Головна Новини Суспільство події Від повернення підприємств олігархів державі – до звільнення Херсона: чим запам'ятався цей тиждень
commentss НОВИНИ Всі новини

Від повернення підприємств олігархів державі – до звільнення Херсона: чим запам'ятався цей тиждень

Військові перемоги України цього тижня стали дуже важливими, бо мають колосальний політичний вплив, у тому числі наших союзників

13 листопада 2022, 11:37 comments1311
Поділіться публікацією:

Україна проводить черговий військовий тиждень, насичений різноманітними подіями – як на різних ділянках фронту, так і на дипломатичних полях битв. Експерти спеціально для видання "Коментарі" проаналізували топ-події другого тижня листопада та їхні ймовірні наслідки.

Від повернення підприємств олігархів державі – до звільнення Херсона: чим запам'ятався цей тиждень

Херсон. Фото: з відкритих джерел

Є три значні в економічному сенсі підсумки тижня, що минає

Народний депутат України IX скликання від партії "Голос", перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк виділив три значні в економічному сенсі підсумки тижня, що минає. Вони, наголошує парламентарій, матимуть серйозне значення й у майбутньому.

"Перший – це, звісно, визволення Херсона. Навіть з економічного погляду це означає поліпшення наших позицій. Ми значно зменшили військові ризики для Миколаєва та Одеси, збільшили контроль над нашою територією. До того ж, все це – плюс у сенсі ВВП, – пояснює Ярослав Желєзняк. – Значно піднімаються економічні настрої, віра в нас – міжнародних партнерів. Відповідно, швидше йтиме і фінансова допомога".

І в цьому ракурсі нардеп звертає увагу на ще одне важливе рішення минулого тижня. А саме – заява віце-президента Європейської комісії Валдіса Домбровскіса за підсумками засідання міністрів фінансів Ради ЄС. Він повідомив, що міністри погодилися продовжити розгляд пакету допомоги Україні у розмірі до 18 мільярдів євро пільгових кредитів на 2023 рік. Першу виплату намагатимуться надати вже в січні.

І третій важливий, на думку Ярослава Железняка, момент – історія з переходом "Мотор Січ", "Укрнафта", "АвтоКрАЗ", Укртатнафта" та "Запоріжжостформатор" у власність держави.

Нагадаємо, що, на думку президента, це рішення, винесене в рамках воєнного часу, дозволить стратегічно важливим підприємствам працювати ефективніше.

Ми реально стали глобальною державою, з глобальним лідерством

Експерт-міжнародник Антон Кучухідзе вважає підсумки тижня досить позитивними. Ми відвойовуємо наші території, наголошує він. А військові перемоги мають колосальний політичний вплив, у тому числі на наших союзників.

"Про це, наприклад, заява Джейка Саллівана (радник президента США з нацбезпеки) про особливу перемогу, яку українська армія здобула на Херсонському напрямку, звільнивши Херсон. І, звісно, це посилює позиції України, довіру партнерів, які забезпечують нашу країну зброєю, дає змогу прогнозувати подальше визволення територій", – пояснює експерт.

Ще одним важливим моментом, на його думку, є участь міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби у саміті Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) у столиці Камбоджі – Пномпені.

Наша країна, підкреслює Антон Кучухідзе, підписала відповідний документ про механізм приєднання до цієї організації, до якої входять економіки, що швидко розвиваються. Це позитив, посилення суб'єктності України, впевнений експерт.

"З 24 лютого, коли почалося широкомасштабне російське вторгнення, розпочалася і нова ера трансформації України в суперглобальну державу, яка бере участь у багатьох речах, важливих для всього світу – чи то продовольчі питання чи то питання забезпечення загальної безпеки, – наголошує Антон Кучухідзе. – Ми реально стали глобальною державою, із глобальним лідерством. І популяризація іміджу України, тотальна впізнаваність українського президента абсолютно заслужені".

Експерт також звертає увагу, що цього тижня російська пропаганда намагалася посіяти "зраду", в інформаційному просторі — мовляв, США після виборів до Конгресу будуть зменшувати допомогу Україні, і взагалі ведуть переговори з РФ щодо завершення конфлікту, не враховуючи думки Києва.

"Але, як бачимо, нічого такого немає. І не буде. Двопартійна підтримка України з боку республіканців та демократів залишається незмінною. А той самий Салліван, хоч і має комунікацію з різними офіційними особами рашистської держави, але лише щоб донести до них чітку позицію США – підтримка України з їхнього боку безстрокова, у тому числі в питаннях повного відновлення територіальної цілісності. Партнери з повагою ставляться до нашої країни, не ведучи переговорів про Україну за спиною України", – наголошує Антон Кучухідзе.

Ще однією важливою віхою тижня, що минає, він вважає те, що вже є розуміння — президент Зеленський візьме участь у саміті "Великої двадцятки" (пройде 15-16 листопада на Балі, в Індонезії) в онлайн-форматі.

"А рашисткий лідер, схоже, так боїться нашої країни, що навіть дистанційно брати участь у цьому заході не збирається. Напевно, щоб не відчувати ту ганьбу, яку зазнав на подібному саміті глав МЗС влітку Лавров. Який представлятиме РФ і на новому саміті, щоб усе г*вно, яке летітиме до РФ, летіло не на Путіна, а на Лаврова, – пояснює експерт. – При цьому є інсайди, що лідери, як мінімум, європейських країн, США, Канади мають намір бойкотувати будь-які заходи за участю рашистської делегації. Єдине – Туреччина заявила, що може обговорити із російською стороною на полях G20 участь рашистів у зерновій угоді".

Антон Кучухідзе резюмує: російський військовий корабель йде за крейсером "Москва" – як на полі бою, так і на дипломатичному фронті.

"Але розслаблятися, звісно, не варто, – попереджає експерт. – У нас дуже підступний ворог. Але минулого тижня було багато стратегічно важливих позитивних речей для статусності України, для зміцнення нашої суб'єктності".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Володимир Зеленський заявив, що Путін не втомився від війни і не має наміру припиняти бойові дії в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини