Головна Новини Суспільство події Тарифи на електроенергію таки буде підвищено: чому так – що важливо врахувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Тарифи на електроенергію таки буде підвищено: чому так – що важливо врахувати

Уряд має розпочати чесний діалог із суспільством та показати об'єктивні розрахунки, обґрунтувати чому, як, коли збирається підвищити тариф на електроенергію

1 травня 2023, 11:37 comments1339
Поділіться публікацією:

Незважаючи на те, що в Кабміні України вирішили продовжити дію тарифів на електроенергію для населення ще на місяць (до кінця травня), Міненерго анонсує, що цього року точно буде змушено підвищити цей тариф. Експерти проаналізували ситуацію спеціально для видання "Коментарі".

Тарифи на електроенергію таки буде підвищено: чому так – що важливо врахувати

Тарифи. Фото з відкритих джерел

Першочергове завдання – гарантувати захист вразливим категоріям населення, які мають отримувати допомогу з оплати електроенергії

Народний депутат України ІХ скликання, голова підкомітету Верховної Ради з питань енергетичної безпеки Вікторія Гриб наголошує, що будь-які дискусії щодо збільшення тарифів під час війни – важкі та болючі.

"Водночас, щоб зрозуміти, чи неминучі вони, потрібно чесно відповісти на запитання: чи можливо інакше підготувати українську енергосистему до зими? Атака понад 1200 ракет та дронів по ключових об'єктах енергосистеми країни завдала Україні збитків на мільярди доларів. Я маю сумнів, що уряду вдасться компенсувати їх за рахунок іноземних партнерів. Погано те, що наступна зима може виявитися не менш проблемною, ніж попередня", – зазначає нардеп.

У таких обставинах, вважає вона, уряд має розпочати чесний діалог із суспільством та показати об'єктивні розрахунки, обґрунтувати чому, як, коли збирається підвищити тариф на електроенергію.

"При цьому критично важливо – і це першочергове завдання – гарантувати захист уразливим категоріям населення, які мають отримувати допомогу з оплати електроенергії. Джерелами цієї допомоги може стати фінансова підтримка союзників. Слід розглянути європейський досвід створення Фонду зниження енергетичної вразливості, який би дозволив запропонувати компенсацію за рахунками вразливим домогосподарствам. Такий підхід є набагато ефективнішим і прозорішим", – констатує Вікторія Гриб.

Відбувається зміщення у бік використання газу для домогосподарств

Голова Експертної платформи з енергоефективності (Expert Platform for Energy Efficiency) Ігор Черкашин поділився таким коментарем:

"Ворожіння про вартість – невдячне заняття. Питання в іншому – Баланс кінцевої вартості електрики та газу для споживача. Підвищення вартості електрики найближчими місяцями з одного боку та фіксування існуючої вартості газу на рік, про який оголосив "Нафтогаз України", показує, що відбувається зміщення у бік використання газу для домогосподарств".

Хоча логічніше, вважає експерт, було б розвивати використання саме електрики – як безпечнішого енергоресурсу для кінцевого споживача. І ресурсу, який точно буде у профіциті після закінчення війни.

"Економіка просіла і буде надлишок генерації, – пояснює Ігор Черкашин. – Але, зважаючи на все, бажання поторгувати в Європі українською електроенергією вище, ніж варіанти торгівлі газом. Хоча, можливо, таким критерієм взагалі не керуються – і все зводиться до банального бажання збільшити обсяги збору виручки від продажів електроенергії з "фізиків" (фізособ-підприємців) безпосередньо або через субсидії з бюджету".

Рішення про підвищення тарифів для населення вже давно "перезріло"

Експерт з енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква впевнений, що рішення про підвищення тарифів для населення вже давно "перезріло" і постійно створює проблеми для сектора, у вигляді неадекватних ринкових сигналів, "перетікання" комерційного споживання (ФОП, малі підприємства, майнінг криптовалют) у споживання домогосподарств.

"Наразі, коли комерційне споживання впало, низькі тарифи для населення створюють цілий спектр проблем, пов'язаних із зростанням боргів. Енергоатом (і Укргідроенерго) не має достатньо коштів для підтримки низьких тарифів, – зазначає експерт. – Це призводить до зростання заборгованості перед ГарПоком (Гарантований Покупець), який, у свою чергу, винен ПУПам (постачальники універсальних послуг). Ну а ПУПи не можуть оплатити електроенергію, яку вони купують для населення і змушені скорочувати витрати на зарплати".

Тобто, констатує Денис Саква, зростає купа заборгованості в секторі, який не має джерел погашення.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія знову атакувала Україну ракетами: як спрацювала ППО.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини