Головна Новини Суспільство події Що показав новий закон про мобілізацію: з чим все ще є проблеми
commentss НОВИНИ Всі новини

Що показав новий закон про мобілізацію: з чим все ще є проблеми

Процес мобілізації став дзеркальним відображенням складних реалій війни на виснаження

30 травня 2024, 13:40 comments1147
Поділіться публікацією:

Пройшло майже два тижні після набрання чинності законодавчими нововведеннями щодо мобілізації. У парламенті дискутують на тему збільшення терміну оновлення даних для військовозобов'язаних (з 60 днів до 150), потроху налагоджується ситуація з додатком "Резерв+", а якісь моменти утрясають на ходу урядовими постановами. Що наразі можна сказати про мобілізаційні процеси в Україні та їх перспективи? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Що показав новий закон про мобілізацію: з чим все ще є проблеми

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

Найскладніша проблема – якість підготовки та мотивація мобілізованих

Керівник Центру політичної розвідки політтехнолог Олег Постернак зазначає, що вдосконалення мобілізаційного законодавства стало викликом для суспільства. І проблеми комунікації з боку влади, і певні страхи зумовили суперечливе та неоднозначне сприйняття нововведень серед різних верств населення.

"Водночас, цей процес – дзеркальне відображення складних реалій війни на виснаження. Адже цілком очевидно, що не можуть існувати два паралельні світи – бойові дії на фронті та розмірне життя в тилу", – пояснює експерт.

За його словами, реалізація нового мобілізаційного законодавства показала непідготовленість мережі ТЦК та СП до процесу масштабного оновлення даних. Тому запуск е-кабінетів "Резерв+" став адекватним виходом із бюрократичного колапсу, мотивувавши більшу частину військовозобов'язаних оновити дані.

"Хоча це не вирішує питання черг до терцентрів комплектації та випадків непорозумінь та зіткнень із працівниками, так само як і корупції", – наголошує Олег Постернак.

Найскладніша проблема зараз, вважає він, якість підготовки та мотивація мобілізованих.

"Нереально змусити йти на штурм або служити нещодавно мобілізованого, навіть із якоюсь підготовкою, якщо він має страхи та суперечливі застереження. Адже не може бути достатньої мотивації без якісного управління армійськими процесами, міцної соціальної гарантії для бійців та членів їх сімей у разі полону чи поранення, психологічної підтримки та військово-патріотичної військової підготовки. Це помилкова ілюзія, що лише формальним виконанням мобілізаційного плану, зокрема силовими діями, можна вирішити проблему стійкості оборони", – констатує Олег Постернак.

Страхи трохи спали, напруга також, але ще залишається багато питань

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін звертає увагу на те, що два місяці, відведені для оновлення військово-облікових даних, є періодом адаптації всіх ключових норм у контексті набуття чинності законом.

"Частину норм Кабмін змінював підзаконними актами і до набрання чинності цим законом, і вже після цього. Як мені здається, багато в чому те, як закон працюватиме, поки що складно констатувати. Ось у середині липня – інша справа", – каже експерт.

Історію з диджиталізацією вважає однозначним плюсом. Але уточнює, що додаток "Резерв+" вже продемонстрував безліч недопрацювань.

"Явно є проблеми з комунікацією – і навколо цієї програми, і в цілому між Міноборони та суспільством. Поки не до кінця зрозуміла низка моментів, які важливо прояснити", – зазначає політолог.

Він звертає увагу, що зараз ажіотаж трохи спав, черги до ТЦК розсмокталися, чоловіки, які раніше зникли з вулиць, з'явилися там знову.

"Але ключову реакцію побачимо за два місяці, коли запрацюють штрафи і так далі. Поки що можна констатувати, що страхи трохи спали, напруга теж, але ще залишається багато питань, – вважає Олексій Якубін. – Сподіваємося, після того, як усі військово-облікові дані будуть оновлені, припиняться потворні облави, коли людей "пакують" мало не на вулиці і насильно відвозять до ТЦК".

Читайте також на порталі "Коментарі" — перші висновки після набуття чинності новим законом про мобілізацію: які є нюанси.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини