Головна Новини Суспільство події Україна ініціює створення Кібер ООН – чи допоможе це захиститися від хакерських атак Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна ініціює створення Кібер ООН – чи допоможе це захиститися від хакерських атак Росії

Кібератаки на об'єкти енергетичної інфраструктури визначено однією з основних загроз у Стратегії енергетичної безпеки України

19 січня 2023, 07:45
Поділіться публікацією:

Українські чиновники пропонують створити Кібер ООН – організацію, яка зможе захистити світ від атак хакерів Росії. Спеціально для видання "Коментарі" експерти оцінили цю пропозицію.

Україна ініціює створення Кібер ООН – чи допоможе це захиститися від хакерських атак Росії

Захист від кібератак Росії. Фото: із відкритих джерел

Це чергова пропозиція з розряду "треба ж щось робити"

Співзасновник ГО "Український Кібер Альянс", фахівець із кібербезпеки Андрій Баранович розмірковує так:

"Я вважаю, що будь-які організації на кшталт запропонованого Кібер ООН не тільки не ефективними (у нас і з існуючим ООН, де сидить росія в Раді безпеки, проблеми), а й навіть шкідливими".

На думку експерта, це чергова пропозиція з розряду "треба ж щось робити". Набагато важливіше, вважає Андрій Баранович, ефективніше зайнятися захистом та атакою в мережі.

Необхідне створення широкої коаліції для захисту від кіберзагрози

Фахівець із держполітики у паливно-енергетичному комплексі, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев міркує так:

"Питанню забезпечення кібербезпеки в Україні приділяється велика увага. Відповідну концепцію було прийнято ще у 2017 році. Кібератаки на об'єкти енергетичної інфраструктури визначено однією з основних загроз Стратегії енергетичної безпеки України".

При Міненерго, продовжує експерт, діє робоча група, яка об'єднує провідних фахівців у цій сфері. Методичну підтримку здійснюють відділи в апараті РНБО та Національному інституті стратегічних досліджень.

"Завдяки результатам цієї роботи, було запобігло десяткам кібератак на об'єкти енергетичної інфраструктури – як до повномасштабної війни, так і після 24 лютого 2002-го", – наголошує Геннадій Рябцев.

Але далеко не все, за його словами, можна вирішити у цьому ракурсі на національному рівні.

"Необхідне створення широкої коаліції для захисту від цієї кіберзагрози. І, на відміну від багатьох інших проектів, де Україна виступає у ролі прохача, тут ми можемо запропонувати власні ефективні розробки, – упевнений експерт. – Тому пропозиція щодо створення Кібер ООН є логічним продовженням успішних робіт українських фахівців у цьому напрямі".

Читайте також на порталі "Коментарі" – коли може з'явитися загроза вторгнення з Білорусі – чи залишився Лукашенко шанс уникнути цього.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини