Головна Новини Суспільство події Що відбувається з Вагнером у Росії – чому Кремль відкрито звинуватили у тероризмі
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається з Вагнером у Росії – чому Кремль відкрито звинуватили у тероризмі

Відповідальність за створення, забезпечення та управління діями терористів угруповання "Вагнер" – повністю на Кремлі

5 липня 2023, 11:38 comments4491
Поділіться публікацією:

Парламентська асамблея ОБСЄ визнала Росію державою – спонсором тероризму, а ПВК "Вагнер" – терористичною організацією. Тим часом, стало відомо, ватажку вагнерівців Євгену Пригожину, який влаштував півтора тижні тому заколот, повернули 10 мільярдів рублів, які силовики раніше виявили під час обшуків у Санкт-Петербурзі після невдалої спроби бунту. Незважаючи на те, що Пригожину та найманцям дали перебазуватися до Білорусі, їм пророкують незавидну долю. Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал Сирський в інтерв'ю ABC прямо заявив, що з "Вагнером", схоже, покінчено. Що можна сказати на даному етапі про ситуацію з вагнерівцями та перспективи путінського режиму, який показав свою слабкість під час заколоту? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Що відбувається з Вагнером у Росії – чому Кремль відкрито звинуватили у тероризмі

Путін та Пригожин. Фото: з відкритих джерел

Міжнародне визнання терористичної природи сучасної РФ продовжується

Керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки експерт-міжнародник Ігор Соловей поділився таким коментарем:

"Міжнародне визнання терористичної природи сучасної РФ продовжується. Раніше відповідні рішення ухвалили Європарламент, парламентські асамблеї Ради Європи та НАТО, а також депутати національних парламентів України, Литви, Латвії, Естонії, Польщі, Чехії, Словаччини та Нідерландів".

Цю кваліфікацію, акцентує експерт, уже перенесено з політичної площини до юридичної. Так, у Міжнародному суді ООН у Гаазі розглядається справа за позовом України проти РФ у справі "Застосування Міжнародної конвенції щодо боротьби з фінансуванням тероризму".

"ПВК "Вагнер" вже визнано транснаціональною злочинною організацією з боку Управління контролю за іноземними активами міністерства фінансів США, – нагадує Ігор Соловей. – Відповідальність за створення, забезпечення та управління діями терористів цього угрупування – повністю на Кремлі. Нещодавно сам Путін публічно визнав фінансування цих найманців із державного бюджету РФ".

Ну, а запрошення вагнерівців до Білорусі робить, на думку експерта, режим Лукашенка співучасником злочину підтримки тероризму.

Все рухається у потрібному Кремлю напрямку — десакралізація ПВК "Вагнер" в інформаційному полі продовжується

За словами політтехнолога Бориса Тізенгаузена, те, що Пригожину повернули 10 млрд рублів готівкою, а також золоті зливки лише підтверджує, що в Росії в принципі не існує такого поняття як закон.

"За одиночний пікет людину можуть посадити, за дитячий малюнок проти війни можуть посадити батьків дитини. А якщо збити літак, шість гелікоптерів, знищити 15 російських льотчиків, захоплювати міста і йти військовим маршем на Москву – то тобі повернуть все конфісковане, та ще й відправлять "оздоровитися" до Білорусі", – зазначає експерт.

Коментуючи долю самої ПВК "Вагнер", Борис Тізенгаузен припустив, що її максимально приведуть у небоєздатний вигляд.

"Тяжке озброєння у вагнерівців уже вилучили. Частина з них, яка підписала контракти з Міноборони, вирушить на фронт, де благополучно згине. А найпрофесійніші найманці поїдуть до Африки чи Близького Сходу, де Пригожин із партнерами роблять бізнес. Охороняють та контролюють видобуток дорогоцінних металів, корисних копалин. Бізнес нікуди не подінеться", – вважає експерт.

Щодо десакралізації ПВК "Вагнер" в інформаційному полі – робота вже щосили ведеться, підкреслює політтехнолог.

"На російських каналах крутять фільми як регулярна армія РФ брала Маріуполь швидше за Пригожина та його найманців – у рази менший Бахмут. Все рухається у потрібному Кремлю напрямку. При цьому Пригожин зробив дуже важливу річ, – наголосив Борис Тізенгаузен. – Він показав слабкість путінського режиму, що Путін – боягуз. І що 3-5 тисяч найманців можна брати владу в РФ. Це побачили багато хто. І зробили висновки".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що чекає на Пригожина в Білорусі – чому найгірше для путінського режиму ще попереду.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини