Головна Новини Суспільство події У Путіна висунули новий ультиматум щодо зернової угоди: про що це говорить – як бути Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

У Путіна висунули новий ультиматум щодо зернової угоди: про що це говорить – як бути Україні

Києву потрібно більше залучати країни, які залежать від постачання продуктів з України

20 березня 2023, 17:10 comments2372
Поділіться публікацією:

Росія висунула новий ультиматум із зернової угоди, обіцяючи зірвати її через 60 днів, якщо її умови не будуть виконані. Про що свідчить цей крок агресора? Як слід реагувати Україні, а також іншим учасникам угоди – ООН та Туреччині? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

У Путіна висунули новий ультиматум щодо зернової угоди: про що це говорить – як бути Україні

Марія Захарова. Фото з відкритих джерел

Насправді зерновий коридор продовжили на 120 днів, політики окупантів брехливо маніпулюють

Народний депутат Верховної Ради України ІХ скликання (фракція "Слуга Народу"), член Комітету ВР з аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук пояснює:

"Насправді зерновий коридор продовжили на 120 днів. Саме такі терміни пролонгацій зафіксовано у головній угоді про зернову ініціативу. Політики окупантів брехливо маніпулюють, хоч їм нічого не заважає продавати свою пшеницю. Щоправда, портів своїх немає – і покупців не надто багато".

Дмитро Соломчук сподівається, що за 60 днів ЗСУ звільнять українські землі в акваторії Чорного моря – і більше ніколи росіяни не зможуть використовувати хліб як зброю.

Російська "аргументація", начебто коридор несе загрозу, оскільки Україна нібито може використати його для нападу на РФ, не витримує критики

На думку нардепа VIII скликання, президента Української аграрної конфедерації (УАК) Леоніда Козаченка, потрібно більше залучати країни, які залежать від постачання продуктів з України. І зерна, і олії, і інших похідних від зернових культур.

"Передусім, мова про Африканський континент. Причому десять країн там фактично перебувають під егідою Франції. Це франкомовні, постколоніальні держави. Франція про них піклується. І щоб люди там не помирали з голоду, вона також має підключатися до зернових переговорів. Як, до речі, і Велика Британія. Плюс – низка країн близькосхідного регіону (Саудівська Аравія, Емірати), залежних від постачання продовольства з України. Якщо всі ці держави відстоюватимуть, щоб зернова угода працювала стабільно, швидко, то коридор працюватиме", – упевнений експерт.

Він наголошує, що російська "аргументація", начебто коридор несе загрозу, оскільки Україна нібито може використовувати його для нападу на РФ, не витримує критики.

"Якщо так боїться – будь ласка, хай названі мною країни поставлять поряд із коридором свої військові суда. Забезпечуючи його безпеку, і безпеку переляканої РФ. Розуміючи марення такого роду причини для блокування коридору, Москва вигадала іншу. Мовляв, потрібна тотальна інспекція всіх суден, що проходять ним. Тому що Україна нібито може вивозити не зерно, а зброю та боєприпаси. І почали блокувати вже так. Спершу говорили, що огляди будуть проводити 100 російських інспекторів, потім – 80. У результаті приїхало 40, залишилося 20, а працюють дві-три особи. Як наслідок – суда простоюють місяцями. Є вихід і із цієї ситуації. Європейські, близькосхідні країни могли сказати: раз у Росії не вистачає інспекторів, ми можемо надати своїх. Хоча, зрозуміло, російські побоювання, що ми навіщось можемо вивозити снаряди та зброю, яких у нас і так не вистачає, теж із марення", – зазначає Леонід Козаченко.

Крім цього, продовжує він, слід наполягати на тому, що має бути відкрито Миколаївський перевалочний хаб, де є п'ять терміналів.

"У новому російському ультиматумі прописано вимогу дозволити країні-агресору безперешкодно експортувати її сільськогосподарську продукцію та добрива. Тут можна вдатися на певні поступки. Але за умови, що росіяни реально збільшать кількість своїх інспекторів та прискорять процес перевірки кораблів із українським зерном. Або дадуть добро на участь інспекторів із інших країн. Плюс – підключення до зернового коридору Миколаївського хабу. Це важливо не лише для нас (експорт зерна – це валютні надходження, це підтримка вітчизняних аграріїв), а й для продовольчої безпеки у світі (і тут йдеться про сотні тисяч людських життів)", – констатує експерт.

Путін хоче показати силу, проте виглядає це як розпач

Політолог Петро Охотін вважає, що російський режим іде ва-банк.

"Шантажувати світ голодом – не найкращий інструмент дипломатії. Принаймні для цивілізованого світу. Думаю, що на такий крок Путін іде, щоби показати силу. Однак це виглядає як відчай", – зазначає експерт.

На його думку, цинічні заяви Кремля щодо зернової угоди – холодний душ для тих представників Заходу, які виступають проти допомоги Україні або говорять про втому війни.

"Якщо сьогодні Путін лякає світ продовольчою кризою, то де гарантії, що завтра ядерний шантаж із загрози не перетвориться на реальність?" — запитує Петро Охотін.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Україні важливо досягти продовження зернової угоди – яку роль може відіграти Туреччина.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини