Головна Новини Суспільство події Туреччина та ООН заявляють, що зернова угода чинна: що це означає – як може відреагувати Росія
commentss НОВИНИ Всі новини

Туреччина та ООН заявляють, що зернова угода чинна: що це означає – як може відреагувати Росія

Крім слів про зупинення своєї участі у зерновій угоді, росія не демонструє, що готова до рішучих дій

1 листопада 2022, 13:30 comments1446
Поділіться публікацією:

ООН не бачить підстав вважати, що атака на Чорноморський флот Росії порушила умови зернової угоди, які вирішили зірвати росіяни. Про це заявив заступник генсека організації з гуманітарних питань Мартін Гріффітс. Туреччина також заявила, що угода – чинна. У свою чергу, російський диктатор Путін заявив, що операцію призупинено нібито через удари по кораблях країни-агресора у Севастополі. Як події можуть розвиватись далі? Чи може Анкара вдатися до загострення з Москвою? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Туреччина та ООН заявляють, що зернова угода чинна: що це означає – як може відреагувати Росія

Експорт зерна. Фото: з відкритих джерел

Остаточно ситуація буде визначена на переговорах між Ердоганом та путіним

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос зазначає:

"Тут питання у тому, чи готова сама росія до рішучих дій? Схоже, що ні. Це означає, що Туреччині та ООН не потрібно робити жодних різких рухів, а скоріше продовжувати чинити так, як було до рішення Москви".

На думку експерта, остаточно ситуацію буде визначено на переговорах між Ердоганом та путіним.

"До цього моменту ми побачимо і почуємо багато "білого шуму", здебільшого порожнього, – вважає Ігор Семиволос. – Загострення відносин між путіним та Еродоганом не прогнозую".

Турецькі кораблі цілком можуть забезпечити безпечний прохід балкерів коридором і без участі російських кораблів

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков вважає, що Туреччина виявляє велику суб'єктність щодо забезпечення зернової угоди.

"Слова Ердогана, що так званий вихід Росії з угоди не обмежить прохід суден, вкотре показують, що Туреччина не йтиме на поводу у російського диктатора. Турецькі кораблі цілком можуть забезпечити безпечний прохід балкерів коридором і без участі російських кораблів", – зазначає Сергій Биков.

На його думку, росіяни вкотре намагаються розпочати "голодні ігри" та спровокувати черговий виток голоду в найбідніших країнах.

Гіпотетична атака російських кораблів на судна зернового конвою буде дуже негативно сприйнята і Туреччиною та іншими країнами

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків, адвокат Михайло Дяденко вважає, що немає жодних підстав вважати, що Україна порушила умови "зернової угоди". Щодо атаки на кораблі Чорноморського флоту, то вони, наголошує експерт, є законною військовою ціллю. Більше того, як відомо, з цих кораблів завдавалися ракетні удари по території України.

"Але російське керівництво змушене було відреагувати, оскільки успішна атака на гордість путіна дуже уражує його самодержавне самолюбство. А атаку можна вважати успішною навіть з урахуванням того, що поки що немає розуміння реального масштабу пошкоджень кораблів чорноморського флоту. Сам факт, що Україна завдала удару в "серце Криму" — вже приниження для Росії", – пояснює Михайло Дяденко.

Але, продовжує він, міжнародний демарш росії може здутися, оскільки подальші кроки Росії обмежені її реальними можливостями.

"Так, гіпотетична атака російських кораблів на судна зернового конвою буде дуже негативно сприйнята і Туреччиною, та іншими країнами, які якщо й не підтримують Росію, то, принаймні, не підтримують, як могли б, а то й зовсім – Україну. Більше того, російські кораблі самі можуть стати мішенню і фактично вже не мають можливості вільно пересуватися Чорним морем у зоні, близькій до територіальних вод України, – наголосив Михайло Дяденко. – Крім того, позиція Анкари дозволяє Росії частково обходити і нівелювати тиск санкцій, тому для Росії дуже важливо зберегти як мінімум існуючий рівень двосторонніх відносин".

Швидше за все, Москва обмежиться нібито отриманням запевнень, що з боку України не буде більше подібних "провокацій", припускає експерт.

"Хоча, зрозуміло, що ніхто таких гарантій не даватиме і не збирається цього робити, – зазначає він. – Якщо ж відбудеться чергове "помутніння залишків розуму" і росія спробує блокувати судна, які перевозять зерно, то не виключено, що вони можуть бути взяті під конвой сил Туреччини, що призведе до патової ситуації для Москви".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія поза самітом G20: у МЗС України звернулися із закликом до миру.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини