Головна Новини Суспільство події Війна – 28-й день: хаосу та непередбачуваності більше немає – чого чекати найближчим часом
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна – 28-й день: хаосу та непередбачуваності більше немає – чого чекати найближчим часом

Отримання Україною сучасних систем ППО та збільшення допомоги західних союзників може кардинально переламати ситуацію

23 березня 2022, 13:50 comments1906
Поділіться публікацією:

Україна вже 28-й день дає відсіч російським окупантам. За даними Генштабу, основні бої зараз йдуть на Східному, Південно-Східному та Північно-Східному напрямах. Противник зазнає колосальних втрат. Захисники України знищили вже понад 15 тисяч загарбників, понад 500 танків та 1,5 тисячі бронемашин загарбників, понад сотню літаків, понад 120 вертольотів. Однак збожеволілий Путін продовжує вторгнення. Експерти спеціально для видання "Коментарі" проаналізували ситуацію на 28-й день відкритої війни РФ проти України.

Війна – 28-й день: хаосу та непередбачуваності більше немає – чого чекати найближчим часом

ЗСУ. Фото: Міноборони ЗСУ

Існує невелика можливість підписання мирного договору протягом 10 днів

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов зазначає:

"Російській армії не вдалося реалізувати сценарій бліцкригу, а російські спецслужби не змогли організувати створення сепаратистських квазіутворень на захоплених територіях. Проти військ агресора борються не лише підрозділи ЗСУ та територіальної оборони, а й усі жителі України. Російська армія не змогла захопити великих міст і перейшла до їх руйнування. Системні обстріли житлових кварталів та вбивства мирних жителів є важелем для примусу українського керівництва до підписання мирного договору на умовах російської сторони".

Але президент Володимир Зеленський заявив, що у мирному договорі він не збирається поступатися питаннями суверенітету України чи віддавати території, наголошує експерт.

Тому, пояснює він, Російська Федерація поки що відмовляється від двосторонньої зустрічі на рівні президентів.

"Російські війська основні удари завдають на сході та південному сході України, сподіваючись окупувати всю територію Донецької та Луганської областей, а також сухопутний коридор до них із Криму", – акцентує Ігор Попов.

За його словами, Росія не змогла отримати міжнародну підтримку своїх дій, натомість Україна отримує як військову, так і економічну допомогу. Величезні втрати на війні у комплексі з міжнародними санкціями мають вплинути на громадську думку та знизити підтримку війни серед російських громадян.

"Для України у військовому плані ключовим є поповнення озброєнь, отримання сучасних систем ППО та мобілізація другої хвилі резерву з-поміж громадян з військовим досвідом. Росія зберігає надію на втягування білоруської армії у війну, насамперед, для удару по каналах постачання озброєнь від західного кордону України", – аналізує Ігор Попов.

Він наголошує, що існує невелика можливість підписання мирного договору протягом 10 днів, якщо російська сторона піде на зменшення своїх претензій.

"Це може бути обмін виведення військ на відмову України від членства в НАТО, яке і так нереальне. Навіть цей пункт українська сторона може розглядати лише у комплексі з жорстким договором про міжнародні гарантії безпеки, посиленням армії та з відкритою дискусією у суспільстві. Якщо підписання мирного договору не відбудеться, то війна перейде до затяжної фази – з періодичними загостреннями на ключових ділянках фронту, – прогнозує Ігор Попов. – І повернення до мирних переговорів буде можливим лише після суттєвих успіхів на полі бою. У такому разі особливо відчутною допомогою від західних союзників стане запровадження ембарго на купівлю російських енергоносіїв та виснаження російської економіки новими пакетами санкцій".

Президентом США та європейськими союзниками буде прийнято найважливіші рішення у ракурсі підтримки України та посилення позицій нашої армії

Політолог, співзасновник консалтингової компанії Good Politics Максим Джигун упевнений, що плани Путіна щодо поневолення України тотально розвалилися. Багато в чому тому, що не відповідали реальності.

"Українська армія, суспільство, весь героїчний український народ несподівано для Путіна стали горою проти ворожої навали. І демонструють відмінні результати з погляду оборони та утримання позицій. Особливо з огляду на підлу тактику ворога – ракетні удари, авіаудари тощо, – наголошує експерт. – Путін – явно слабкий військовий аналітик і стратег, раз віддав рішення про напад на Україну, беручи до уваги не фактичні військові потужності своєї та нашої країни, а дані російської пропаганди. Яка вела те, що хотів чути глава Кремля".

У результаті, продовжує політолог, ситуація перейшла з хаотичної, коли у перші дні всі не розуміли (не приймали) того, що відбувається – до більш-менш стабільної.

"У суспільства вже немає побоювань, що Україну здадуть, що ми програємо. Навпаки, зростає віра в те, що Україна відіб'є цей напад, збереже свою територіальну цілісність і навіть відновить контроль над ОРДЛО та Кримом, – наголосив Максим Джигун. – І за те, що така віра міцніє, – честь і хвала ЗСУ та всієї нації".

На думку політолога, історичною може стати поїздка президента США Джо Байдена, яка відбудеться цього тижня.

"Вважаю, що президентом США та європейськими союзниками буде прийнято найважливіші рішення у ракурсі підтримки України та посилення позицій нашої армії. Вже звучали заяви керівництва окремих європейських держав щодо необхідності поновлення української системи ППО. Упевнений, що нам нададуть відповідне озброєння. Щоб ми самі могли закрити небо над Україною, якщо вже Захід цього робити не хоче, – наголошує Максим Джигун. російської агресії".

Читайте на порталі "Коментарі" — Путін озвучив нові терміни перемоги на війні в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини