Головна Новини Суспільство події Вагнерівці почали заходити до Білорусі: про що це говорить – чи є небезпека
commentss НОВИНИ Всі новини

Вагнерівці почали заходити до Білорусі: про що це говорить – чи є небезпека

У Білорусі можуть збиратися ті вагнерівці, які мають намір відбути в ту ж Африку

16 липня 2023, 14:04
Поділіться публікацією:

Через чотири тижні після заколоту, який закінчився "договорняком", велика колона ПВК "Вагнер" (близько 60 авто, включаючи пікапи, фури, автобуси) прибула до Республіки Білорусь (РБ), повідомляє телеграм-канал "Беларускі Гаюн". Інформацію підтверджує і Держприкордонслужба України. У МВС Білорусі заявили, що розраховують на участь вагнерівців у підготовці спецпідрозділів. Про що говорить передислокація, що відбувається з таким запізненням? Які виклики виникають через масову появу пригожинських найманців на просторах РБ? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Вагнерівці почали заходити до Білорусі: про що це говорить – чи є небезпека

ПВК Вагнера. Фото: з відкритих джерел

Білорусь використовуватиметься ПВК "Вагнер" як перевалкова база

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич акцентує, що Пригожин приведе до Білорусі не десятки тисяч найманців, а лише в межах чотирьох сотень.

"При цьому, РБ використовуватиметься як перевалкова база. Нагадаю, що ПВК "Вагнер" насамперед діє в Азії та Африці. А вже в другу чергу був український фронт. І в Білорусі збиратимуться ті, хто має намір відбути в ту ж Африку. Пригожин забрав із собою частину людей, які йому потрібні", – пояснює експерт.

За його словами, умовно штат ПВК "Вагнер" можна поділити на три групи.

Перша – ядро. Ті, хто має постійний контракт. Вони вирушають на різні місії, виконують керівні функції. І такі люди в своїй масі навіть у 2022-му були сконцентровані в Африці, де – гроші, де сильні позиції Пригожина, зазначає Ігор Тишкевич.

Друга частина – умовно кажучи, ветерани. Ті, кого ця ЧВК чи якісь інші колись залучали на кілька місяців. Але які мають постійних контрактів. Частина їх – в Африці, частина була (зокрема на командних посадах) в Україні.

Третя частина – звичайні найманці, кого набрали в колоніях та "з вулиці".

"Звичайно, зменшуючи рівень своєї опіки підрозділами, які залишилися в Росії та, ймовірно, частково задіяні у війні проти України, Пригожин зацікавлений, йдучи до Білорусі як транзитний пункт перед відльотом до Африки, забрати із собою ядро своєї ПВК", – констатує Ігор Тишкевич.

Набагато цікавіше, що буде з людьми, які підтримали Пригожина під час буту, їхня партія точно ще до кінця не розіграна

Політичний експерт Сергій Таран припускає, що самопроголошений президент Білорусі – Лукашенко сподівається створити з загонів "Вагнера" власні підрозділи, які, як він розраховує, підпорядковуватимуться особисто йому, берегтимуть його режим від внутрішніх протестів та можливих дій білоруських загонів з території України.

"Але при цьому Лукашенко забуває, що вагнерівці можуть стати загрозою для нього, якщо для них це буде зручно. І досвід Росії мав би про це говорити", – вважає експерт.

Він упевнений, що передислокація окремих загонів найманців на територію РБ не спричинить загрози для України.

"Цих підрозділів мало, вони зараз перебувають у деморалізованому стані після пригожинського бунту, – пояснює Сергій Таран. – І те, що зараз відбувається на території РБ із вагнерівцями – це результат внутрішніх авторитарних процесів усередині лукашенківського режиму. Нам набагато цікавіше, що буде з людьми, які підтримали Пригожина під час буту. Частина з них залишилася у Кремлі. І їхня партія точно ще до кінця не розіграна. Чекаємо на серйозні рокування, відставки, таємні смерті навколо Путіна. Це підкреслить неминучість краху його режиму. І це нам набагато важливіше, ніж міграція частини вагнерівців до Білорусі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що було в центрі уваги минулого тижня – які висновки потрібно зробити Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини