярто до Мінська: чого домагається Угорщина – як може відреагувати ЄС

Наразі проявляються всі ті приховані раніше мотиви, симпатії чи антипатії керівників певних держав щодо України та РФ

14 лютого 2023, 13:05 comments5373
Поділіться публікацією:

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто під час візиту до Мінська, який багато хто розкритикував, затіяв з диктаторським режимом Лукашенка діалог про мир в Україні. За словами Сійярто, російсько-українська війна може закінчитися у тому випадку, якщо буде оголошено перемир'я та розпочнуться мирні переговори. Про що говорить цей візит та ці заяви? Як слід реагувати ЄС на явне підігравання з боку Угорщини агресору та постійне порушення європейської єдності у сприйнятті цієї війни? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Візит Сійярто до Мінська: чого домагається Угорщина – як може відреагувати ЄС

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто. Фото: із відкритих джерел

Виключати Угорщину з ЄС зараз навряд чи хтось наважиться

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала не вважає, що ЄС може якось жорстко покарати Угорщину.

"Є певний статут, який цього не дозвляє. Проте є інші важелі, наприклад, фінансові обмеження. І це Брюссель міг би використати. Навіть уже використовує", – зазначає експерт.

Виключати ж Угорщину з ЄС зараз навряд чи хтось наважиться, вважає він. А от публічно керівники Євросоюзу могли б жорстко висловитись щодо політики офіційного Будапешта, упевнений Віталій Бала.

"Зараз проявляються всі ті приховані раніше мотиви, симпатії чи антипатії керівників певних держав (чи, власне, цих держав) щодо України та РФ. Ми чітко бачимо недружні країни. І робимо певні висновки", – констатує політолог.

Своїми заявами керівництво Угорщини найчастіше не лише відкрито лобіює інтереси Росії, а й підриває авторитет євроспільноти

Кандидат економічних наук, екс-директор з розвитку бізнесу АТ "Укрзалізниця" Андрій Рязанцев пояснює:

"Активність Угорщини у ракурсі співпраці з РФ не випадкова. Вона має від цього певні економічні бонуси, зокрема енергетичні. На тлі відсутності активних поступів на фронті як з одного, так і з іншого боку, близькі Кремлю сили намагаються переконати Європу, що така війна – це довго, дорого, що треба скоріше садити Київ та Москву за стіл переговорів. Але немає сумнівів, що прогнозоване найближчими місяцями загострення на фронті, голоси гармат перекриють ці псевдомиротворчі пориви представників угорської влади".

Експерт нагадує, що офіційний Будапешт має претензії до України щодо положення т.зв. "закарпатських угорців". На його думку, можна спробувати зіграти на цьому полі, перетягуючи Угорщину на свій бік.

"При цьому треба розуміти, що своїми заявами керівництво Угорщини часто не тільки відкрито лобіює інтереси Росії, а й підриває авторитет євроспільноти. І, якщо заяви окремо взятої Угорщини суперечать тому, що декларує ЄС (а так воно і є), то слід застосовувати проти такої країни жорсткі заходи, однак у ракурсі нормативних документів ЄС", – упевнений Андрій Рязанцев.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у війні настає переломний момент: у США звернулися із попередженням до України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини