Головна Новини Суспільство події Весняний локдаун 2021: як запобігти сплеску захворювання
commentss НОВИНИ Всі новини

Весняний локдаун 2021: як запобігти сплеску захворювання

Важливо донести до підприємств та організацій правила роботи на цей період

17 березня 2021, 14:57
Поділіться публікацією:

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов не виключив впровадження жорсткого карантину в Україні. Про це ж говорив і лікар-інфекціоніст Федір Лапій. Які минулі помилки важливо врахувати, якщо влада все ж піде на цей крок? Думкою з цього приводу із порталом "Коментарі" поділилися українські експерти.

Весняний локдаун 2021: як запобігти сплеску захворювання

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Загальний локдаун жорстко б'є по економіці"

Президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жалило звертає увагу на досвід більшості країн світу, який показує — загальний локдаун не убезпечує від подальших сплесків захворювання, зате жорстко б'є по економіці.

"Тому, по-перше, доречніше назвати основні зони ризику — "розсадники" інфікування. Нині (на відміну від карантину весни 2020 року) такі дослідження вже є. Ці види діяльності треба або обмежити, або жорстко контролювати. Не слід повністю блокувати торгівлю та транспорт, але необхідно суворо вимагати дотримання санітарних норм", — підкреслює Ярослав Жалило. — По-друге, потрібно методологічно озброїти важливих "гравців" протиепідемічних дій. Насамперед це територіальні громади, громадські структури, які працюють у цій галузі (в т.ч. волонтери), органи соціальної допомоги тощо. Вони повинні мати чіткі протоколи від МОЗ: що робити, в яких випадках, яких вимог дотримуватися і у якій пріоритетності, якщо на все відразу ресурсів не вистачає".

Під ці вимоги, зазначає експерт, слід надавати фінансування із бюджету.

"По-третє, оскільки все одно жорсткого дотримання карантину досягти не вдасться, уряду потрібно терміново забезпечити збільшення кількості госпітальних місць, їхнє оснащення з огляду на специфіку хвороби (кисневі концентратори і засоби захисту), розширення можливостей тестування та вакцинації. Тоді карантин повною мірою буде використаний для гасіння пандемічної "пожежі", а не як черговий перепочинок, — упевнений Ярослав Жалило. — І четверте — доступні системи соціальної підтримки для тих, хто через обмеження втратив джерела доходу (включаючи ФОП), а також для осіб із груп ризику (літні люди і з хронічними хворобами)".

"Важливо донести до підприємств та організацій правила роботи на цей період"

Виконавчий директор Української Асоціації туристичних агентств (УАТА) Павло Григораш підкреслює: "Важливо розуміти, що навіть якщо буде введений жорсткий карантин, це не вплине на роботу аеропортів. Тобто всі охочі виїхати з України у справах, на лікування або на відпочинок зможуть це зробити. Попередні локдауни — тому підтвердження".

Що ж стосується помилок, то, на думку директора УАТА, важливо донести до підприємств та організацій правила роботи на цей період.

"Наприклад, під час постноворічного локдауну не було обмежень щодо роботи офісів туристичних компаній. Проте були факти складання протоколів на підприємців за таку роботу навіть за відсутності відвідувачів, — розповідає Павло Григораш. — Держагентство з туризму на словах говорить, що працювати можна, але роз'яснення від МОЗ немає. Тим часом підприємці готуються до судів і штрафів у 17 000 грн".

Раніше портал "Коментарі" розповідав, що в Україні новий антирекорд смертності від коронавірусу: зафіксовано максимум смертей із початку пандемії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини