Головна Новини Суспільство події «Українська правда» в руках чеха: чи чекати змін вітчизняній журналістиці
commentss НОВИНИ Всі новини

«Українська правда» в руках чеха: чи чекати змін вітчизняній журналістиці

Експерти по-різному оцінюють придбання "УП" Томашем Фіалою: хтось вітає, інші ж — висловлюють невдоволення

26 травня 2021, 18:28
Поділіться публікацією:

Травень 2021 року приніс "Українській правді" ("УП"), одному із найвідоміших вітчизняних інтернет-видань, великі зміни. Відтепер цей новинний портал знаходиться у володінні чеського підприємця Томаша Фіали, який очолює компанію Dragon Capital.

«Українська правда» в руках чеха: чи чекати змін вітчизняній журналістиці

Томаш Фіала став новим власником "Української правди". Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

"Коментарі" попросили експертів пояснити, про що свідчить таке придбання і як воно може вплинути на український медіапростір.

На вітчизняний медіаринок заходять західні громадські інституції

Політтехнолог, керівник Центру політичної розвідки Олег Постернак зазначає, що подібні зміни не можуть пройти непоміченими.

"Сталося дуже визначна подія для медіапростору України, враховуючи репутацію та історію "Української правди" як одного із провідних інформаційних інтернет-ресурсів нашої країни, які дотримуються журналістських стандартів і професійної етики. Думаю, ми є свідками старту дуже важливого процесу — входження західних громадських інституцій та інвесторів на медіаринок України", — говорить експерт.

Також Постернак зазначає, що раніше закордонні інвестори не мали достатнього медіаресурсу в нашій державі. Це змушувало вдаватися їх до інших форм актуалізації порядку, який їх цікавив.

На думку експерта, західним інституціям потрібні "медійні опори" для закріплення зростаючого впливу на політичний порядок нашої країни.

"Разом із цим це раціональний і об'єктивний процес, викликаний тісними взаєминами України з країнами Європи та Північної Америки. Західні стандарти журналістики та розслідувань, зважена редакційна політика, протидія дезінформації та фейкам, рівномірний баланс думок і позицій можуть стати впевненою альтернативою до тих олігархічних медіа, які, нехтуючи подібними принципами, мають нині основний вплив на українського громадянина", — пояснює фахівець.

Олег Постернак підкреслює ще й те, що демократія є не тільки свободою слова, а й, на жаль, великою кількістю маніпулятивних практик. Ними, за словами експерта, грішить навіть частина солідних ЗМІ в інтересах своїх іменитих власників.

"Можливо, характер взаємин між журналістським колективом "Української правди" і новим власником стане прикладом для багатьох медіа, — припускає Олег Постернак. — Разом із тим підкреслюю, що багато таких питань могли б бути врегульовані новим Законом "Про медіа", прийняття якого дозволило б істотно вплинути на "деолігархізацію" ЗМІ".

"Представники групи Сороса підсилюють себе в українському медіпросторі"

Політолог Олександр Лазарєв вважає, що придбання "УП" саме Томашем Фіалою — вкрай негативне не просто для українського медіа-простору, але і для України загалом.

"Не бачу ніяких плюсів для нашої країни у тому, що представники групи Сороса підсилюють себе в українському медіапросторі, — стверджує експерт. — Ця група, представники компрадорів (місцевий торговець, підприємець, виконуючий роль посередника між іноземним капіталом і національним ринком, — ред.) будуть все глибше і далі просувати свої тези з приводу лібералізації, вільного дикого ринку, розповідати про те, яке щастя нам принесе відкриття ринку землі, насправді згубного для України. Те, що вони вже просувають на своїх ресурсах (через те ж "НВ"), на союзницьких і навіть через ресурси своїх опонентів", — прогнозує Олександр Лазарєв.

На його думку, для українського суспільства, для посилення позицій держави України реального, а не міфічного патріотизму усе це не принесе нічого хорошого.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, чому, на думку Національної спілки журналістів, українська влада ігнорує позицію вітчизняних працівників медіа.

Також на порталі ви можете дізнатися про те,  наскільки критичною є ситуація з незалежною журналістикою в Білорусі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини