Головна Новини Суспільство події Що спільного між війною в Ізраїлі та Україні – які рішення має ухвалити Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

Що спільного між війною в Ізраїлі та Україні – які рішення має ухвалити Захід

Війнами заправляють ті, хто їх спонсорує

11 жовтня 2023, 12:38 comments1014
Поділіться публікацією:

У середу, 11 жовтня, на п'яту добу після атаки ХАМАС Ізраїль атакують вже з трьох сторін (Палестина, Ліван, Сирія), а його збройні сили (ЦАХАЛ) отримали наказ повністю знищити ХАМАС. Сектор Газа знаходиться під потужними ударами, а наземна операція ізраїльтян там, схоже, питання часу. У ескалації на Близькому Сході явно простежується як іранський, так й російський слід. І Україна постійно робить на цьому акценти. Як ситуація може розвиватись далі? Чому пожежі війни спалахують останнім часом надто часто? Чи можна вважати, що це не локальне, а глобальне явище, на яке прийшла черга реагувати жорсткіше, ніж реагував раніше той самий колективний Захід? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що спільного між війною в Ізраїлі та Україні – які рішення має ухвалити Захід

Напад ХАМАСу на Ізраїль. Фото: з відкритих джерел

Слід приймати комплексні рішення щодо спонсорів терористичних організацій

Політтехнолог Борис Тізенгаузен пояснює:

"Ізраїль зважився на наземну операцію, просто перед цим намагається ракетно-бомбовими ударами знищити максимально командні пункти ХАМАС, склади, тунелі, якими рясніє сектор Газа. По можливості – керівництво терористів. Проблема наземної операції полягає в тому, що сектор Газа – досить невелика за нашими, українськими мірками територія (360 квадратних км, приблизно вдвічі менша від Києва), на якій, за різними оцінками, проживає до 2,5 млн осіб. Через високу щільність забудови там проводити наземну операцію (заводити техніку, вести міські бої) вкрай складно. Буде величезна кількість жертв. І серед палестинського населення, і серед ізраїльських солдатів".

Тому, продовжує експерт, ЦАХАЛ намагається зараз максимально убезпечити себе дальніми ударами. А потім уже розпочне наземну операцію, акцентуючи, що готовий повністю знищити ХАМАС.

"Щодо атаки з різних боків – ліванська Хезболла та інші, поки що немає повноцінної атаки. Існують мінометні обстріли, фрагментарні проникнення ДРГ. Але не більше, – зазначає Борис Тізенгаузен. — На цьому фоні надходять повідомлення, що США направили в ті краї авіанесучу групу. Є надія, що вона охолодить деякі гарячі голови…".

За словами експерта, лідери Хезболли, як і лідери ХАМАСу, проживають у досить елітних районах Лівану та сектору Газа. І дістати їх там не важко. Також треба розуміти, наголошує він, що обидві ці терористичні групи – проксі-формування. Вони не самостійні. Не вони вирішують – розпочинати велику війну чи ні.

"Тут усім заправляють ті, хто їх спонсорує. Йдеться, перш за все, про Іран. І, якщо не вирішити питання саме зі спонсорами, можна скільки завгодно знищувати радикальні воєнізовані ісламістські організації. Але на їхньому місці, як гриби, виростатимуть нові. Тому слід кардинально вирішувати питання з представниками осі зла – Іраном, РФ, Північною Кореєю. Путін запустив процес воєн по всьому світу. Все, що відбувається останнім часом – відлуння тієї війни, яку розпочав путінський режим, вторгнувшись в Україну, – упевнений Борис Тізенгаузен. – Слід приймати комплексні рішення щодо спонсорів терористичних організацій, щодо диктаторських режимів, які намагаються обрушити чинний світопорядок, насадивши замість нього своє розуміння "світопорядку", заснованого не на силі права, а на праві сили".

Росія зробила ставку на відволікання уваги від України

На думку політичного експерта Світлани Кушнір, якщо відкинути емоції, що вирують з приводу жорстокості бойовиків угруповання ХАМАС щодо мирного населення ізраїльських міст і кібуців, слід звернути увагу на злагодженість дій терористів. Атаки одночасно з повітря, води та суші були синхронізовані з масштабною кібератакою на центри управління бригадами та військовими частинами армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ).

"Тому малоймовірно, що ХАМАС спланував та реалізував напад на Ізраїль самостійно. Його нинішня тактика – штурмові дії, скидання боєприпасів із БПЛА, перетин кордону за допомогою парапланів, дуже нагадує російський почерк. Є повідомлення, що у підготовці палестинських воїнів брали участь бойовики російської ПВК "Вагнер". До того ж, на численних відео бачимо, що хамасівці використовують сучасну зброю російського виробництва. Ще несподіваний збіг – напад ХАМАС на Ізраїль був синхронізований із масованими атаками російських військ на Куп'янському, Лиманському та Мар'їнському напрямах. Плюс різко – загострилася ситуація у районі Авдіївки. Дуже схоже, що Росія справді допомагала ХАМАС, зробивши ставку на відволікання уваги від України ескалацією на Близькому Сході", – вважає експерт.

Вона також звертає увагу на те, що російська пропаганда відкрито або завуальовано підтримує терористів ХАМАС у протистоянні з Ізраїлем.

"Близький Схід перебуває у стані спалахування можливої великої війни. За такого розкладу Заходу буде дуже складно надавати допомогу на два фронти – Україні та Ізраїлю. Сподіваємося, що перебоїв з постачанням озброєнь та боєприпасів не буде (і зі США з цього приводу йдуть підбадьорливі сигнали). Але зрозуміло, що ситуація ускладнилася, – констатує Світлана Кушнір. – Наше основне завдання – відбивати російські атаки, які навряд чи випадково посилились саме зараз. Не можна давати окупаційним військам просуватися вперед. Швидше за все, нам доведеться зараз зайнятися більше стратегічною обороною, а не наступом, розуміючи, що можуть бути перебої з постачанням озброєнь через те, що відбувається на Близькому Сході... У цій ситуації ще важливішими стають українські пропозиції щодо нового глобального плану світової безпеки. Вони мають бути прийняті якнайшвидше, ставши основною майбутньою світовою архітектурою безпеки".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи може те, що відбувається на Близькому Сході позначиться на Україні – які ризики.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини