Головна Новини Суспільство події Українці перетворилися на затятих прихильників вакцинації: що сталося
commentss НОВИНИ Всі новини

Українці перетворилися на затятих прихильників вакцинації: що сталося

У великих містах величезні черги до пунктів вакцинації

1 листопада 2021, 17:20
Поділіться публікацією:

Майже дві третини опитаних українців підтримують обов'язкову вакцинацію, а кожен другий респондент – обмеження для невакцинованих осіб. Такими є результати соціологічного дослідження Всеукраїнського опитування, проведеного дослідницькою компанією Active Group у жовтні 2021 року. Чому українці спочатку опинилися серед затятих антивакцинаторів? Про що говорять нинішні зміни у їхніх настроях? Чому нас має навчити те, що відбувається? Наші експерти в інтерв'ю виданню "Коментарі" розібралися у непростому питанні.

Українці перетворилися на затятих прихильників вакцинації: що сталося

Очередь в МВЦ, Фото Суспильне

У розпал епідемії вакцинація не є панацеєю швидкої дії

Професор соціології Павло Кутуєв зізнався, що зрушення у громадській думці на користь необхідності вакцинації – тішать.

"Чому це сталось? Для більш точної відповіді слід провести додаткові дослідження з використанням фокус-груп і глибинних інтерв'ю. Це б краще зрозуміти глибинні причини зміни поведінки людей. Але навіть доступна інформація дозволяє зробити певні висновки", – наголосив Павло Кутуєв.

За словами соціолога, люди більш-менш свідомо реагують на чіткі сигнали. А, коли з боку влади йшли розбрід та хитання, вакцини закуповувалися не без скандалів, мізерними дозами, довго доставлялися, потім болісно організовувався процес вакцинації – люди відповідним чином (дуже прохолодно) реагували на необхідність щеплення.

"Коли ж відсутність вакцинації створює для громадян ланцюг незручностей насамперед побутових (не можна повноцінно користуватися транспортом, потрапити до кафе, деякі не можуть працювати), то мотивація підвищується. Тим більше, коли бачимо різкий сплеск захворюваності, – пояснює Павло Кутуєв. – Можна лише вітати, що наші громадяни почали в рази серйозніше ставитись до вакцинації. Але влада, природно, мала діяти більш послідовно, системно, рішуче – вже давно. Спостерігається серйозне запізнення. А у розпал епідемії вакцинація не є панацеєю швидкої дії. Для вироблення імунітету, як відомо, потрібен певний термін. І коли вже виникла ситуація спалаху епідемія – одна вакцинація не допоможе. Тому її доводиться поєднувати з способами часткових локдаунів".

Соціологія продемонструвала, що дві третини українців стали вакцино-оптимістами, хоч раніше ми мали 50 на 50

Політичний експерт, директор Communication group Володимир Манько вважає, що все більше українців стають прихильниками вакцинації, бо саме їхнє життя до цього підштовхує.

"Лікарні переповнені громадянами, які важко хворіють, інфікованими коронавірусом. І понад 90% із них – не вакциновані. Усі медики про це говорять. І ще не щеплені громадяни, бачачи це, йдуть вакцинуватись. Соціологія продемонструвала, що дві третини українців стали вакцино-оптимістами, хоч раніше ми мали 50 на 50", – зазначає Володимир Манько.

На його думку, у великій кількості антивакцинаторів в Україні неабияку роль відіграла церква – інституція, яка має один із найбільших рівнів довіри.

"Спрацювали й активні антивакцинатори, які поширювали відповідну інформацію в соцмережах. Працювало і "сарафанне радіо". Добре, що зараз ситуація змінюється. Погано, що ми так запізнилися. Якби масова вакцинація, яку спостерігаємо зараз, проходила приблизно півроку тому, ми б зберегли безліч життів. Розвинені країни масово вакцинувалися ще взимку. Українська влада не змогла навіть навесні завезти достатню кількість вакцин, провести потужну інформаційну кампанію на підтримку вакцинації. Зроби вони це – ми мали б зараз близько 50% вакцинованого населення. А так… Ми запізнилися на півроку. І в результаті опинилися в лідерах щодо поширення коронавірусу та по смертях, – резюмує Володимир Манько. – Тож ті, хто ще роздумує – покваптесь. Вакцинація потрібна. Так само як дотримання протиковідних заходів — маска, дистанція, використання антисептиків".

Читайте також на порталі "Коментарі" – експерти розповіли, що не так із вакцинацією в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини