Головна Новини Суспільство події В Україні новий директор НАБУ: що можна сказати про Семена Кривоноса – які очікування
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні новий директор НАБУ: що можна сказати про Семена Кривоноса – які очікування

У тестуванні на знання законодавства Семен Кривонос набрав 99 балів зі 100. За підсумками тестів на знання законодавства та тестування загальних навичок посів 4 місце із загальною сумою балів 224

6 березня 2023, 16:48 comments2362
Поділіться публікацією:

У понеділок, 6 березня, на позачерговому засіданні Кабміну призначили нового директора НАБУ. Ним став Семен Кривонос. Як запевняє прем'єр-міністр Денис Шмигаль, тепер Україна виконала усі сім рекомендацій ЄС, визначених під час набуття статусу кандидата. А з призначенням директора НАБУ ми, за словами керівника уряду, маємо повністю сформовану та незалежну антикорупційну інфраструктуру. Як оцінюєте це призначення та заяви? Які очікування на ракурсі боротьби з корупцією? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

В Україні новий директор НАБУ: що можна сказати про Семена Кривоноса – які очікування

Семен Кривонос. Фото: із відкритих джерел

Призначення Семена Кривоноса директором НАБУ – вибір оптимальний

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що після Артема Ситника ми нарешті отримали справді незалежного голову НАБУ.

"Бо Семен Кривонос рівновіддалений від усіх центрів впливу, – пояснює він. – Українська громадськість завжди підозрювала (не так важливо, обґрунтовано чи ні, але – підозрювала), що голова НАБУ – ставленик якихось посольств. Що стосується нового директора – такого бекграунду немає".

Одна річ, зазначає експерт, коли закордонні партнери допомагають нам відбивати російську агресію, інша – коли намагаються впливати на нашу внутрішню політику. Остання має бути незалежною, упевнений Вадим Карасьов, хоч ми зараз і дуже залежимо від іноземної допомоги.

"Тому мені здається, що вибір оптимальний. І багато коментаторів, наскільки я бачу, також сприйняли призначення Кривоноса з помірним оптимізмом. Отже, я готовий повірити прем'єр-міністру, що ми нарешті виконали свої зобов'язання перед ЄС, а також, що у нас з'явився гідний керівник НАБУ. Вважаю це за правильний крок у ракурсі створення реально незалежного Національного антикорупційного бюро. Щодо очікувань щодо боротьби з корупцією – немає сумнівів, що вона має бути більш ефективною. І обов'язково переслідувати національні інтереси України, – наголошує Вадим Карасьов. – На жаль, раніше іноді це перетворювалося у нас під зовнішніми впливами-побажаннями на розправу над деякими представниками української еліти. Саме тому не було довіри до НАБУ. А зараз, напевно, вперше з'являється надія, що Національне антикорупційне бюро буде саме національним, а чи не міжнародним".

У перші місяці дій Семена Кривоноса на новій посаді стане зрозумілим, як він працюватиме і чого від нього очікувати

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович розмірковує так:

"Як працюватиме Семен Кривонос, думаю, ми побачимо у перші місяці його дій на новій посаді. Багато в чому – у ракурсі його реагування на дві ухвали Кабміну".

Одна №1165 від 11 грудня 2019 року (щодо блокування податкових накладних, що призвело до зникнення понад 200 тисяч компаній – платників ПДВ), яка потім змінювалася та підписувалася вже прем'єром Шмигалем. В результаті дві сотні компаній закрилися, мільйони робочих місць зникли, наголошує експерт.

Друга – №309 від 17 березня 2021 року – унеможливлює постачання в армію дронів комерційними підприємствами.

"От, якщо Кривонос сприятиме порушенню кримінальної справи проти Шмигаля за дві ці кошмарні постанови, значить НАБУ з таким керівником покаже важливий для України результат. Якщо ж ні, то ефективної антикоруційної боротьби не варто очікувати", – констатує Павло Себастьянович.

Читайте також на порталі "Коментарі" — головні висновки битви за Бахмут: чому завдання вже виконане – чого варто чекати далі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини