Головна Новини Суспільство події Третій рік повномасштабної війни: скільки українців вважають себе росіянами
commentss НОВИНИ Всі новини

Третій рік повномасштабної війни: скільки українців вважають себе росіянами

Соціологи показали, як скоротилася частка громадян України, які вважають себе росіянами

24 липня 2024, 16:00 comments1030
Поділіться публікацією:

У червні 2024 року 95% опитаних вважають себе етнічними українцями, 2% – етнічними росіянами, 2% віднесли себе до інших етносів, 1,5% не визначились зі своєю етнічною приналежністю. Як передає портал "Коментарі", про це свідчать дані опитування Центру Разумкова.

Третій рік повномасштабної війни: скільки українців вважають себе росіянами

Опитування українців. Фото: з відкритих джерел

До початку війни, 2021 року, українцями вважали себе 87% респондентів, росіянами 9%.

У 2017 році 74% опитаних в Україні відчували свою приналежність лише до однієї національності, 12% — одразу до двох чи кількох національностей, 6% — не відчували належності до жодної національності, а 8% — не визначилися.

За даними опитування, яке проводилося в 2024 році, частка тих, хто відчуває свою приналежність тільки до однієї національності, зросла до 84%, частка тих, хто відносить себе відразу до двох або кількох національностей, зменшилася до 7%, і практично не змінилася частка тих , хто не відчуває належності до жодної національності (5%).

Менше стало тих, хто не визначився із етнічною приналежністю (4,5%). Порівняно з 2017 роком серед етнічних українців частка тих, хто відчуває свою приналежність, лише до однієї національності зросла з 77% до 85%.

Зазначимо, під час цього ж опитування з'ясувалося, що у червні 2024 року 75,5% респондентів, відповідаючи на запитання, якою мовою більш престижно розмовляти серед їхніх друзів та колег по роботі чи навчанню, назвали українську мову, 6% — російську, 16 % відповіли — "байдуже яким".

Читайте на порталі "Коментарі" — українці відповіли, які мирні домовленості з РФ можуть підтримати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини