Головна Новини Суспільство події Саміт миру: чому Путін вже програв, що треба продовжувати робити Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Саміт миру: чому Путін вже програв, що треба продовжувати робити Україні

Росія намагається скоротити присутність на саміті у Швейцарії представників країн Глобального Півдня, або хоча б знизити їхнє представництво

29 травня 2024, 11:45 comments4986
Поділіться публікацією:

Під час свого європейського турне президент України Володимир Зеленський закликав американського колегу Джо Байдена обов'язково взяти участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії. Мовляв, його відсутність дуже потішить російського диктатора Путіна. Також Зеленський наголосив, що Україна має здобути перемогу над Росією за допомогою зброї, хоч паралельно пропонує і дипломатичний шлях – цей саміт миру. Він також наголосив, що Путін боїться цього заходу, тому всіляко намагається його зірвати. Експерти поділилися з порталом "Коментарі" очікуваннями від саміту миру та того, що може бути після нього.

Саміт миру: чому Путін вже програв, що треба продовжувати робити Україні

Саміт миру. Фото: з відкритих джерел

У політичному плані ми вже точно перемогли

Колишній міністр закордонних справ України (2007-2009), дипломат із більш ніж 30-річним стажем Володимир Огризко вважає, що слід розділити очікування від саміту на дві частини – політичні та практичні.

"З політичної точки зору цей буде безперечний успіх, – зазначає він. – Якщо 80, 90, 100 країн збираються з ініціативи України – це є однозначним успіхом України! Навіть, якщо приїдуть не лідери країн, а їхні помічники, радники тощо. Звичайно, ми хотіли б, щоб на зустріч прибули представники найвищого рівня, особливо від провідних країн. Але тут не можна бути максималістами. Я вважаю, що прямі натяки на те, що ми хотіли б саме такого представництва можуть мати більше негативу, ніж позитиву. Не можна робити ультимативні заяви, слід бути м'якшими, обережнішими".

Але у політичному плані ми вже точно перемогли, наголошує дипломат. На його думку, те, що Путін біситься, запускаючи через Китай, через Бразилію якісь паралельні ініціативи, означає, що диктатор розуміє, що програв.

"Зрозуміло, на паралельні конференції ніхто особливо не приїде. Хіба що Іран із Північною Кореєю…. Наголошую — проведення мирної конференції є величезним плюсом для України, яка організувала цей захід", – каже Володимир Огризко.

Щодо практичних наслідків — тут не все так однозначно.

"З десяти пунктів, серед яких є такі принципові, як щодо суверенітету, територіальної цілісності, порядок денний стиснувся до трьох (ядерна, продовольча безпека, а також гуманітарні аспекти). Важливих, прагматичних, але не визначальних. Що демонструє відсутність у низки країн розуміння необхідності розглядати питання безпеки у комплексі", – пояснює екс-глава МЗС.

Не випадково, продовжує він, нам уже зараз потихеньку спускають інформацію, що після зустрічі у Швейцарії готується та, де Україну та Росію намагатимуться посадити за один стіл.

"Мені не подобається ця тенденція, – зізнався експерт. – Вона може передбачати, що посадивши Київ та Москву за стіл переговорів, наприклад, з питань ядерної безпеки, потім спектр тем розширять. Відразу чи поступово просуваючи питання замирення. Мовляв, треба припиняти війну, зупиняти кровопролиття. Умови такі. Погоджуйтесь, інакше проблеми будуть у всіх. Інтуїтивно відчуваю, що можуть бути неприємні для нас моменти".

Саме тому слід продовжувати максимально знищувати російські війська на території України, а також відповідні об'єкти на території РФ, упевнений Володимир Огризко. Це може стати основним аргументом, коли нас запросять до столу переговорів. Сьогоднішня позиція Путіна та його камарильї (все, що ми захопили – наше, а Україні – нейтральний статус) – це очевидна капітуляція нашої держави, констатує дипломат.

РФ саме на середину червня збирає зустріч глав МЗС країн БРІКС

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно наголошує, що саміт світу – довгоочікувана подія, яка давно обговорюється.

"На даний момент відомо, що на зустрічі у Швейцарії буде розглянуто три з десятки пунктів т.зв. "формули миру", презентованої раніше президентом Зеленським. Мова про ядерну та продовольчу безпеку, обмін полоненими, повернення депортованих українських дітей", – уточнює експерт.

На її думку, такі пункти здатні зібрати підтримку значної частини країн. Той самий Китай явно зацікавлений у ядерній безпеці, ті ж країни Африки – у продовольчій.

"Тобто країни Глобального Півдня зацікавлені в реалізації цих пунктів. Як і в зрушеннях з гуманітарних аспектів. Ті самі Саудівська Аравія, Туреччина, які не вводили санкції проти РФ, вже допомагали нам і з поверненням полонених, і з поверненням дітей, – нагадує аналітик. – Але саміт набагато ширший за ці три пункти. Зрозуміло, що там не може з'явитися якась мирна угода. На саміті не буде РФ, активна фаза війни продовжується, навіть є ескалація. Але подібна зустріч — це можливість обговорити шлях до миру. І поки що не ясно, яким він буде. Чи за українською формулою, чи Росія (сама – зі сторони, на саміті – через когось) намагатиметься нав'язати якесь альтернативне бачення. На нас чекає боротьба за поняття справедливого миру. За шлях, яким можна далі рухатися".

Олеся Яхно вважає, що недаремно РФ саме на середину червня збирає зустріч міністрів закордонних справ країн БРІКС. Це спроба або взагалі скоротити присутність на саміті у Швейцарії представників країн Глобального Півдня, або хоча б знизити їхнє представництво, пояснює вона.

"Абсолютно справедливо і українська влада, і представники ЄС заявляють, що Росія хоче зірвати саміт миру або зменшити його статусність. Про це ж – заява російських пропагандистів, політиків, особисто Путіна про нібито нелегітимність Зеленського. Все це спрямоване на створення певного негативного фону навколо України напередодні ініційованого саміту", – зазначає аналітик.

Чим більше на саміті буде представників різних країн, чим вищий буде їхній статус — тим значущою виявиться дана зустріч, упевнена вона. Це, наголошує Олеся Яхно, навіть символічно покаже, що навіть якщо ті чи інші держави не готові підтримувати всі наші десять пунктів (те саме обов'язкове виведення російських військ з українських територій, покарання РФ за агресію), то вони готові обговорювати український підхід. Рухатися в цій рамці, що ґрунтується на міжнародному праві, повазі кордонів та суверенітету.

Читайте також на порталі "Коментарі" – головний інтерес України у саміті миру: що важливо донести країнам Глобального Півдня.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини