Головна Новини Суспільство події У Нью-Йорку розпочалася сесія Генасамблеї ООН: на що може сподіватися Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

У Нью-Йорку розпочалася сесія Генасамблеї ООН: на що може сподіватися Україна

Один із днів буде присвячений ситуації в Україні на тлі російської агресії. Президент Володимир Зеленський виступить на Асамблеї онлайн

20 вересня 2022, 12:20
Поділіться публікацією:








77-а сесія Генеральної Асамблеї ООН, що розпочалася в Нью-Йорку, стане майданчиком для тиску на росію, щоб покласти край війні, яку вона розв'язала проти України. Про це заявила представник Держдепартаменту США Андреа Калан в інтерв'ю телеканалу "FreeДОМ" . За словами глави МЗС України Дмитра Кулеби, який очолює українську делегацію, та говоритиме про створення спецтрибуналу для притягнення Росії до відповідальності за злочини агресії, а також про механізм відшкодування збитків, завданих нашій країні війною. Чи варто очікувати якихось рішучих кроків щодо припинення війни та притягнення країни-агресора до відповідальності за підсумками цієї сесії ГА ООН? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

У Нью-Йорку розпочалася сесія Генасамблеї ООН: на що може сподіватися Україна

Сесія Генасамблеї ООН. Фото: з відкритих джерел

Реальне завдання для Дмитра Кулеби – нарощування проукраїнської коаліції в ООН

Директор Київського інституту мирних досліджень, професор, політексперт Андрій Мішин розмірковує так:

"ООН сьогодні є універсальним майданчиком для взаємного тиску геополітичних акторів один на одного. Думаю, Росія вкотре розігруватиме теми американських біолабораторій, "невиконання" Україною зернових зобов'язань, суворого виконання статуту ООН, зокрема і горезвісних Мінських угод".

А отже, прогнозує експерт, очікувати кардинальних дій щодо припинення війни та притягнення агресора до міжнародного суду за підсумками цієї сесії ГА ООН не варто.

"Але довгострокова перспектива виглядає оптимістичною, – вважає Андрій Мішин. — Варто нагадати, що ідея Нюрнберзького процесу виникла в 1942 році, а створений трибунал був уже після капітуляції Німеччини. Тож дочекаємось капітуляції Росії, а поки що реальне завдання для Дмитра Кулеби – нарощування проукраїнської коаліції в ООН".

Якихось термінових, проривних рішень, що змінюють ситуацію на полі бою, на таких заходах бути не може

Експерт-міжнародник Антон Кучухідзе зазначає, що максимально рішучі кроки, які можуть відбутися на Генасамблеї ООН – це прийняття засуджувальної резолюції щодо Росії та поглиблення Україною партнерства з ширшим колом країн. А оцінювати дії української делегації, вважає він, можна буде щодо виконання завдань, поставлених перед нею президентом. А саме – посилення міжнародної коаліції на підтримку України; поглиблення механізмів притягнення рашистів до відповідальності; активізація відносин із країнами глобального півдня – Латинською Америкою, Африкою, Близьким Сходом, Азією.

"Безумовно, навіть якщо ГА ООН ухвалить резолюцію, яка засуджуватиме дії росії, це не означатиме, що рашисти відразу припинять обстріли і заберуться з нашої землі. Однак зустрічі в рамках таких заходів – це чудова нагода для поглиблення партнерства, обговорення робочих питань у широкому колі. На заході в Нью-Йорку буде представлено лідерів (президентів, прем'єрів, глав МЗС) майже 200 держав. Можна провести безліч зустрічей, звірити годинник і, звичайно, виконати завдання, поставлені главою української держави", – пояснює експерт.

Він зазначає, що від подібних форумів ми завжди маємо завищені очікування. Але треба розуміти, наголошує Антон Кучухидзе, що це насамперед гарний механізм для дипломатичної роботи.

"Деякі термінові, проривні рішення, що змінюють ситуацію на полі бою, на таких заходах бути не може. Будь-яке політичне рішення завжди перебуває у певному тимчасовому проміжку та процесі, – наголошує експерт. – Так, з боку глави нашої делегації важливо буде обговорити презентовану минулого тижня групою Єрмак-Расмусен систему рекомендацій щодо забезпечення безпеки України. Безумовно, важливо буде порушити питання про прискорення передачі нашій країні необхідних озброєнь, розширення асортименту".

Антон Кучухідзе не сумнівається, що ГА ООН як висока дипломатична трибуна буде використана Україною та союзниками (а їх у нас понад 50, якщо взяти той самий формат "Рамштайн") для донесення фактажу, що росія – це агресор, держава-терорист, що вона шантажує весь світ ядерною зброєю та ймовірністю катастрофи на Запорізькій АЕС, продовольчою та енергетичною кризами.

"І це важливі удари по рашистам, – наголошує експерт. – Від агресора ж ми почуємо дипломатичну, політичну, пропагандистську марення. І всі вкотре побачать, наскільки представники Росії застрягли в минулому, в якомусь паралельному всесвіті, який не має нічого спільного з цивілізованим світом".

За словами Антона Кучухідзе, це буде, мабуть, перша за 31 рік Генасамблея ООН, де Україна виступить як суб'єкт міжнародних відносин, а наш президент – як реальний глобальний лідер, який доклав багато зусиль для вирішення проблем світового рівня.

Читайте також на порталі "Коментарі" — продовольча безпека у світі: чому для України важлива ця тема – чого досягає Росія.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

20 вересня 2022, 12:07

Карлик боїться десь бувати. Раптом його організм зіб'ють у повітрі або, поки його не буде, хтось з оточення здійснить переворот. У бункері краще, договірняк захищає, і різні фондерляйдени регулярно прибігають. Краще переконати країни світу віджимати майно в одного православного зла на пограбування іншому братньому злу. Яке не бажає ставати на шлях виправлення і доброчесності. Один Карла працював у штаті КГБ, а інший був агентом, коли був ватажком КВН. Там всі жарти треба було узгоджувати з цензурою і, через Маслякова, надавати звіти про всіх.


Новини