Головна Новини Суспільство події Вирок по катастрофі MH17: про що говорить реакція Кремля – чи можна РФ притягнути до відповідальності
commentss НОВИНИ Всі новини

Вирок по катастрофі MH17: про що говорить реакція Кремля – чи можна РФ притягнути до відповідальності

Кремль не готовий добровільно видати терористів, оскільки це, по суті, добровільне визнання влади РФ у співучасті як керівного органу

18 листопада 2022, 11:52 comments2242
Поділіться публікацією:

Що означає вирок Окружного суду Гааги в Нідерландах, який ухвалив, що пасажирський "Боїнг" (рейс МН17, майже 300 осіб на борту) було знищено в липні 2014-го російською системою "Бук", а постріл здійснювався з тимчасово окупованої частини Донецької області? Про що говорить реакція російської сторони? Чи є шанс притягти країну-агресора до реальної відповідальності за це та інші злочини? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Вирок по катастрофі MH17: про що говорить реакція Кремля – чи можна РФ притягнути до відповідальності

Вирок Окружного суду Гааги в Нідерландах. Фото: із відкритих джерел

Лише перемога нашої країни над РФ дозволить виконати рішення суду Нідерландів у справі про знищення "Боїнгу" МН17

Політолог Дмитро Воронков вважає, що винесений вердикт не є сюрпризом. За великим рахунком, пояснює він, правда була відома всім.

"Але своїми подальшими агресивними діями (вторгненням в Україну, масованими ракетними обстрілами нашої країни, вбивствами та тортурами мирних жителів) РФ не просто поставила в цьому питанні крапку (якщо у когось з міжнародної спільноти і були сумніви щодо цього), а й позбавила себе будь-якого західного політичного лобі в Європі, яке вона мала. І яке вона могла використати під час слідства у суді, – зазначає експерт. — РФ наочно продемонструвала, що здатна на будь-які теракти. І виправдовувати її для будь-кого з Європи означало б викликати критику більшості".

Реакція Кремля є очікуваною, упевнений політолог. Традиційна "етонема", традиційна ж критика у бік Заходу. І все це – на тлі очевидності факту терористичної суті цієї держави, на ґрунті вагомої доказової бази.

"Але варто враховувати, що поки що ця реакція ситуативна. У майбутньому не можна виключати і політичного рішення РФ із цього приводу. Це вже до теми притягнення до відповідальності, – наголошує Дмитро Воронков. – Я солідарний з міністром оборони України Олексієм Резніковим, за словами якого, лише перемога нашої країни над РФ дозволить виконати рішення суду Нідерландів у справі про знищення "Боїнгу" МН17. Та й узагалі притягти до відповідальності країну-агресора. Оскільки добровільно на сьогоднішній день Кремль не має наміру віддавати під суд убивць".

Але є й інші можливі сценарії, вважає експерт. Один із них – політичне рішення. А саме – добровільна видача злочинців, якщо Кремль захоче створити видимість поваги до міжнародного права та спробує знизити градус напруги із Заходом.

"Але цей сценарій, знову ж таки, визначатиметься ходом війни та рівнем важливості для Кремля звинувачених терористів. Як альтернативне відгалуження цього сценарію – можлива зміна російського режиму, що робить реальнішою видачу терористів", – пояснює політолог.

Другий сценарій — це, як водиться у ФСБ (одна з улюблених практик), ліквідація встановлених осіб. Із серії – "немає людини, немає проблеми". Це, зазначає Дмитро Воронков, зведе на "ні" питання видачі злочинців, і Кремль позбавить себе ризику витоку даних.

"Ну і, нарешті, варіант таємних спецоперацій західних спецслужб із упіймання та вивезення злочинців за територію РФ. Тобто робота у "серці" ворога. Зрозуміло, це нелегальна процедура, але приклади такої практики у світовій історії є. Наприклад, коли вивезли з Німеччини одного з головних організаторів Голокосту колишнього офіцера СС Адольфа Ейхмана у 1960 році для того, щоб він постав перед судом в Ізраїлі, – нагадує експерт. – Його тоді змусили добровільно підписати згоду на перетин кордону. Причому все це відбувалося без згоди влади. Такий сценарій можливий, але в умовах війни – малоймовірний, тому що у ФСБ зараз, як ніколи, вушка на маківці".

На сьогоднішній день, резюмує Дмитро Воронков, Кремль явно не готовий добровільно видати терористів, оскільки це, по суті, добровільне визнання влади РФ у співучасті як керівного органу.

"Вірогідно, ми побачимо традиційне ігнорування міжнародного права з боку РФ, – прогнозує експерт. – І в цьому випадку можливий лише варіант зміни влади у Кремлі. Тоді, при екстрадиції тих, хто доклав руку до знищення громадянського "Боїнга", тінь за злочин уже лягатиме на попередній режим, а не оновлений. Тобто, безпосередньо на путлера та Ко. Але, на жаль, поки що до цього передумов не видно. Тому найімовірнішим мені видається сценарій не без допомоги ФСБ "раптового зникнення" з огляду на засуджених злочинців".

Притягнути до відповідальності винних можна лише в тому випадку, якщо ці визнані винними особи доступні тим органам, які уповноважені на їх затримання

Доктор права, адвокат Іван Ліберман пояснює, що на рішення суду може бути подана апеляція. Але, якщо РФ цього не зробить, рішення набирає чинності.

"Це рішення можна буде виконати у двох частинах. Перша – розшук, арешт та відправлення до в'язниці винних. Друга – грошова компенсація (за матеріальні збитки та моральні збитки) з тих, хто визнаний винним. Зрозуміло, що якщо людину не можна фізично затримати і віддати до рук правосуддя (коли вона, наприклад, як у цьому випадку, перебуває в такій державі, яка не видає своїх громадян, щоб їх могли притягнути до відповідальності), то й посадити її проблематично. Також слід розуміти, що стягнути компенсацію практично нереально, якщо в засуджених немає коштів, нерухомості чи рахунків за кордоном", – розповідає експерт.

Відповідно, робить висновок Іван Ліберман, притягнути до відповідальності можна лише в тому випадку, якщо ці визнані винними особи доступні тим органам, які уповноважені на їх затримання. Те саме стосується їх коштів. Якщо ці особи за межею юрисдикції того ж міжнародного законодавства, дістати їх буде практично нереально, констатує доктор права.

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна в Україні затягується: чого чекати у найближчому майбутньому – чи вщухнуть бойові дії з наближенням зими.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини