Головна Новини Суспільство події В Україні пропонують перейменувати ще один обласний центр
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні пропонують перейменувати ще один обласний центр

Національна комісія зі стандартів державної мови, яка є центральним органом виконавчої влади, рекомендує розглянути перейменування міста Запоріжжя

27 червня 2023, 21:58
Поділіться публікацією:

Національна комісія зі стандартів державної мови, яка є центральним органом виконавчої влади, рекомендує розглянути перейменування міста Запоріжжя, наголошуючи, що назва може не відповідати стандартам. Про це повідомляють "Коментарі".

В Україні пропонують перейменувати ще один обласний центр

Назва міста, на в'їзді в обласний центр

Фахівці-філологи та історики вищих навчальних закладів з усіх регіонів України склали перелік із 1400 міст та сіл, які рекомендується перейменувати на виконання закону "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізації топонімії". Запоріжжя входить до переліку назв сіл, селищ, міст області, які "можуть не відповідати лексичним нормам української мови, зокрема торкатися російської імперської політики".

Комісія рекомендує обґрунтувати "доцільність збереження поточної назви або запропонувати нову назву". Тим часом, комісія ніяк не пояснила, чому Запоріжжя відповідає чи не відповідає новому законодавству. Тепер місцева влада має 6 місяців, щоб довести про доцільність поточної назви обласного центру або запропонувати свою назву. Якщо вони цього не зроблять, парламент мінятиме назву міста за рішенням цієї комісії.

Водночас, щоб перейменувати Запорізьку область, потрібно вносити зміни до Конституції, для якої має бути підтримка парламенту понад 300 голосів. В Україні вже є прецеденти, коли міняли назву обласного центру, залишивши назву регіону – Дніпро та Дніпропетровська область, Кропивницький та Кіровоградська область.

Запоріжжя — місто на південному сході України, розташоване на річці Дніпро, до 1921 року мало назву Олександрівськ. Адміністративний центр Запорізької області, Запорізького району та Запорізької міської громади. Є одним із найбільших адміністративних, індустріальних та культурних центрів півдня України. Населення станом на 2022 рік — 710,1 тис. чол.

До 1921 р. місто називалося Олександрівськом на честь Олександрівської фортеці, закладеної в 1770 р. Однозначної точки зору, на честь кого було названо фортецю, немає. Називаються імена генерал-фельдмаршала Олександра Голіцина, князя Олександра Вяземського. У 1921 р. місто було перейменовано в Запоріжжі — "місто, що знаходиться за порогами". Назва нагадує, що до спорудження 1932 р. греблі Дніпрогесу у місці, де річка перетинає скелястий південний кордон Українського щита, закінчувалися численні пороги, що перешкоджали судноплавству. Назва також пов'язана з козацькою спадщиною цього регіону – Запорозькою Січчю та Великим Лугом.

Тим часом, воєнкоми почали вручати повістки під відеозапис.

Стало відомо, хто був готовий обороняти Путіна у Москві.

А жінка виграла безкоштовну процедуру збільшення губ: вона не очікувала такого ефекту.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Правдоруб

27 червня 2023, 21:28

кончені! тільки ця влада і робе що зло творить! у нас в Україні все ок давай дальше фігнею страдать.


Новини