Головна Новини Суспільство події Військовий облік українок: звідки паніка та чому влада знову створила собі проблему на рівному місці
commentss НОВИНИ Всі новини

Військовий облік українок: звідки паніка та чому влада знову створила собі проблему на рівному місці

Через дефіцит інформації в суспільстві виникло нерозуміння - звідки взялася потреба розширити кількість військовозобов'язаних жінок

27 грудня 2021, 13:33 comments2042
Поділіться публікацією:

На військовий облік жінок, професії яких визначено для цього недавнім наказом Міноборони України (перелік все розширюється), потрібно буде ставати у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (колишній комісаріат) за місцем реєстрації місця проживання.  Свої пояснення з цього приводу дав головком Збройних Сил України (ЗСУ) генерал-лейтенант Валерій Залужний. Тема стала однією з найбільш обговорюваних під кінець року. Що так і не так із цим військовим обліком українок? У цьому питанні видання "Коментарі" розбиралося разом з нашими експертами.

Військовий облік українок: звідки паніка та чому влада знову створила собі проблему на рівному місці

Військовий облік для жінок. Фото: Україна молода

Розширення можливостей для служби у лавах ЗСУ – це потреба часу

Ветеран російсько-української війни, військовий та політичний експерт директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко запевняє, що шум на фоні цієї теми не можна порівняти з реальним впливом на життя суспільства та обороноздатність нашої країни.

"Нічого драматичного не сталося. Але, на жаль, бачимо невміння нашого Міноборони вести ефективну комунікацію. Вони явно не передбачали такого ефекту. Не продумали, як можна було цю тему завчасно відкомунікувати, – наголошує експерт. – Ідеться лише про розширення переліку професій, зайняті в яких жінки підлягають військовому обліку. Ключове тут – не заклик, а облік. Жінки й раніше на ньому були. Ті самі медики".

Нововведення, за словами Юрія Кочевенка, пов'язане з тим, що стандарти та норми, які визначали порядок цього обліку, застаріли (не змінювалися з радянських часів). Плюс – нові завдання та виклики, які стоять перед Україною.

Тому було вирішено розширити перелік цих професій. Сектор безпеки став охоплювати ширші сфери життя, ніж це було раніше. Отже, ЗСУ потрібні журналісти, психологи і так далі. Зрозуміло, що це одразу пов'язують із загрозою російській агресії, про що останнім часом так багато говорять. Тому деякі сприйняли цю інформацію чи не як підготовку до мобілізації жінок, що не відповідає дійсності", – наголосив експерт.

Він нагадує, що сам процес постановки на військовий облік розтягнутий за часом на рік. Тобто весь 2022-й тільки налагоджуватимуться механізми, відбуватимуться сама ця постановка на облік.

"І навіть якщо завтра гіпотетично буде оголошено мобілізацію – їй підлягають лише ті, хто на обліку перебуває. Решта – лише у добровільному порядку, – пояснює Юрій Кочевенко. – Тому не варто пов'язувати постановку більшої кількості українок на військовий облік із загрозою російського вторгнення. Але глобально, стратегічно це слід розцінювати як крок до більш гнучкої, інклюзивної, всеосяжної системи залучення всіх сил нації в оборону держави. Та сама ізраїльська модель, коли ми маємо справу із затяжним характером конфлікту. Справді, тут відразу спадає на думку приклад Ізраїлю як країни, яка десятиліття живе і успішно розвивається в умовах постійного військового конфлікту".

При цьому в Ізраїлі – загальний військовий обов'язок, який включає і жінок. А у нас про це не йдеться. Військовий обов'язок (обов'язкова служба в армії) та військовий облік (коли заклик можливіший у разі запровадження військового стану тощо) – це різні речі, наголошує експерт.

"Розширення можливостей для служби у лавах ЗСУ (для жінок, людей з обмеженими можливостями) – це потреба часу. Але треба стратегічніше до цього підходити. З відповідним планом розвитку, що передбачає етапність такого залучення до оборони країни всіх сил суспільства, – каже Юрій Кочевенко. – Ще важливий момент – сьогодні до виконання бойових завдань у ЗСУ військовослужбовці залучаються виключно добровільно. Йдеться насамперед про контрактників. Усі, хто воює – роблять це добровільно, включаючи чимало жінок".

Команда президента отримала чергову порцію жовчі, негативу та їдкого тролінгу, втрачаючи залишки рейтингу

Політичний експерт Світлана Кушнір вважає, що вже традиційно гарна ідея у виконанні цієї влади перетворюється на вбивчу для рейтингу правлячої партії та самого президента Зеленського.

"Якогось логічного пояснюється того, навіщо жінки мають перебувати на військовому обліку з 18 до 60 років – немає. Навіщо потрібні всі професії поспіль теж не ясно. А після роз'яснення Міноборони щодо того, що навіть вагітні зобов'язані прибути до військкомату та здати документи на облік – взагалі хочеться сказати "я відмовляюся це розуміти!". Так, є проблема з ухиленням, з недобором щодо призовників. Але ж не за рахунок жінок її вирішувати! Крім того, у планах одразу ж варто штрафувати. І самих жінок, і їхніх працедавців. Ось "молодці" які: про умови постановки на облік до ладу не розповіли, а штрафи вже придумали", – зазначає Світлана Кушнір.

На її думку, якщо мова про військовий обов'язок для всіх, то її слід запроваджувати для 18-річних.

"Відслужили рік (чи хлопець, чи дівчина) – і створюйте сім'ї, дітей народжуйте, здобувайте освіту, будуйте кар'єру, – вважає Світлана Кушнір. – Тут же якесь марення: 156 військкоматів на всю країну, де понад 10 мільйонів жінок хоча б двічі мають прийти (здати документи та військовий квиток забрати). Як це зробити фізично – ви подумали? А що там з лікарями, яких теж хочуть поставити на військовий облік? Вже пандемія закінчилася, вони не дуже зайняті? Скільки коштів треба знайти у держбюджеті, щоб забезпечити безкоштовне проходження медкомісії? А фактор хабарів за постановку/не постановку на облік забули? Загалом, хорошу ініціативу споганили в черговий раз. А команда президента отримала чергову порцію жовчі, негативу та їдкого тролінгу, втрачаючи залишки рейтингу".

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Києві презентували новинки військової техніки української армії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини