Головна Новини Суспільство події Україна скоротить термін дії COVID-сертифікатів: причини та наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна скоротить термін дії COVID-сертифікатів: причини та наслідки

Наша країна може наслідувати приклад європейських країн — з 1 лютого у ЄС головний документ, що підтверджує вакцинацію, діятиме лише дев'ять місяців

10 січня 2022, 17:56
Поділіться публікацією:

В Україні слідом за ЄС скоротять термін дії "зелених" сертифікатів про вакцинацію від COVID-19 з року до дев'яти місяців. Про це повідомила заступник міністра охорони здоров'я Марія Карчевич в ефірі "Сніданку з 11".

Україна скоротить термін дії COVID-сертифікатів: причини та наслідки

Україна скоротить термін дії COVID-сертифікатів: причини та наслідки - фото з відкритих джерел

Експерти для видання "Коментарі" оцінили таке рішення.

Скорочення терміну дії сертифіката важко обґрунтувати прагненням зменшення шкоди здоров'ю людей

Заступник голови правління Всеукраїнського лікарського товариства Костянтин Надутий розмірковує так:

"По-перше, штам "Омікрон", більш заразний, але помітно менш агресивний, з природних причин повинен витіснити ранні, менш заразні, але агресивніші штами. І ймовірно, навесні циркуляція "не омікронів" практично нівелюється. По-друге, у більшості громадян країн ЄС рік після другої вакцинації пройде до весни 2022 року, коли очікується спад епідемії й в т.ч. через заміщення COVID-19 "Омікроном", який люди переноситимуть у легкій формі як сезонні ГРВІ. По-третє, багаті країни (і ми серед них, як не дивно) створили значні запаси вакцин від COVID-19. Вони скоро можуть втратити актуальність або через визнання їх недостатньої ефективності проти "Омікрона", або через недостатню їх дослідженість і, відповідно, неможливість оцінити співвідношення користь/шкода в такому випадку".

Це співвідношення щодо профілактики важкого перебігу та смерті від COVID-19 у ризикових категоріях можна вважати доведеним. Чого поки не можна впевнено затверджувати щодо не ризикових категорій громадян через короткочасність спостереження та поширені проблеми обліку подій після щеплення, наголошує експерт. Водночас це співвідношення щодо "Омікрону", за його словами, апріорно виглядає дуже сумнівно позитивним, оскільки ураження цим вірусом (не COVID-19) протікає зазвичай значно менш тяжко, а шкода вакцинації не оцінена до кінця.

"Якщо скласти наведену інформацію та міркування воєдино, скорочення терміну дії сертифікату важко обґрунтувати прагненням зменшення шкоди здоров'ю людей, – вважає Костянтин Надутий. – Водночас думку про прагнення просто уникнути знищення запасів вакцин, актуальність яких незабаром буде повністю або частково нівельована, важко ігнорувати. Експертне середовище вже зазначало прояви ірраціональності у питаннях закупівель вакцин та їх застосування. Отже, коли стане остаточно зрозуміло, що дуже значні бюджетні кошти було витрачено без належного аналізу потреби та врахування доцільності, можуть виникнути неприємні питання. Але у мене особисто більше запитань до лікарів, які мають насамперед дбати про безпеку пацієнтів. Головна відповідальність лежить на них, вони й повинні вирішувати, потрібно чи не потрібно вакцинуватися тому чи іншому пацієнтові".

Якщо Україна повноцінно захоче наближатися до цивілізованого світу (ЄС), необхідність імплементації норм європейського законодавства стане обов'язковою вимогою

Адвокат, керуючий партнер у Юридичній фірмі Patriot.Legal Денис Бондар вважає, що подібне рішення української влади викликане насамперед тими нормами, які зараз діють у ЄС.

"Там також скоротили термін дії сертифікатів. Нові правила почнуть застосовуватися з 1 лютого 2022 року", – зазначає він.

На думку Дениса Бондаря, чим більше Україна хоче стати ближчою до членства в ЄС, тим більше нормативних актів необхідно буде уніфікувати під норми, які працюють у Євросоюзі. І це стосується всього законодавства.

"На жаль, уніфікація законодавства, швидше, не відбувається, аніж відбувається, – наголошує експерт. – У ЄС приймаються такі норми, мабуть, через те, що вакцина не показала належної ефективності у довгостроковій перспективі, як розраховували раніше".

Денис Бондар акцентує, що дії щодо обмеження відвідування не вакцинованими українцями торгових центрів, кафе та інших місць дозвілля призвели до збільшення кількості тих, хто вколов вакцину. Але вже зараз, зазначає він, можна спостерігати, що у деяких закладах припинили перевіряти сертифікати.

"У будь-якому разі, якщо Україна повноцінно захоче наближатися до цивілізованого світу (ЄС), а не вдавати, як це відбувається зараз, то необхідність імплементації норм європейського законодавства стане обов'язковою вимогою", – резюмує експерт.

Природна вакцинація у вигляді перенесення захворювання більш ефективна, ніж вакцинація, яка пов'язана з тим, щоб не захворіти чи послабити можливість захворювання

Президент Всеукраїнської ради захисту прав і безпеки пацієнтів Віктор Сердюк припускає, що скорочення терміну дії так званих ковід-сертифікатів, швидше за все, пов'язане з тим, що ми бачимо стрімку зміну (падіння) ефективності вакцин, які використовуються спочатку для запобігання захворюванню, потім для зменшення тяжких наслідків від захворювання.

"Способи управління соціумом змінюються. Зазвичай, під час епідемії робиться ставка на карантини, локдауни, припинення комунікування для людей. Почекати, поки пройде захворювання, коли можна впускати потенційно небезпечну людину в здоровий соціум. І вона не поширюватиме хворобу. Але виявилося, що вакцинована людина може поширювати хворобу і сама захворіти. Тому і скоротили термін дії відповідних сертифікатів", – пояснює експерт.

Він нагадує про нещодавню заяву ВООЗ, що наступного року ми переможемо ковід. Це, наголошує Віктор Сердюк, підтверджує наявність нового штаму – "Омікрону".

Експерт зазначає:

"Щоб швидше поширюватися, "Омікрон" різко зменшив негативний вплив на кожен конкретний організм. Адже, що ти швидше поширюєшся, то маєш менше вбивати. Закон еволюції – хочеш поширювати свій генетичний матеріал – менше впливай на розповсюджувача. Так і стається. Деякі вчені кажуть, що "Омікрон" – це, за фактом, живий ослаблений вірус. Як було свого часу, коли доярки не хворіли на віспу, тому що заражалися коров'ячою віспою – ослабленим варіантом, виробляючи імунітет".

Закони ніхто не скасовував. Інша річ, що їх не надто слухають, вважає Віктор Сердюк.

"Тут показовий прецедент зі знаменитим тенісистом, 9-кратним чемпіоном Australian Open, 20-кратним чемпіоном турнірів "Великого шолома" Новаком Джоковичем. Він отримав медичне відведення від вакцинації, прилетів до Австралії, але прикордонна служба заявила, що документи оформлені неправильно, у зв'язку з чим його візу було анульовано. Справа дійшла до суду. Лікарі дали йому підтвердження, що він перехворів, що організм стійкий, що він не потребує вакцинації. А чиновник, якому начхати на думку лікарів, приймає своє рішення – протилежне. Загальновідомо, що природна вакцинація у вигляді перенесення захворювання ефективніша, ніж вакцинація, яка пов'язана з тим, щоб не захворіти або послабити можливість захворювання. Люди, які перенесли хворобу, більш захищені за тих, хто вакцинований. При цьому перехворілі, але не вакциновані, зазнають дискримінації, – каже експерт. – Вони також повинні мати права. І їм потрібен, наприклад, сертифікат перехворілого. До речі, у низці країн, зокрема європейських, є такий варіант, а не лише ковід-сертифікат чи ПЛР-тест як у нас".

Читайте також на порталі "Коментарі" — У МОЗ спростували 5 популярних міфів про коронавірус: чим маніпулюють антивакцинатори.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини