Головна Новини Суспільство події Вітренко мають звільнити найближчим часом: чому так – що чекає на його наступника
commentss НОВИНИ Всі новини

Вітренко мають звільнити найближчим часом: чому так – що чекає на його наступника

Відставка Вітренко може бути пов'язана з тим, що країна не входить у зимовий період готовою з погляду енергетики

1 листопада 2022, 14:35
Поділіться публікацією:

Сьогодні з'явилася інформація про те, що найближчим часом Юрій Вітренко втратить посаду голови НАК "Нафтогаз України". Про це "Економічній правді" повідомили співрозмовники у парламенті та "Нафтогазі". Сам Вітренко поки що ніяк не відреагував на цю інформацію. Про що може говорити така несподівана новина на старті опалювального сезону? Чим може бути спричинена відставка саме зараз? Видання "Коментарі" у цій темі розібралося разом із експертами.

Вітренко мають звільнити найближчим часом: чому так – що чекає на його наступника

Юрій Вітренко Фото: з відкритих джерел

Звільнити Вітренко потрібно було набагато раніше

Народний депутат та колишній міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко вважає, що сталося те, що давно вже мало статися.

"Звільнити Вітренко потрібно було набагато раніше – вірніше не робити дурниць та не допускати авантюриста до посади у стратегічному енергетичному підприємстві. Я реально не заздрю наступнику Вітренко у "Нафтогазі". Розгрібати цей смітник, створений з компанії Коболєв/Вітренко – це дуже непросте завдання, особливо в умовах війни. Але іншого шляху немає і це завдання підйомне", – зазначив Кучеренко.

Він зазначив, що тепер залишається сподіватися лише на адекватність та професіоналізм нового керівництва.

"Наша команда в конструктиві і готова до співпраці в таких умовах!", — зазначив нардеп.

Саме існування Нафтогазу нераціональне з погляду Держави

Політичний експерт Михайло Чаплига міркує так:

"Втеча Вітренко була цілком прогнозована ще в середині літа. Коли всі країни ЄС уже щонайменше два місяці готувалися до зими та скуповували все вугілля у світі, нафту та газ, а наші "менеджери" лише міркували про необхідність скликання комісії по зимі. Те, що країна не входить у зимовий період готової з погляду енергетики, говорили багато експертів та депутатів. У цей час менеджмент Нафтогазу займався спробами викачати з бюджету собі майже 300 мільярдів, займався схемами на газі, розповідав про дрова, кизяки, вітряки та готувався виїхати на зимівлю до тепліших країн. Для успішних приготувань незадовго до відставки менеджмент Нафтогазу виділив собі мільярдні премії. І коли країна опинилася на краю прірви, гордо пішов у відставку. Очевидно з додатковими виплатами, бо це політичне рішення".

В адекватних країнах, зазначає експерт, такі менеджери йдуть не у відставку, а до суду. Але в Україні, з жалем він констатує, такий варіант нереальний.

"Зовсім очевидно, що після обстрілів Росії нашої критичної інфраструктури не путін вимкнув постачання газу на Центренерго, а Нафтогаз. Мотивуючи фінансовими аспектами, – наголошує Михайло Чаплига. – Цілком очевидно і те, що саме існування Нафтогазу нераціональне з погляду Держави – і є просто аттавізмом періоду Кучми. Єдиний аргумент на користь самого існування Нафтогазу була участь цієї юрособи у Стокгольмському арбітражі. Але та справа давно пройдена. І премії виплачено, так само як і оплата роботи зовнішніх юристів. Особисто я не здивований. Ні відставкою, ні майбутнім. Я сподіваюся, що важка зима дозволить усвідомити превалювання державного інтересу над приватним і нарешті змусить переосмислити суть так званої реформи корпоратизації. Адже зараз ті самі процеси відбуваються в ЕнергоАтомі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — в ООН вирішили не звертати увагу на вихід Росії із зернової угоди.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини