Головна Новини Суспільство події Вітренко залишив свою посаду: чому так сталося – що тепер чекає на «Нафтогаз»
commentss НОВИНИ Всі новини

Вітренко залишив свою посаду: чому так сталося – що тепер чекає на «Нафтогаз»

Після кількох років, які НАК завершував із плюсом, компанія зараз перебуває у критичній ситуації

2 листопада 2022, 10:45 comments1199
Поділіться публікацією:

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко, відставка якого анонсувалася 1 листопада, справді залишив свою посаду. Кабінет міністрів задовольнив його прохання про відставку. Чому так сталося? Як події навколо "Нафтогазу" розвиватимуться далі? Які виклики стоять перед новим керівництвом? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Вітренко залишив свою посаду: чому так сталося – що тепер чекає на «Нафтогаз»

Юрій Вітренко Фото: з відкритих джерел

"Нафтогаз" має продемонструвати спрагу до змін

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній звертає увагу, що написану Вітренком заяву про відставку Кабмін ухвалив одноголосно.

"Звичайно, цей жест почали називати політичним. Проте ситуація в "Нафтогазі" не найкраща і економічно. Після кількох років, які НАК завершував із плюсом, компанія зараз перебуває у критичній ситуації. Вітренко так і не створив наглядову раду, а його керівництво не відзначилося нічим, вартим уваги. Як і більшість в економічній сфері, голова "Нафтогазу" киває на війну. У нас справді війна, але тому й рішення мають бути неординарними, щоб галузь чи довірене підприємство функціонували. Але хіба за цим йдуть у державний сектор, де можна урвати ласі шматки? І я зараз не тільки про колосальні зарплати топ-менеджегрів, які величезні не лише для України, а й для пострадянських країн та країн Центральної Європи", – зазначає експерт.

Вже відомо, що місце Вітренко обіцяно голові мінрегіону Олексію Чернишову.

"Його діяльність високо оцінює Офіс президента. Перед Чернишовим буде поставлено низку завдань. "Нафтогаз", нарешті, має продемонструвати спрагу змін, – вважає Юрій Подорожній. – Насправді ситуація в НАК критична і там потрібен антикризовий менеджмент. У компанії, яка завжди викликає великі питання до своєї діяльності, вибір невеликий. Або реструктуризація боргів, або банкрутство. Під Вітренко таку реструктуризацію західні інвестори не схотіли робити. Тому очолити НАК має той, кому довірятимуть по колу – як Офіс, так і ті, від кого залежить майбутнє банкрутство".

Експерт нагадує, що "Нафтогаз" ще 18 липня 2022 року мав погасити випуск єврооблігацій на $335 млн. І в НАК стверджували, що є чим платити, але нібито завадила лише позиція уряду щодо того, чи розраховуватиметься з кредиторами в умовах війни. І "Нафтогаз" звернувся до власників своїх єврооблігацій 12 липня, за тиждень до терміну погашення євробондів-2022 та виплат відсотків за ними та єврооблігацій-2024. Кредитори не погодилися із пропозицією перенести погашення єврооблігацій на два роки.

"На тлі розмов про те, чи винен "Нафтогаз" чи уряд, який своєчасно не погодив виплату боргів, НАК оголосив про дефолт, – зазначає Юрій Подорожній. – Тепер будуть нові прізвища і, мабуть, нові рішення. Тож чекаємо на епопею з багатостраждальним НАКом і далі. А так хотілося б обговорювати перспективи нафтогазової галузі та конкретні кроки щодо збільшення видобутку та модернізації… Але "Нафтогаз", здається, й надалі залишиться оплотом неефективності та корупції".

Під керівництвом Вітренко "Нафтогаз" перетворився з прибуткової компанії на збиткову

Політичний аналітик Павло Нусс вважає, що відставка Вітренко насамперед говорить про те, що "Нафтогаз" "спустошили" і готують до банкрутства.

"Лояльний до влади Юрій Вітренко змінив менш поступливого Андрія Коболєва, який не погоджувався йти на колаборацію з урядом у травні 2021 року. Тоді ж президент Зеленський несподівано пояснив кадрові зміни нібито зайвими видатками Нафтогазу на піар за кордоном. Насправді зміна керівництва НАК у 2021 році виглядала як поступка Росії, де ненавиділи Коболєва. Адже за його керівництва "Газпром" програв "Нафтогазу" у міжнародному арбітражному суді і змушений був заплатити 2,9 мільярда доларів штрафу", – нагадує експерт.

Він зазначає, що після призначення Вітренко протягом літа 2021 року Нафтогаз активно продавав долари, отримані від Газпрому, фінансуючи потреби уряду.

"Коли ж ціна газу на європейському ринку восени почала стрімко зростати, виявилося, що "Нафтогазу" потрібна валюта, яку він продавав на вимогу уряду. Тоді Вітренко звернувся до Кабміну з проханням надати "Нафтогазу" необхідні ресурси у валюті, – розповідає Павло Нусс. – Зрештою, під керівництвом Вітренко "Нафтогаз" перетворився із прибуткової компанії на збиткову. Різниця з часом правління попередника Коболєва полягала в тому, що Вітренко став зручним партнером уряду, який ніколи не відмовлявся робити те, що вимагали від нього. Щодо можливого призначення новим кермовим "Нафтогазом" чинного міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишева та майбутнього НАК при ньому – складно сказати, до чого це призведе. Єдине, що залишається передбачуваним, то це збереження і навіть посилення колосального впливу олігарха Коломойського на "Нафтогаз". Адже Чернишов, як і Вітренко, перебуває у зоні підвищеного впливу олігарха".

Читайте на порталі "Коментарі" — Україна вже знає, як боротися з іранськими ракетами: Єрмак розкрив подробиці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини