Головна Новини Суспільство події У Зеленського готують реформи та нові кадрові рішення: чому саме зараз – про що це говорить
commentss НОВИНИ Всі новини

У Зеленського готують реформи та нові кадрові рішення: чому саме зараз – про що це говорить

Основним мотивом анонсування нових реформ саме зараз є саміт Україна-ЄС, який пройде в Києві 3 лютого

1 лютого 2023, 12:40
Поділіться публікацією:

Українська влада готує реформи, які зроблять соціально-правову та політичну реальності більш людяними, прозорими та ефективними. Очікуються кадрові рішення щодо тих, хто не відповідає принциповим вимогам держави та суспільства. На цьому наголосив президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 31 січня. Про що (про кого) може йтися? Чому саме зараз? Чи час зараз (війна) для таких кроків? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

У Зеленського готують реформи та нові кадрові рішення: чому саме зараз – про що це говорить

Володимир Зеленський. Фото: сайт Офісу президента

Корупція залишається проблемою, що загрожує активній військовій та фінансовій допомозі з боку закордонних партнерів

На думку народного депутата Верховної Ради України ІХ скликання Сергія Магери, той факт, що у воєнний час президент України планує реформи – з одного боку, дуже добре. З іншого боку – змушує задуматися про ефективність таких планів. Адже військове становище, зі зрозумілих причин, не особливо сприяє прозорості та відкритості.

"Ще восени 2021 року президент назвав три реформи, які, на його думку, вдалися в Україні: земельна, інфраструктурна, цифровізація. Сьогодні ті мільйони біженців, які виїжджають з України до розвинених західних країн, підтверджують, що наша держава, порівняно з ними, у ряді випадків далеко просунулась у сенсі цифровізації. Справді, ця реформа багато дала, – зазначає експерт. – Основним мотивом анонсування нових реформ саме зараз є саміт Україна-ЄС, який пройде в Києві 3 лютого. І мені здається, що це, найімовірніше, стало відповіддю на негативні наслідки корупційних скандалів останніх тижнів в Україні. Про них багато говорять, ця історія досить негативно позначається на громадській думці, причому не лише в Україні".

Корупція, продовжує Сергій Магера, залишається проблемою, яка загрожує активній військовій та фінансовій допомозі з боку закордонних партнерів. Допомоги, яка сьогодні життєво потрібна Україні.

"Ми зараз живемо в умовах, коли український ВВП впав катастрофічно, основні галузі завантажено лише на 15-20% своїх довоєнних потужностей. І думка, яка складається у наших західних партнерів щодо України, корупції у ній, має величезне значення, – наголошує нардеп. – 2021-го Зеленський називав цифровізацію одним із основних механізмів розриву особистого спілкування між населенням та чиновниками, що призведе до зниження рівня корупції. Але поки що не видно, щоб це спрацьовувало. Прапор негативу піднято політичними опонентами президента. І під час війни це призводить до того, що глава держави приділяє у своєму зверненні увагу до необхідності реформування. Подивимося, то стоятиме за цими словами. Завдання дуже складне, якщо підходити до нього в буквальному значенні слова. Проведення реформ у воєнний час, у країні, що воює, в очікуванні чергового потужного наступу з боку РФ – досить смілива заява. Сподіватимемося, що все вийде".

Війна є якраз найкращим часом для реформ

Економічний експерт, президент Інвестиційної групи "УНІВЕР" Тарас Козак виокремлює два аспекти у зверненні президента. Реформи та кадри.

"Традиційно вважається, що під час війни, особливо такої масштабної, як зараз, коли руйнується економіка, всі сили України спрямовані на відбиття російської агресії – не до реформ. І таке від нашої влади вже звучало. Мовляв, давайте ми спершу розберемося з "рашистами", а там уже… Але зараз все виглядає так, що наша залежність від Заходу – фінансова, військова, політична (адже ми розуміємо, що без цієї допомоги нам не вистояти) – ставиться в пряму залежність від реформ в Україні. Від виконання обіцянок, які взяли на себе офіційний Київ", – пояснює експерт.

І в останні півроку, продовжує він, у нас справді суттєво прискорилися багато реформ, які раніше стояли "на паузі", а подекуди мали місце і відкати назад.

"Той самий нещодавній кейс із Конституційним Судом говорить сам за себе. Зазвичай наша влада хотіла пройти між крапельками, зокрема щодо відповідного комплектування етичної Комісії, яка визначатиме доброчесність майбутніх суддів. Ми не виконали у повному обсязі вимоги, які зобов'язалися виконати. Раніше таке відбувалося. Захід закривав чи прикривав очі. Але тепер – ні. Від нас вимагають детально, за пунктами виконувати те, що ми пообіцяли. І це дає надію, що спроби української влади викрутиться, не зробити те, що слідує, більше не пройдуть", – акцентує Тарас Козак.

На його думку, війна є якраз найкращим часом для реформ. І, схоже, українська влада під тиском Заходу також із цим погодилася. І готова реально робити реформи, що наближають наш вступ до ЄС. Які потрібні передусім нам самим.

"Другий аспект – щодо кадрів. Дуже голосно два тижні тому президент заявив про серйозне кадрове чищення. Але цього не сталося. Була серія звільнень із високих постів певної кількості людей. Проте система знову стала себе захищати. І все забуксувало, – зазначає експерт. – Розчарування тим, що обіцянки знову не виконуються, схоже, дійшло до найвищих кабінетів. І Зеленський змушений повторювати, що будуть зміни, нові звільнення та призначення. Поки що, на жаль, це не виглядає як його добровільна позиція. Швидше – як вимушена, під тиском Заходу чи нашої громадянської спільноти. На даний момент можна констатувати: призначення, яке відбулося, яке обговорюється, демонструє, що вони проводяться не за професійною ознакою, а за принципом "своя людина". Лояльність до керівництва залишається основним чинником призначення, а чи не здатності кандидата вирішувати ті чи інші питання. Сподіваємось побачити позитивні зміни і в цьому ракурсі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — президент України Володимир Зеленський може зустрітися з Джо Байденом у Польщі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

vvvv

1 лютого 2023, 13:22

Розпродаж! Норвежська Термобілизна для українських холодів (лише 690 грн.)------> https://e.vg/ntech


Новини