Головна Новини Суспільство події Що дадуть Україні гарантії безпеки від Великобританії: чи виправдалися очікування
commentss НОВИНИ Всі новини

Що дадуть Україні гарантії безпеки від Великобританії: чи виправдалися очікування

Проблема в тому, що ці домовленості не мають міжнародно-правової, юридично зобов'язуючої сили, не можуть бути ратифіковані парламентами Великої Британії та України

13 січня 2024, 14:10 comments2645
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак підписали історичну Угоду у сфері безпеки між нашими країнами. Великобританія стала першою із "Великої сімки", хто зробив це після відповідних домовленостей саміту НАТО у Вільнюсі у липні-2023. І хоча ця Угода, яка, ймовірно, працюватиме до вступу України в НАТО, не містить зобов'язання Великобританії воювати на боці нашої країни, там є чимало пунктів, які допоможуть зміцнити нашу обороноздатність. Як оцінюєте цей документ, чому він з'явився саме зараз? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Що дадуть Україні гарантії безпеки від Великобританії: чи виправдалися очікування

Володимир Зеленський та Ріші Сунак. Фото: сайт Офісу президента

Основна гарантія безпеки – членство України в НАТО

За словами ветерана зовнішньої розвідки генерал-лейтенанта Василя Богдана, стратегічний аналіз свідчить, що геополітика останнім часом нагадує жорстке регбі, переростаючи часом у кривавий кікбоксинг.

"З початку широкомасштабної збройної агресії РФ проти України, що фактично відкрило скриньку мілітарної Пандори, цей процес у світі став набирати обертів. Етап "холодної війни" ми вже отримали, триває гонка озброєнь. І світ, схоже, поступово рухається до гарячої фази Третьої світової війни. Тут велика відповідальність провідних країн світу. Доки в США бодаються "віслюки" (демократи) і "слони" (республіканці), московський ведмідь поступово, але неухильно підгортає під себе Європу та світ загалом. На жаль, рішучих заходів щодо протидії агресивній, терористичній діяльності кремлівського режиму поки що не спостерігається. І це, безперечно, є величезною проблемою", – зазначає експерт.

Він наголошує, що окрім агресії проти України, Путіну та його соратникам (з того ж Ірану) вдалося підпалити Близький Схід. Стрепенулися терористи з ХАМАСу, "Хезболли". У Венесуелі порушується питання про анексію частини Гайани. Аргентина після обрання нового президента знову претендує на Фолклендські острови. США та Британія за підтримки союзників завдають ударів по Ємену, сподіваючись зруйнувати можливості хуситів атакувати судна у Червоному морі. КНДР та Південна Корея, Китай та Тайвань – скрізь йде розпал пристрастей.

У тій же Центральній Європі зараз Угорщина та Словаччина, незважаючи на те, що є членами ЄС та НАТО, фактично взяли курс на автократію та союз із РФ.

"Все це створює певні ризики, загрози не лише Україні, а й усьому демократичному світу. Та й світу загалом. І в цьому ракурсі те, що під час візиту до України британського прем'єра між нашою країною та Великою Британією було підписано Угоду у сфері безпеки – позитивний чинник. При цьому треба розуміти, що британські консерватори (торі) Україні винні. Свого часу сумнозвісний Будапештський меморандум з боку Великобританії підписував прем'єр-консерватор Джон Мейджор. І він, як тодішні президенти США (Клінтон), України (Кучма), Росії несе таку саму відповідальність за те, що меморандум виявився просто папірцем. Який не захистив Україну, а великі світові гравці фактично усунулися від забезпечення регіональної і глобальної безпеки. Тож консерватори винні нам багато... І нова Угода тут цілком логічна", – вважає Василь Богдан.

Він нагадує, що Угода розрахована на 10 років. Включає мілітарні, фінансово-економічні зобов'язання з боку Великобританії.

"Але біда в тому, – пояснює генерал, – що ці домовленості не мають міжнародно-правової, юридично зобов'язуючої сили. Не можуть бути ратифіковані парламентами Великої Британії та України. І є ризик, що або за зміни прем'єра, або за приходу до влади лейбористської партії, від цієї угоди Лондон просто може відмовитися. І те, що передбачено, не буде забезпечено".

На щастя, продовжує експерт, зараз у Великій Британії обидві провідні партії (і консервативна, що перебуває при владі, і опозиційна лейбористська) у питанні України займають однакову – принципову – позицію. Про те, що нам необхідно надавати все необхідне озброєння, включаючи далекобійні ракети. Тому є надія, що Угода діятиме за будь-якого розкладу.

"Але є ще один момент – у цій Угоді (та інших подібних, які будемо укладати з іншими країнами) слід було б прописати згоду Великобританії (та інших країн-підписантів у майбутньому), у разі нової агресії (або ескалації) проти України, задіяти для допомоги нам свої збройні сили. Цієї позиції, на жаль, немає. І це серйозний прорахунок чинної британської влади. Яка, зрозуміло, йде у спільному фарватері політики США", – констатує генерал.

Але, зазначає він, якщо ми подивимося на те, як Великобританія та США реагують на те, що роблять хусити у Червоному морі, здійснивши вже дві потужні атаки "Томагавками" на мілітарні об'єкти хуситів у Ємені, напрошується низка питань. Чому за зовнішньої лояльності до України, нам не надається така допомога? Чому досі не створено дієву мілітарну коаліцію для підтримки нашої країни, у тому числі за рахунок збройних сил окремих членів НАТО? Чи не мають місце підкилимові домовленості сильних світу цього (включаючи поки що і РФ) щодо України?

"У це не хочеться вірити. І ключові політики США та Європи нас запевняють, що такого немає. Але те, як повільно, у недостатній кількості, у недостатній номенклатурі нам надають зброю та боєприпаси, наштовхує на подібні підозри, – зізнався експерт. – Через це минулого року наш наступ не мав того ефекту, на який ми розраховували. Добре хоч утримали ті позиції, які мали… Резюмуючи: ми маємо непогану Угоду, за якою можуть з'явитися інші, з іншими країнами. Але поки Україна не матиме двосторонніх союзницьких договорів – міжнародно-правових та юридично зобов'язуючих щодо нашої безпеки, ми маємо лише папірці. Так, вони на якийсь час щось нам гарантують. Але у конкретній стратегічній ситуації це нам мало допомагає. Україні доводиться дедалі більше розраховувати на свої сили. Однак, ми маємо початок, який може дати розвиток зміцнення відносин України з іншими країнами. Надаючи нам більше можливостей щодо озброєнь, боєприпасів, всього, що необхідно для Перемоги".

Але, наголошує Василь Богдан, основна гарантія безпеки – членство України в НАТО. І такі Угоди мають відображати це, упевнений він. У тому числі, що на Вашингтонському саміті НАТО цього року прозвучить політичне запрошення України до Альянсу.

"Це стане потужним ударом по агресивній політиці не лише РФ, а й інших світових автократій, – вважає генерал. – Підсилить позиції України як геополітичного гравця, як країни, нації, які можуть бути впевнені, що мають справжні гарантії безпеки, отримають необхідну допомогу, що у короткостроковій перспективі допоможе нам звільнити усі тимчасово окуповані території".

Головне – як буде втілено в життя цю Угоду

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова звертає увагу, що підписання Угоди відбулося одразу після початку військової операції Великобританії разом із США в Ємені.

"Росія захищає Ємен, який обстрілював кораблі в Червоному морі. Росія сама обстрілює кораблі у Чорному морі. Ну, а Великобританія проводить "виховну" роботу в Ємені і підписує Угоду про безпеку з Україною. Цікаво збіглося", – вважає експерт.

Цікаво співпало і те, зазначає вона, що відразу після цього про свою поїздку до Києва заявив Дональд Туск – новий прем'єр Польщі.

"Можливо він готовий, як і великий друг України Раші Сунак підписати договір безпеки? Фактично, цей договір – перша угода, якою Україна отримує запевнення безпеки не лише усно, а й на папері, – наголошує Тетяна Лупова. – Хто з наших партнерів наступним поставить підпис під своїми словами про підтримку? Чи піде на це Польща, особливо у світлі останніх подій та заяв? Думаю, скоро дізнаємось. Але, безумовно, позитивно, що Великобританія, яка з перших днів повномасштабної війни Росії проти України дає добрий приклад того, як слова та дії збігаються, нарешті, підкріплює це угодою на папері. Хто наступний?".

Колишній працівник СБУ (у 2004-2015 рр.) та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак поділився таким коментарем:

"Теоретично все звучить дуже здорово. Договір, допомога, запевнення у підтримці Хотілося б ще, щоби все виконувалося не так як Будапештський меморандум".

На думку експерта, добре, що прописано номенклатуру того, що мають намір передати Україні в рамках озвученого пакета в 2,5 млрд фунтів на цей рік.

"А це – далекобійні ракети, снаряди, безпрецедентна кількість безпілотників (різної модифікації). Розраховуємо, що інші країни незабаром наслідують приклад Великобританії. І укладуть з нами не формальні угоди про підтримку, а — реалістичні, які виконуватимуться", – наголошує Іван Ступак.

Подивимося, продовжує він, як буде втілено в життя цю Угоду. Але як альтернатива НАТО поки ми туди не вступили – все дуже непогано, констатує він.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувається взимку на фронті: хто і в чому має перевагу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини