Головна Новини Суспільство події Україна б'є другу армію світу: про що говорить заява Санду – чи можна вибити росіян із Придністров'я
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна б'є другу армію світу: про що говорить заява Санду – чи можна вибити росіян із Придністров'я

У Молдові починає розуміти, що в Україні російська авантюра вже провалилася

19 травня 2022, 09:38 comments1270
Поділіться публікацією:

Присутність російських військ біля Придністровського регіону порушує нейтралітет і незалежність Молдови. Про це заявила президент республіки Майя Санду у середу під час виступу в Європарламенті. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" цю заяву, як і шанси, що росіян вдасться видавити з Придністров'я, звідки зараз надходить загроза й Україні.

Україна б'є другу армію світу: про що говорить заява Санду – чи можна вибити росіян із Придністров'я

Майя Санду. Фото: з відкритих джерел

Перемога України, без сумніву, створить принципово нову безпекову ситуацію в регіоні і суттєво покращить позиції Молдови

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Артем Філіпенко вважає, що у заяві Майї Санду немає сенсації. Але визнає, що у нинішньому контексті вимога вивести російські війська з Придністровського регіону звучить дещо інакше, ніж раніше.

"При цьому треба розуміти дві речі, – наголошує він. – По-перше, вимога виведення російських військ – це послідовна позиція і самої Санди, і її прихильників у парламенті. Втім, попередники висловлювалися так само. По-друге, Молдова намагатиметься вирішити придністровську проблему виключно дипломатичним шляхом, що, власне, у цій же промові й наголосила на Санді".

Зрозуміло, продовжує Артем Філіпенко, що Росія особливо за нинішніх умов не піде на скорочення своєї військової присутності у Придністров'ї. Тому подальша доля російського контингенту, як і доля Придністровського регіону загалом, вирішується на полях битв російсько-української війни.

"Перемога України, без сумніву, створить принципово нову безпекову ситуацію в регіоні і суттєво покращить позиції Молдови, – зазначає експерт. – Ну, а для України виведення російських військ та врегулювання придністровського питання означатимуть ліквідацію однієї із загроз національній безпеці".

За словами експерта, сьогодні ми спостерігаємо спроби РФ розкачати ситуацію у Придністров'ї, щоб відвернути увагу та ресурси України на "другий фронт". Проте поки що численні провокації російських спецслужб на території регіону зазнають невдачі.

"Не останню роль у цьому відіграє і небажання нинішньої верхньої придністровської верхівки, що представляє інтереси холдингу "Шериф", втягуватися у відкриту війну. Військової сили Росії у регіоні (включаючи незаконні військові формування Придністров'я) не вистачить для самостійних дій. Вони в цілому значно слабші за українські частини, які знаходяться в Одеській області, – пояснює Артем Філіпенко. – Багато говорилося про можливі заворушення у Молдові під час святкування 9 травня, однак і вони не сталися через пасивну позицію проросійських сил. Участь російського контингенту з Придністров'я у війні можлива лише за умов комбінованого наступу військ РФ на українському Півдні. Поки що такої загрозливої ситуації немає. Зрозуміло, що українська сторона уважно слідкує за ситуацією у Придністров'ї, про що регулярно повідомляється у зведеннях Генерального штабу. Упевнений, що несподіванок із цього боку не буде".

Якщо ж РФ насильно втягне Придністров'я у війну – наслідки будуть катастрофічними

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПІ), доктор політичних наук Ігор Петренко вважає, що зараз Молдова має історичний шанс звільнити Придністров'я від російської окупації, повернувши територіальну цілісність своєї країни.

"Заяви Санду продиктовані тим, що РФ стрімко втрачає геополітичну вагу. Те саме Придністров'я вже намагається ходити "між крапельок". Є серйозний тиск із боку Росії, щоб Придністров'я у тій чи іншій формі втягнулося у протистояння з Україною. Як мінімум, сковуючи наші війська на тому напрямку. Як максимум, почавши наступ. Але влада Придністров'я, як би вона не була залежна від Москви, робить все, щоб не приєднатися до цієї самогубної авантюри", – зазначає експерт.

На його думку, спроба втягнути Придністров'я у війну з Україною на цьому етапі провалилася. Реконструкція аеропорту в Тирасполі (з метою перекидання туди російських військ), постановочні "теракти" поки що не привели. Тому що всі бачать безперспективність підігравання Росії у цій ситуації.

"Якщо РФ насильно втягне Придністров'я у війну – наслідки будуть катастрофічними. Як для невеликого російського контингенту, що там перебуває, так і для вельми умовної "Придністровської армії". Мотивовані та високопрофесійні ЗСУ швидко знищать супротивника, включаючи військово-транспортні літаки РФ, якщо ті спробують перекинути російських солдатів у Придністров'я. Все це лише прискорить повернення Придністров'я до Молдови, а РФ отримає чергову ляпас", – пояснює Ігор Петренко.

Це, наголошує він, бачить Санду. Як вона бачить і те, як збройні сили України б'ють "другу армію світу". Як наш президент зумів створити потужну антиросійську коаліцію, фактично "множачи на нуль" Путіна, його режим, його країну. І таке ослаблення Росії є певним шансом для всіх.

"Отже, Санду потрібно, незважаючи на чималі проросійські настрої всередині самої Молдови, визначатися – з ким вона. І відстоювати демократичні цінності, курс на євроінтеграцію – все, що допомогло їй стати президентом. Звідси – такі заяви, як під час виступу у Європарламенті", – наголошує представник МЦПД.

За його словами, наблизити визволення частини Молдови від російської окупації може розгром угруповання військ РФ в Україні.

"Позиції країни-агресора на міжнародній арені стрімко слабшають, – наголошує Ігор Петренко. – Навіть у питанні приєднання до НАТО раніше нейтральних Швеції та Фінляндії російська влада вже виглядає "хлопчиками для биття". А їхні заяви в стилі "в цьому немає нічого страшного" виглядають більш ніж безглуздо – на тлі попередніх у стилі "НАТО не має розширюватися, а тим більше наближатися до російських кордонів". Все це демонстрація слабкості. І слідом за незворотнім економічним крахом країни-агресора – все ближче крах військовий та політичний. Що стане шансом для всіх країн, у яких РФ раніше відхопила територію, повернути своє".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у ВП озвучили жорстку позицію щодо війни в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини